Bursa poate fi o sursa de finantare

Bursa poate fi o sursa de finantareSpecialistii consultati de Wall-Street au comentat cele mai importante 5 lucruri pe care orice manager sau antreprenor ar trebui sa le stie despre bursa.

Piata de capital poate fi o sursa de finantare a unei companii, in principal in vederea dezvoltarii activitatii. In general, prin intermediul bursei se pot obtine fonduri pe termen lung, fie prin emisiuni de actiuni, fie prin emisiuni de obligatiuni.

Mihail Ion (foto), presedintele Raiffeisen Asset Management, isi prezinta opiniile din pozitia unui investitor institutional, care administreaza fonduri ce detin pozitii minoritare in companii listate in vederea obtinerii de castiguri din cresterea valorii de piata a companiilor si a dividendelor/cupoanelor platite la obligatiuni, fara vreo implicare in managementul companiilor.

Astfel, prin emisiunea de actiuni se pot obtine resurse ce pot fi considerate nerambursabile, are loc imbunatatirea structurii financiare a firmei, adica se reduce gradul de indatorare a firmei si permite imbunatarirea indicatorilor financiari in vederea obtinerii de noi credite bancare.

“De asemenea, o eventuala vanzare a intregii afaceri este mult mai facila dupa listarea la bursa. Dezavantajul pentru proprietarul fimei este faptul ca se dilueaza pozitia detinuta in actionariatul companiei, asadar trebuie evaluat impactul dezvoltarii ce se poate obtine pe seama emisiunii de actiuni, in asa fel incat cresterea potentialului firmei sa compenseze diluarea capitalului”, explica Ion.

Capitalul obtinut prin emisiunea de actiuni nu trebuie considerat fara cost, actionarii solicitand o rentabilitate corespunzatoare gradului de risc asumat in compania respectiva. Costul capitalului astfel obtinut este superior dobanzilor la obligatiuni sau credite bancare.

Pe de alta parte, finantarea prin emisiune de obligatiuni este o alternativa la creditarea bancara pe termen lung si poate fi preferata mai ales in contextul actual, intr-o perioada in care bancile sunt rezervate in acordarea de credite.

“Finantarea prin intermediul obligatiunilor poate fi in anumite circumstante o alternativa si la finantarea prin actiuni, atunci cand se are in vedere obtinerea unei structuri optime a capitalului firmei (mix-ul capital – imprumuturi) si cand gradul de indatorare existent permite cresterea indatorarii”, a mai spus presedintele RAM.

El puncteaza faptul ca atragerea de capital prin una dintre cele doua metode descrise mai sus nu este o operatiune neaparat rapida, avand in vedere ca pregatirea unei emisiuni de actiuni/obligatiuni poate necesita cel putin cateva luni.

Astfel, piata de capital ofera solutii avantajoase pe termen lung pentru orice societate indiferent de dimensiuni si structura.

“Initial, se pleaca de la listarea pe piata de capital si oferta publica, acolo unde se acceseaza pentru prima data finantarea pe bursa, iar ulterior se pot face majorari de capital, astfel incat se poate ajunge la dezvoltarea unor proiecte importante pentru companie cu bani atrasi fara dobanzi si comisioane de la toti cei care doresc sa investeasca. Exista si varianta in care compania se poate finanta prin emiterea de obligatiuni, dar aceasta varianta presupune costuri mai mari pentru firma, comparabile cu cele bancare”, explica Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Dintr-o serie de articole-manual publicate de Wall-Street si adresate managerilor din Romania, cititi:

Top 10 lucruri pe care un manager trebuie sa le stie despre publicitatea online
,

Top lucruri pe care un manager trebuie sa le stie despre imobiliare


Top 7 lucruri pe care un manager trebuie sa le stie despre head-hunteri


Pietele financiare te obliga sa fii informat

Pietele financiare te obliga sa fii informatUn antreprenor bine informat este cu adevarat un manager. Pentru a fi bine informat este obligatoriu sa ai notiuni de baza privind pietele financiare. Iar lectia care a venit peste piata romaneasca in 2008 a fost una suficient de severa pentru antreprenorii romani, spune Adi Lupsan (foto), director adjunct al Intercapital Invest.

El isi aminteste o serie de declaratii data de afaceristi romani care incercau sa se convinga in primul rand pe ei ca bussines-ul lor este unul solid. Iar ulterior s-a dovedit in multe cazuri contrariul.

“Pentru piata romaneasca a fost suficient sa ai niste lichiditati si curaj de-a investi si puteai sa ajungi repede un ‹‹manager››. Si este suficient sa ne uitam catre piata imobiliara si evolutia ei in perioada 2000-2007. Pana in acel moment din experienta post-decembrista, antreprenorii locali nu au fost familiarizati cu astfel de seisme financiare”, a explicat brokerul.

Mai mult, Lupsan a incercat un exercitiu virtual: Ce s-ar fi intamplat daca anul trecut s-ar fi declansat si o criza valutara severa in Europa Centrala si de Est? Prin asemenea experiente au trecut o serie de tari emergente in ultimii 15 ani (criza asiatica 1997-1998 sau criza pietelor americano-latine din anii 2003-2004), crize in urma carora au ramas deprecieri ale monedelor locale de 40-50%.

Pe de alta parte, ce impact ar fi avut asupra unei afaceri in care antreprenorul ar fi avut un grad de indatorare foarte ridicat intr-o valuta convertibila? Oricat de spectaculoasa ar fi fost cifra de vanzari sau profitul unui business este imposibil sa treci usor peste un asemenea soc financiar fara sa ramana cateva traume in bilantul contabil.

