5. Cresterea calitativa a ofertei de emitenti

5. Cresterea calitativa a ofertei de emitentiBursa va selecta de pe piata Rasdaq societatile care indeplinesc conditia referitoare la capitalul social sau capitalizarea de minim un milion de euro, potrivit celui mai recent proiect elaborat de BVB referitor la reorganizarea pietei Rasdaq, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.

Ulterior, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a instructiunii CNVM, emitentii selectati vor convoca AGA pentru a decide daca vor intra pe piata reglementata BVB sau pe sistemul alternativ (ATS).

“Organizatia actuala a pietei interne de capital este destul de fragmentata. Mai ales in contextul actual, de criza economica, care genereaza incertitudine cu privire la evolutia rezultatelor emitentilor. O curatenie in ceea ce priveste oferta (cantitativa si calitativa) a emitentilor ar trebui sa fie de bun augur. Multe companii de pe RASDAQ se tranzactioneaza foarte rar. Altele functioneaza pe pierderi. Sau prezinta un nivel redus de free-float. Practic, prin propunerea de trecere pe BVB a unor companii de pe RASDAQ se incearca o triere. Pentru companiile care se vor delista, o parte din fonduri ar putea reveni in piata”, a declarat Andrei Radulescu (foto), senior analist la Target Capital.

Astfel, prin aceste masuri am putea asista la cresterea calitativa a ofertei de emitenti. Un pas important pentru o evolutie favorabila a lichiditatii si a capitalizarii pietei interne de capital (mai putine companii, dar un grad superior de transparenta financiara), crede analistul.

In proiectul Bursei se mentioneaza ca actionarii care doresc transferul la BVB au la dispozitie sase luni pentru intocmirea si autorizarea de catre CNVM a prospectului de admitere la tranzactionare.

Firmele care vor depune documentele in maxim de trei luni de la data AGA vor beneficia de avantajul unei forme simplificate a prospectului si de scutirea de la plata taxelor percepute de BVB si CNVM.

4. Cresterea lichiditatii

4. Cresterea lichiditatiiUn alt impact important al transferului unui numar semnificativ de companii pe BVB va fi la nivel de lichiditate.

“Lichiditatea medie zilnica la BVB pe 2009 a fost de aproximativ 4.83 milioane euro (la un curs mediu euro/ron de 4.2), in timp ce in primele 7 luni din 2010 a ajuns la 6.58 (la un curs eur/ron de 4.25). Mentinand aceleasi rate de schimb euro/RON la Rasdaq avem: 550.000 euro/zi in 2009 si 700.000 euro/zi in 2010. Transferul de la Rasdaq la BVB a 400 de companii care vor intruni conditiile necesare, va conduce la o crestere a lichiditatii”, a explicat Dragos Darabut (foto), analist la Tradeville.

Un alt avantaj pentru investitori este ca ar putea fi mai bine informati comparativ cu situatia actuala.

“Prin urmare, am putea asista la o crestere a interesului si deci si a lichiditatii pentru acesti emitenti, si, implicit la nivelul pietei. In special pentru companii cu perspectiva, printre care mentionez PRSN, ARAX, ALBZ, ELMA, UARG, COFI, IPRU, ELGS, UPET”, a explicat Andrei Radulescu.

3. Oferta diversificata pe sectoare

3. Oferta diversificata pe sectoareDaca aceasta “reforma” a pietei Rasdaq se va realize, va creste si numarul sectoare prezente pe piata principala (oferta sectoriala mai diversificata), crede analistul Target.

Pe de alta parte, trecerea de pe RASDAQ pe BVB presupune costuri pentru emitenti. Astfel, foarte probabil, multe companii vor opta pentru sistemul ATS.

Pentru a fi prezenta la Categoria I a BVB o companie trebuie sa aiba capitaluri proprii de minim 30 de milioane euro sau valoarea de piata estimata a companiei sa depaseasca acest nivel. Pentru categoriile a II-a si a III-a, firmele pot opta pentru capitalizari anticipate de cel putin echivalentul in lei a doua milioane de euro, respectiv un milion euro.

BVB administreaza, tot din aprilie, un sistem alternativ de tranzactionare, CAN-BVB, unde ar putea fi transferate o parte dintre firmele care nu indeplinesc cerintele pe piata reglementata.

Sistemul alternativ este destinat societatilor care fie ca functioneaza de mai putin de trei ani, fie au un free-float sub 25% sau au un capital sub un milion de euro.


2. Plus de transparenta

2. Plus de transparentaRestructurarea Rasdaq este va fi benefica in primul rand pentru investitori.

“Companiile listate la BVB sunt obligate sa indeplineasca criterii de transparenta mai stricte; in acest fel, investitorii vor beneficia de informatii suplimentare (de exemplu rapoarte trimestriale) pentru a lua o decizie de investire. Transferul companiilor de la Rasdaq la BVB poate fi benefic, pe termen mai lung, si economiei, in cazul in care fondurille de pensii vor propulsa pretul la cumparare a unor astfel de companii”, sustine Dragos Darabut.

In mod normal, trecerea pe BVB a unor companii de pe Rasdaq ar trebui sa determine un plus de transparenta a informatiei financiare pentru acesti emitenti.

“Forma rapoartelor financiare ar trebui sa fie apropiata de cea observata la emitentii actuali de pe BVB. Presupun ca vor trebui sa se conformeze unor cerinte similare de informatie financiara. Astfel, emitentii ar deveni mai vizibili pentru investitori! Mai ales in conditii dificile de piata, cand practic piata RASDAQ este uneori 'uitata' de investitori. Dar si in conditii mai bune de piata, cand se pot construi portofolii diversificate (pe mai multi emitenti/sectoare)”, sustine Andrei Radulescu.

1. Beneficii pentru emitentii cu potential

1. Beneficii pentru emitentii cu potentialSilviu Enache (foto), director piete de capital la Volksbank Romania, considera ca prin acest procedeu se realizeaza o consolidare a pietei cu efecte pozitive atat pentru emitenti, cat si pentru investitori.

“Cred ca se vor elimina confuziile generate de existenta in paralel a mai multor piete cu caracteristici similare administrate de acelasi operator. Emitentii cu potential si care realizeaza beneficiile pe care le poate aduce listarea la bursa vor avea posibilitatea de a se promova, fiind mai vizibili pentru investitori, inclusiv pentru cei institutionali care probabil tratau cum prudenta semnificativ mai mare investitiile pe Rasdaq”, a explicat Enache.

Astfel, actiunile interesante vor ramane cele cu un volum de tranzactionare mai ridicat, precum: Armax Gaz, Electromagnetica Bucuresti sau Prospectiuni Bucuresti.

“O sansa vor avea si companiile cu o evolutie constanta a afacerilor si cu un grad de indatorare mai scazut decat sectorul din care fac parte. Exista asemenea actiuni subevaluate (pretul lor fiind mai mic decat valoarea intrinseca) de piata din cauza lipsei informatiei credibile”, a mai spus analistul Tradeville.