10. Oltchim

10. OltchimCombinatul chimic de la Ramnicu Valcea - Oltchim (OLT) - a inregistrat o crestere de 39,3% in luna martie, iar de la inceputul anului titlurile au urcat cu 36,91%.

Aprecierea titlurilor a fost determinata de asteptarile companiei de a trece pe profit in acest an si de ciclicitatea sectorului de activitate.

Societatile care au inchis luna cu scaderi sunt Sinteza Oradea (STZ), -7,27%, Rompetrol Rafinare (RRC), 4,95%, Titan Ilfov (MPN), cu deprecieri de 3,94%, Ves Sighisoara (VESY), 2,64%, si Petrol Export Import (PEI), cu 2,62%.

9. UAMT Oradea

9. UAMT OradeaActiunile producatorului de piese auto UAMT Oradea (UAM) au crescut cu 42,53% in martie. De la inceputul anului, aprecierea este de 60,71%.

Recent, compania a primit aprobarea actionarilor pentru a fuziona cu celelalte companii din grup. In urma fuziunii, capitalul companiei se va majora cu 6,5 milioane lei.

8. Mefin Sinaia

8. Mefin SinaiaMefin Sinaia (MEF) a obtinut in martie o crestere a cotatiei de 43,33%, iar in primele trei luni ale anului aprecierea este de 46,59%.

“Companiile care au consemnat aprecieri de top in ultimele trei luni sunt companii care la inceputul anului in curs se tranzactionau la multipli foarte scazuti si la valori chiar si de pana la 20% din maximele atinse in anul 2007”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest.

7. Broker Cluj

7. Broker ClujAnuntul unei reduceri de capital si a acordarii de dividende, pentru prima data de la listare, a determinat investitorii sa ridice pretul titlurilor Broker Cluj (BRK) cu 43,55% in martie.

De asemenea, reintrarea societatii de brokeraj pe profit in 2009 a ridicat pretul actiunilor cu 73,66% in primele trei luni ale anului.

6. Bermas Suceava

6. Bermas SuceavaActiunile producatorului de bauturi alcoolice Bermas Suceava (BRM) au inregistrat o crestere de 44,26% in luna martie, in aceasta perioada societatea a anuntat un dividend cu 25% mai mare decat cel din anul precedent.

In primele trei luni ale anului, Bermas a obtinut o crestere de 46,67% a pretului din piata Bursei de Valori Bucuresti.

“Scaderea aversiunii la risc a indreptat atentia investitorilor catre astfel de companii de capitalizare medie sau mica. Aprecierile nu au survenit pe baza de performante financiare bune, ci in cea mai mare parte pe baza de estimari, investitorii facand comparatii cu anii trecuti sau alegand actiunile considerate subevaluate fata de multiplii inregistrati”, sustine Gheorghe.

5. Prodplast Bucuresti

5. Prodplast BucurestiTitlurile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL) s-au apreciat cu 47,66% in martie. De la inceputul anului, actiunile au urcat cu 11,83%.

Omul de afaceri Florin Pogonaru a raportat o detinere de peste 33% in cadrul companiei, ceea ce indica faptul ca in scurt timp compania va face obiectul unei oferte publice de preluare.

4. Aerostar

4. AerostarActiunile producatorului de piese pentru avioane Aerostar Bacau (ARS) au urcat cu 48,53% in luna martie, pe fondul anuntului unui dividend mai mare cu 4% decat cel de anul trecut.

De la inceputul anului, titlurile au urcat cu 65,57%.

3. Farmaceutica Remedia

3. Farmaceutica RemediaCompania Farmaceutica Remedia (RMAH) a inregistrat o apreciere a pretului cu 55,84% in martie.

In 2009, societatea a trecut pe profit si a anuntat ca va oferi un dividend brut de 0,003 lei, ultima repartizare a rezultatului financiar avand loc in 2002.

De la inceputul anului, actiunile au urcat cu 59,88%.

2. Compa Sibiu

2. Compa SibiuProducatorul de piese auto Compa Sibiu (CMP) a crescut cu 59,88% in martie, iar de la inceputul anului titlurile au inregistrat o apreciere de 86,44%, cea mai mare din piata.

“Compa a fost la inceputul anului una dintre preferatele investitorilor, la fel ca si in 2009. Sectorul in care activeaza societatea este perceput in momentul de fata ca avand perspective bune; de altfel, unul din clientii companiei este Dacia - desi cu o pondere redusa -, iar succesul de care se bucura producatorul auto in ultimul an cred ca a atras un val de simpatie si asupra colaboratorilor ei”, este de parere Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

1. Uztel Ploiesti

1. Uztel PloiestiTitlurile producatorului de echipament petrolier Uztel Ploiesti (UZT) au urcat cu 85,07% in luna martie.

“Evolutia bursei trebuie analizata pe ansamblu, o apreciere trimestriala de 85% pe actiuni UZT trebuie analizata si in functie de lichiditatea inregistrata pe acest emitent, compania fiind una dintre cele mai putin lichide de la bursa”, explica analista Intercapital Invest.

In primele trei luni ale anului, titlurile raporteaza o apreciere de 55%.