“Din fericire, piata romaneasca nu a avut inca parte de asemenea scenarii. Probabil ca vom avea o evolutie pozitiva in urmatoarea perioada la nivel macroeconomic. Marea majoritate a antrepenorilor se vor bucura ca raul a trecut. In schimb, o mica parte din ei se vor bucura de doua ori mai mult. De ce? Deoarece au suficiente lichiditati si curaj sa actioneze in urmatoarea perioada pentru a castiga cota de piata sau pentru a efectua preluari ale unor afaceri care sufera de lichiditati”, a continuat directorul adjunct al Intercapital.

In concluzie, pentru a vedea in adancime toate aceste elemente, un antreprenor este obligat sa urmareasca pietele financiare. De aici apar primele semnale atat negative, cat si pozitive.

“Bursele globale au dat primul avertisment in 2007. Cine l-a vazut a devenit mai prudent! In 2009 tot bursele au dat semnalul unor reveniri de anvergura. Antreprenorul care a sesizat nuanta stie ca poate risca mai mult in business-ul pe care il are in aceasta perioada”, conchide Lupsan.


Bursa anticipeaza evolutia economiei

Bursa anticipeaza evolutia economieiIn ce priveste rolul pietei de capital de a anticipa evolutia din economia reala, parerile sunt inca impartite, desi scaderile din 2009 de la BVB au fost urmate de o contractie dura a PIB-ului.

Adi Lupsan povesteste ca in 2006 a cunoscut un mare jucator nerezident specializat pe pietele imobiliare. In momentul in care a venit in Romania a deschis un cont la bursa. Din curiozitate, brokerul a intrebat de ce a ales investitia la BVB cand randamentele pe piata imobiliara locala pot fi mult mai mari.

Raspunsul a fost foarte promt: “Bursa da primele semnale cand ceva nu functioneaza in economia reala. Mai mult: accesul la lichiditati este mult mai rapid. Dar dincolo de toate ma obliga sa fiu cat mai informat cu ceea ce se intampla in economia voastra”.

Gabriel Necula (foto) crede ca o piata de capital va anticipa intotdeauna trendul economiei, indiferent cat de dezvoltata sau nu ar fi.

“Acest aspect ar trebui sa-l cunoasca si sa-l inteleaga toti cei care au afaceri sau au pozitii de conducere in companii, de la cele mai mici la cele mai mari. Privirea de ansamblu si observarea miscarii fluxurilor de bani sigur i-ar ajuta in administrarea afacerilor”, a explicat brokerul Intercapital.

Pe de alta parte, Mihail Ion crede ca in Romania bursa este inca insuficient dezvoltata pentru a fi considerata un barometru al economiei, dupa cum putine sectoare sunt cu adevarat reprezentate la BVB.

“Chiar si la nivelul economiei globale, legatura intre asteptarile mediului de afaceri si evolutia bursei nu este foarte puternica. Perioada actuala este un bun exemplu, chiar daca increderea mediului de afaceri in economie a crescut, poate incurajata si de evolutiile bursiere pozitive din ultimele trei trimestre, nivelul creditelor contractate de companiile europene nu a crescut, in ciuda minimelor istorice ale dobanzilor, fapt ce indica inca prudenta, atat din partea debitorilor, dar si a creditorilor”, a continuat presedintele RAM.



Evolutiile sectoriale de la bursa pot influenta business-ul

Evolutiile sectoriale de la bursa pot influenta business-ulIn cazul unor companii dintr-un domeniu de activitate reprezentat de alti emitenti pe piata de capital, evolutia increderii in sector, a indicatorilor acelor companii si a cotatiilor actiunilor pot fi semnale importante pentru viitor.

“A pastra legatura cu asteptarile investitorilor in privinta domeniului de activitate cred ca este foarte importanta pentru deciziile de management si strategie ale unei companii. Daca aceasta legatura nu exista se pot lua decizii gresite in privinta dezvoltarii companiei care pot aduce pierderi semnificative”, considera Gabriel Necula.

Ovidiu Fer (foto), analist la compania ceha de investitii Wood&Company, este de parere ca managerul unei companii trebuie sa stie mult mai bine decat un broker care este situatia companiei sale sau a pietei in care activeaza.

“In general, cred ca trebuie sa existe o mare diferenta intre companie buna si actiune buna. Managerul prin definitie trebuie sa se concentreze pe bunul mers al companiei. Pretul in piata vine ca o consecinta a multor lucruri (economie, in general, sector, calitatea companiei, calitatea managementului si, foarte important, cat de scumpa e actiunea!).

Daca pretul in piata scade sau daca analistii pun SELL nu inseamna neaparat ca firma e proasta, poate doar actiunea e prea scumpa”, a mai explicat Fer.



Listarea poate aduce vizibilitate, transparenta, parteneri importanti in afacere

Listarea poate aduce vizibilitate, transparenta, parteneri importanti in afacereUn alt avantaj al listarii unei companii pe piata de capital romaneasca este faptul ca poate aduce vizibilitate, transparenta si poate atrage parteneri importanti in afaceri.

“Listarea companiei la bursa aduce beneficii importante in ceea ce priveste vizibilitatea firmei si in acelasi timp poate fi considerata un certificat de calitate, tinand seama de criteriile ce trebuie indeplinite de un emitent pentru a fi listat. Transparenta impusa de listarea la cota bursei poate fi un atu important pentru companie in ceea ce priveste relatia cu furnizorii, clientii, creditorii etc.”, a declarat Mihail Ion.

Insa, listarea unei companii presupune, pe langa avantaje, si cateva reguli care trebuie respectate, fiind vorba de reglementarile in privinta rapoartelor ce trebuie trimise pietei, care aduc transparenta si informare fata de toti actionarii si nu numai.

“A fi listat pe bursa poate aduce un mare plus de incredere pentru partenerii de business, deoarece creste nota de seriozitate acordata companiei”, a conchis Necula.