10. Listarea Sibex si lansarea pietei spot

10. Listarea Sibex si lansarea pietei spotPrimul eveniment al acestui an a insemnat lansarea pietei spot a Bursei din Sibiu si listarea actiunilor operatorului de piata pe propria platforma.

In aceeasi zi, pe 22 ianuarie, Sibex a lansat si noua platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, care permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau certificate de emisie a dioxidului de carbon (CO2).

Actiunile operatorului de piata de la Sibiu s-au tranzactionat in nota cu asteptarile brokerilor de la Prime Transaction: fara o lichiditate mare, deoarece actionarii actuali nu sunt foarte tentati sa vanda din detineri la aceste valori.

Citeste primul bilant al emitentului Sibex


9. Contracte futures pe Dow Jones

9. Contracte futures pe Dow JonesPe 22 ianuarie, Sibex a lansat oficial la tranzactionare contractul futures pe cel mai urmarit indice pe plan mondial, Dow Jones Industrial Average, denominat in lei.

In prima luna de la lansare, instrumentul a fost tranzactionat constant, astfel ca in perioada 22 ianuarie - 22 februarie s-au incheiat 5.483 contracte, devenind, in numai o luna, unul dintre cele mai lichide simboluri, si ajungand pe locul trei in topul de lichiditate, dupa DESIF5 si foarte aproape de perechea EURO/LEU, dovedindu-se cel mai de succes nou instrument financiar lansat de Sibex in ultimii patru ani.

Interviu WS - John Prestbo, Dow Jones Indexes: Suntem interesati de extinderea colaborarii cu Sibex

8. BVB si-a ales un nou consiliu

8. BVB si-a ales un nou consiliuDupa aproximativ 15 ore de discutii, voturi, negocieri si intelegeri, Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti s-a incheiat cu toate punctele de pe ordinea de zi aprobate. Reales presedinte cu majoritate de voturi, Stere Farmache are o echipa aproape noua si tanara in Consiliu.

In anul listarii, care se va realiza in mai putin de 6 luni, Bursa porneste la drum cu un suflu nou. “Un moment crucial”, spuneau brokerii prin culisele AGA.

Alegeri tensionate: Cine va conduce BVB in urmatorii patru ani


7. Oferta de preluare a Rompetrol Rafinare

7. Oferta de preluare a Rompetrol RafinareGrupul Rompetrol si-a majorat participatia la 98,61% din capitalul social al Rompetrol Rafinare (RRC), dupa ce a atras in oferta publica de preluare 5,38%.

Astfel, Rompetrol Group are posibilitatea de a delista compania. Potrivit legislatiei pietei de capital, un actionar care ajunge sa controleze mai mult de 95% dintr-o societate, in urma unei oferte publice de preluare, poate cere actionarilor minoritari sa se retraga din companie, platindu-le un pret echitabil.




6. Proiect BVB pentru sistem alternativ de traznactionare

6. Proiect BVB pentru sistem alternativ de traznactionareBursa de Valori Bucuresti a prezentat la finalul lunii martie un nou sistem alternativ de tranzactionare - CAN (companii si actiuni noi), care a primit deja acordul de principiu al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Sistemul vizeaza atragerea de emitenti pe care actualele conditii de listare nu i-ar face eligibili pe piata principala, insa deocamdata este doar in stadiul de proiect, fara macar un termen orientativ de implementare.

“Noul sistem va oferi acces la finantare si tranzactionare mai multor categorii de companii, pe o piata mai relaxata. Speram ca in timp firmele romanesti sa isi dea seama de beneficiul listarii la bursa si sa intre pe acest sistem”, declara atunci Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

5. Transferul Cemacon la BVB

5. Transferul Cemacon la BVBLa inceputul lunii aprilie, actiunile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON) au fost transferate de pe Rasdaq pe BVB.

Titlurile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON) au urcat cu 14,03%, la 0,1130 lei, in prima zi de tranzactionare la cota Bursei.

4. Cota unica de impozitare pentru castigurile din bursa

4. Cota unica de impozitare pentru castigurile din bursaIn luna mai, Guvernul a anuntat ca se la 1 iulie ca pe piata de capital nu va mai fi valabila impozitarea diferentiata, de 16% pentru investitiile mai scurte de un an si 1% pentru cele de peste un an, ci va fi o cota unica de 16% pentru toate castigurile.

Dupa acest anunt, primele efecte pe termen scurt identificate au fost descurajarea economisirii si diminuarea resurselor de investire. Ce solutie ii ramane unui roman cu lichiditati care pana acum isi depunea economiile intr-un depozit bancar sau intr-un cont pe bursa? Citeste aici parerile specialistilor




3. Listarea Bursei de Valori Bucuresti

3. Listarea Bursei de Valori BucurestiPe 8 iunie, actiunie Bursei de Valori Bucuresti au intrat la tranzactionare pe propria piata, prin listare tehnica.

Prima zi de tranzactionare a titlurilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pe propria piata a adus titlurilor o scadere de 20%, insa lichiditatea atrasa a fost cea mai mare din piata.

ctiunile au debutat la un pret de 30,7 lei pentru a inchide la cotatia de 24,5%. Specialistii consultati de Wall-Street considera ca deprecierea din prima zi de tranzactionare este una normala, mai ales ca unii actionari au profitat de aceasta ocazie de a-si vinde participatia.


2. Aniversarea a 15 ani de Bursa in Romania

2. Aniversarea a 15 ani de Bursa in RomaniaPe 23 iunie, Bursa de Valori Bucuresti a marcat 15 ani de la infiintarea sa, dupa mai bine de 50 de ani de regim comunist.

In 1992, un nucleu format din Banca Nationala a Romaniei, Ministerul de Finante si Institutul Roman de Investitii (condus de George Constantin Paunescu) pregateau infiintarea bursei in Romania. Un act de curaj pentru o tara inca in convalescenta dupa jumatate de secol de comunism.

Citeste aici un reportaj Wall-Street despre infiintarea Bursei moderne in Romania

1. Stirea anului - Fondul Proprietatea, mai aproape de listare

1. Stirea anului - Fondul Proprietatea, mai aproape de listareUltimul eveniment important din primul semestru al anului a coincis cu cea mai importanta stire pe care piata de capital a primit-o, legat de FP: Parlamentul Romaniei a aprobat ordonanta 81 din 2007 privind Fondul Proprietatea, actul normativ ce vizeaza amendamente ale actului constitutiv al Fondului Proprietatea, dar si distribuirea de dividende, anularea actiunilor neplatite de Ministerul de Finante si eliminarea obligativitatii actionarului majoritar de a derula o ofera publica de listare.

Aprobarea Ordonantei Guvernului 81/2007 a fost primita cu entuziasm in piata, fiind numita “cea mai buna stire din ultimii ani despre Fondul Proprietatea”, deopotriva de actionari si de specialisti. Aceasta decizie a inlaturat ultima piedica in calea listarii cat mai rapide si clarifica multe anomalii si prevederi ce stopau procesul.