Mai sunt dividendele un factor determinant in decizia de investire?

Mai sunt dividendele un factor determinant in decizia de investire?In 2009, SIF-urilor erau printre cele mai interesante actiuni de la Bursa in prisma randamentului dividendului (DivY). Din nefericire, cresterile inregistrate anul trecut si in acest an a ridicat puternic cotatiile si a redus randamentul dividendului de la 9-15%, in 2009, la circa 2-3%.

Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, este de parere ca randamentele dividendelor celor cinci SIF-uri nu justifica investitia masiva in aceste actiuni.

Pentru a lua o decizie de investire intr-o actiune bazandu-se doar pe randamentul dividendului, investitorii fac comparatie intre aceasta valoarea si rata dobanzilor la depozitele bancare.

Desi ratele dobanzilor din sistemul bancar sunt mai ridicate decat randamentul dividendelor de la SIF-uri, Andrei Radulescu, analist la Target Capital, explica faptul ca depozitele trebuie constituite pe o perioada mai indelungata, in timp ce pentru a primi un dividend este suficient ca investitorul sa fie actionar in momentul datei de inregistrare a deciziei AGA de a repartiza profitul.

Locul 5 Randament de 2,7%

Cel mai redus randament net al dividendelor este cel al SIF Banat-Crisana (SIF1), luand in calcul dividendul net ce urmeaza a fi acordat si ultima cotatie a titlurilor, respectiv cea din sedinta de tranzactionare de vineri.

Desi societatea a anuntat un dividend brut cu 66% mai mare, de 0,05 lei decat cel oferit in 2009, randamentul net al dividendului este unul de 3,6 ori mai mic decat cel de anul trecut.

Locul 4 Randament de 2,91%

SIF Transilvania (SIF3) are un randament al dividendelor de 2,91%. Desi valoarea dividendului este egala cu cea de anul trecut, de 0,03 lei/actiune, randamentul net este de 5,3 ori mai mic din cauza aprecierii titlurilor cu circa 220% in ultimul an.

“Motivele pentru care se cumpara SIF-urile sunt de natura speculativa, pe fondul proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere, si intr-o proportie mai mica pentru dividende. Cine a cumparat cu mai mult timp in urma va avea un randament mai bun la aceste dividende”, considera Gabriel Necula.

Locul 3 Randament de 3,42%

SIF Moldova (SIF2) propune actionarilor un dividend brut de 0,06 lei/actiune, cu 33,3% mai mare decat cel oferit in 2009, insa cresterea puternica a pretului din ultima perioada indica un randament al dividendului de 3,42%.

La preturile din 31 martie 2009, SIF Moldova avea cel mai mare randament al dividendelor de 15,73%.

Locul 2 Randament de 3,75%

Pe pozitia a doua din cinci se afla SIF Muntenia (SIF4) cu un randament net al dividendelor de 3,75%. Aceasta valoare este extrem de scazuta daca tinem cont de faptul ca in 2009 randamentul dividendelor era de 12,48%.

Valoarea bruta a dividendului este egala cu cel din 2009, de 0,04 lei/actiune, desi compania a inregistrat o scadere a profitului cu 8,5%, la 82,02 milioane lei.

Radulescu crede ca am putea asista la interes pentru SIF-uri – strict prin prisma randamentului dividendelor oferite -, doar in preajma datei de inregistrate a deciziei adunarii generale a actionarilor. “Daca pana atunci SIF-urile se vor corecta, randamentul dividendelor oferite va creste, deci, si interesul investitorilor va fi mai ridicat. Daca insa SIF-urile vor creste, randamentul dividendelor oferite va continua sa scada, atunci interesul investitorilor se va reduce, strict prin prisma dividendelor”, explica analistul Target Capital.

El mai afirma ca dupa data de inregistrare a deciziei AGA de distribuire a dividendelor ar trebui sa ne asteptam la scaderi ale cotatiilor celor cinci companii.

Locul 1 Randament de 3,84%

Randamentul net al dividendelor acordate de SIF Oltenia (SIF5) este cel mai mare din sector, de 3,84%, la pretul de 1,75 lei/actiune, stabilit la finalul sedintei de vineri.

Anul trecut, randamentul a fost de 10,32%, insa scaderea acestei valorii a fost determinata de aprecierea cu peste 300% in ultimele 12 luni a titlurilor, desi dividendul propus actionarilor in acest an este cu 33% mai mare.

“Pe termen scurt, DivY este un factor determinant in luarea deciziilor de investitii pe piata de capital. Pe termen mediu, cel putin pe plan intern, unde (cu exceptia catorva companii) nu prea putem vorbi de o politica consecventa de dividende, nu cred ca deciziile de investitii iau in calcul o astfel de politica”, ne-a declarat reprezentantul Target Capital.