Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a renuntat tendinta ascendenta si a inchis sedinta de tranzactionare cu scaderi modeste.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,98%, pana la 5.233,36 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 1,12%, pana la 3.064,10 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 0,37%, pana la 23.094,63 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,77%, la 10.602,68 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,93%, la 480,03 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,20%, pana la 751,78 puncte.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• CNVM a inregistrat Fondul Proprietatea in categoria alte organisme de plasament colectiv (AOPC) de tip special, una dintre conditiile pentru listarea la bursa.

• Combinatul de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) isi va relua activitatea de productie, dupa ce Chemgas Holding Corporation a acceptat sa porneasca instalatiile din ziua de luni, 16 august.

• Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a revocat decizia prin care a aprobat oferta de preluare a Comvex Constanta (CMVX) lansata de ArcelorMittal.

Bursele europene

Bursele europene• Marile burse europene inregistrau scaderi modeste in jurul orei 17.00. Principalul indice al bursei londoneze, FTSE100 inregistra un declin de 0,91%, pana la 5.301,79 puncte, in timp ce indicele reprezentativ al pietei germane, DAX, cobora cu 0,77%, la 6.158,52 puncte. Pe de alta parte, indicele principal al bursei franceze, CAC40, scadea cu 0,85%, pana la 3.632,10 puncte.

Economia Poloniei a urcat cu 3,1% in al doilea trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita exporturilor, a declarat Michal Boni, principalul consilier al premierului polonez.

Bursele internationale

Bursele internationale• Bursele din SUA au deschis sedinta de tranzactionare de miercuri in scadere cu pana la 0,5%, pe fondul evolutiei negative a actiunilor din sectorul energetic si rezultatelor financiare dezamagitoare ale mai multor companii, transmite Reuters.

Indicii Dow Jones si Nasdaq au cuborat cu 0,5%, iar Standard & Poor's 500 a pierdut 0,4% din valoare.

Administratia Obama vrea schimbarea fundamentala a furnizorilor de credite pentru locuinte Fannie Mae si Freddie Mac, dar reformarea acestora va declansa o dezbatere politica exploziva privind politica Statelor Unite in domeniul imobiliar.

• Bursele asiatice au inchis sedinta de tranzactionare de ieri mixt, iar Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o crestere de 0,86%, pana la 9.240,54 puncte. De asemenea, indicele extins Topix urcat cu 1,02%, pana la 835,23 puncte. Pe de alta parte, Hang Seng, indicele principal al Bursei din Hong Kong a scazut cu 0,54%, la 21.022,70 puncte.


Declaratia zilei

Declaratia zilei"Cea mai buna informatie care ar putea readuce investitorii in piata ar fi reintrarea economiei romanesti pe teritoriul pozitiv pe baze solide. Totodata, majorarea PIB-ului trebuie sa fie corelata cu acordarea de rating de investment grade de catre agentiile de rating si de reintrarea investitorilor straini pe bursa locala”, afirma Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) - una dintre cele mai mari companii locale - , a inregistrat o scadere cu 18% a profitului net in primul semestru, la un nivel de 28,9 mil. lei (8,9 mil. euro), desi paradoxal a beneficiat de factori mult mai favorabili decat in primele sase luni din 2009. [Ziarul Financiar]

• Participatiile la companiile ener­ge­tice, considerate ca fiind „per­lele” din portofoliul Fondului Pro­prie­tatea (FP), au fost evaluate de analistii diviziilor de brokeraj ale grupurilor financiare ING si Raiffeisen la peste 10-11 miliarde de lei, dintre care aproximativ 60% reprezinta valoarea detinerilor in companii nelistate. [Financiarul]

• Bursa de Valori Bucuresti saluta initiativa Guvernului de a lansa un program de privatizare a unor companii de stat prin intermediul pietei de capital. Aceasta initiativa va contribui la dezvoltarea pietei si va intari rolul ei de a asigura alternative de finantare pentru companii. [Money.ro]