Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a inceput saptamana de tranzactionare cu scaderi, pe o lichiditate in scadere.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,31%, pana la 5.219,26 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 0,28%, pana la 3.043,56 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 0,25%, pana la 22.703,64 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,12%, la 10.509,96 puncte.

Indicele BET-XT
, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,11%, la 476,54 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 0,15%, pana la 746,84 puncte.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de tranzactionare la cel mai mare pret de la listare, de 35 lei/actiune.

• Dornafarm, compania care detine lantul de farmacii cu acelasi nume, a obtinut in primele sase luni ale anului un profit de 9.900 lei (2.400 euro), fata de pierderile de 1,14 milioane lei din perioada similara din 2009.

• Compania de depozitare si expediere a titeiului Oil Terminal (OIL) a semnat un contract de prestari servicii si expeditie cu Daxin Petroleum PTE Singapore in valoare de 2,5 milioane euro.

• Actionarii Armatura Cluj-Napoca (ARM) i-au reales pe membrii consiliului de administratie al companiei pentru inca patru ani.

Bursele europene

Bursele europene• La inchiderea sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu maximum 0,8%, linia fiind urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 0,8%. Piata din Bulgaria a scazut, insa, cu 0,8%, potrivit Mediafax.

• Indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, a urcat cu 1,11%, la 5.252,94 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, a crescut cu 0,53%, pana la 3.565,99 puncte si CAC40 al bursei din Paris s-a apreciat cu 1,13%, la 3.565,99 puncte.

Masurile de austeritate bugetara adoptate de mai multe state europene ameninta cresterea economica pe termen scurt si ratingurile acestor tari, potrivit unui studiu al agentiei de evaluare financiara Moody's.

Bursele internationale

Bursele internationale• Bursa din Statele Unite a deschis luni in crestere, sustinuta de activitatea din domeniul fuziunilor si achizitiilor, inclusiv oferta de 1,6 miliarde de dolari a Hewlett-Packard pentru preluarea companiei 3PAR, transmite Reuters, citat de Mediafax.

• Indicele Dow Jones a depreciat cu 0,71%, la 10.286, in timp ce S&P500 a urcat cu 0,82%, pana la 1.080,47 puncte. Pe de alta parte, indicele Nasdaq a crescut cu 0,81%, ajungand la 2.197,40 puncte.

• Bursele asiatice au inceput saptamana de tranzactionare cu scaderi modeste, iar Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o depreciere de 0,68%, pana la 9.116,69 puncte. De asemenea, indicele extins Topix a coborat cu 0,58%, pana la 824,79 puncte. Indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a scazut cu 0,44%, la 20.889 puncte.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Criza este o binecuvantare intrucat a ajutat la cresterea puternica a productivitatii prin reducerea presiunii de pe piata muncii pentru acordarea de cresteri salariale", considera Radu Timis, proprietarul producatorului de mezeluri CrisTim, si George Copos, care controleaza grupul Ana Holding.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Bogdan Dragoi, secretar de stat la Finante, si Monica Maurer, consiliera Ministrului Economiei, Adriean Videanu, alaturi de alte 11 persoane, printre care se numara actuali sau fosti directori ai companiilor energetice de stat, avocati sau sefi de multinationale, si-au depus candidaturile pentru unul dintre cele cinci locuri in Comitetul Reprezentantilor, care va supraveghea administrarea Fondului Proprietatea (FP) de catre Franklin Templeton. [Ziarul Financiar]

• Pietele financiare internationale traverseaza o etapa neconcludenta, indecizia investitorilor reflectandu-se atat prin oscilatiile contradictorii ale cotatiilor cat si la nivelul volumelor care sunt foarte scazute. Singura miscare unde tendinta ramane bine definita este fluxul de capital catre titlurile de stat si alte instrumente cu venit fix. [Curierul National]

• Reprezentantii caselor de brokeraj de top sunt in general dezamagiti de evolutiile recente ale Bursei si nu isi fac sperante prea mari pentru ultima parte a acestui an, doar cei mai optimisti fiind de parere ca preturile au sanse sa mai urce pana in decembrie. [Financiarul]

• Sapte companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au recomandare de “cumparare” de la analistii societatii de brokeraj Wood&Co. din Cehia, in timp ce doua au primit recomandare de “hold”, potrivit datelor oferite de companie. [EconomicTimes.ro]