Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a continuat evolutia negativa inceputa in aceasta saptamana, pe o lichiditate in crestere puternica.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,91%, pana la 5.119,73 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 1,72%, pana la 2.991,06 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 3,36%, pana la 21.941,57 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 2%, la 10.299,51 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 2,43%, la 464,98 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,27%, pana la 737,34 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Fondul Proprietatea a anuntat ca rezultatul final in selectia pentru servicii de intermediere in vederea tranzactionarii pe BVB nu va putea fi facut public astazi, 24 august, asa cum a fost prevazut initial, ci in cursul acestei saptamani.

• Daniel Tepes, presedintele casei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, si-a depus si retras in aceeasi zi demisia din functia de administrator al Bursei de Valori Bucuresti.

• SIF Muntenia, actionarul majoritar al Unisem Bucuresti (UNISEM), vrea majorarea capitalului firmei cu 38,4 milioane lei, sub valoarea propusa initial, de 61,6 milioane lei, dupa ce a reevaluat terenurile care urmeaza sa fie aduse ca aport in natura de Administratia Domeniilor Statului.

• Comelf Bistrita (CMF) a inregistrat in primul semestru al anului o crestere a afacerilor de 31%, la 46,77 milioane lei (11,3 mil. euro), in timp ce profitul s-a redus cu 19% fata de rezultatul din perioada similara din 2009.

Bursele europene

Bursele europene• La finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,7%, iar bursele din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii cuprinse intre 0,2% si 2,1%.

• Indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, coborat cu 1,67%, la 5.147,44 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, scadea cu 1,32%, pana la 5.931,36 puncte si CAC40 al bursei din Paris se deprecia cu 1,80%, la 3.489,34 puncte.

• National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank, prezente si pe piata romaneasca, vor raporta in urmatoarele zile rezultate financiare care vor fi cel mai probabil slabe. Atat ministrul Finantelor, George Papaconstantinou, cat si guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos, au cerut creditorilor sa ia in calcul parteneriate pentru a consolida sistemul.

Bursele internationale

Bursele internationale• Bursa din Statele Unite a deschis in scadere cu peste 1% sedinta de tranzactionare de marti, in urma cresterii ingrijorarii investitorilor privind ritmul recuperarii economiei mondiale, transmite Reuters, citat de Mediafax.

• Indicele industrial Dow Jones a pierdut 1,26%, la 10.046,50 puncte, Standard & Poor's 500 se depreciat cu 1,32%, pana la 1.053,20 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq cobora cu 1,47%, la 2.127,80 puncte.

• Bursele asiatice si-au continuat evolutia negativa, iar Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o depreciere de 1,33%, pana la 8.995,14 puncte. De asemenea, indicele extins Topix a coborat cu 0,86%, pana la 817,73 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a scazut cu 1,10%, la 20.658,70 puncte.

• Sectorul imobiliar ar putea opri redresarea economiei americane, dupa ce a provocat sapte din ultimele opt recesiuni, potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Bursa evolueaza pe un plan destul de fragil, iar elementele de afara ofera motive de stres pentru investitori si ii determina sa-si marcheze profitul sau sa iasa de pe unele pozitii”, a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz Me­dias (TGN) au castigat teren in portofoliile fondurilor de investitii administrate la nivel local, detronand SIF-urile in topul popularitatii, iar ma­joritatea analistilor re­comanda actiunile com­paniei pentru stabilitatea pe care a aratat-o in ultimii ani la nivel de rezultate si dividende. [Ziarul Financiar]

• Corectiile bursei i-au facut pe unii dintre cei mai mari administratori de fonduri sa se puna la adapost mizand pe actiunile din sectorul energetic, precum Transgaz Transelectrica si Petrom, pentru perioada urmatoare, in timp ce altii, cu apetit mai ridicat la risc, isi mentin expunerile pe sectorul financiar anticipand revenirea economica. [Ziarul Financiar]

• Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) aveau la finele primului semestru lichiditati in valoare de peste 1,84 miliarde de lei (aproape 430 milioane de euro), potrivit unei analize realizate de EconomicTimes.ro, in randul a 58 de companii listate, exceptand bancile. [EconomicTimes.ro]

• Costel Ceocea, presedintele societatii de investitii financiare "Moldova" (SIF2) sustine ca detinerile actionarilor care depasesc pragul limita de 1% ar trebui transformate in actiuni preferentiale, lipsite, prin urmare, de drept de vot. Aceasta ar fi, in opinia presedintelui SIF2, o alternativa la prevederile actuale care obliga actionarii ce detin mai mult de 1% din actiunile SIF sa le vanda. [Bursa]