Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionare cu scaderi pe toti indicii, pe fondul unui rulaj redus.

Lichiditatea bursei a scazut vizibil in sedinta de joi, ajungand la 11,4 milioane lei (2,7 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, pierdut 0,17 procente, pana la 5.199,21 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,08%, pana la 3.010,58 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 0,15%, pana la 23.051,13 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,25% la 10.418,20 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,21 procente, la 473,88 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,31%, la 746,24 puncte.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Tribunalul Iasi a decis inceperea procedurii de insolventa a producatorului de confectii Siretul Pascani (SRT). Instanta a aprobat si cererea creditorului BRD pentru numirea firmei Capital Insolv SRPL Iasi ca administrator judiciar provizoriu, dar a respins solicitarea bancii privind ridicarea dreptului de administratie a firmei.

• Petrom si Hunt Oil Company Romania, o subsidiara a companiei americane Hunt Oil, una dintre cele mai mari companii petroliere private din lume, au incheiat un parteneriat pentru explorare onshore in Romania.

• Actionarii producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON) au respins propunerea conducerii companiei de majorare a capitalul social cu 6,1 milioane lei, prin aport in numerar. Consiliul de Administratie al Cemacon a propus la 10 august majorarea de capital cu 25%, respectiv cu 6,1 milioane lei, de la 24,4 milioane lei.

Bursele europene

Bursele europeneLa finalul sesiunii de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,6%, linia fiind urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii cuprinse intre 0,2% si 1,4%, scrie Mediafax.

Piata din Slovenia avansa, insa, cu 0,7%. Pietele mature au avansat cu aproape 1% la debutul sedintei, insa reintoarcerea pe linia descendenta a fost influentata de unele date privind ritmul de crestere al sectoarelor de servicii si al industriei prelucratoare, care au fost sub estimari.

Declaratia zilei

Declaratia zilei„ Economia se afla in deriva, nereusind sa se ajusteze in urma socului celei mai severe crize economico-financiare internationale din ultimele decenii. Nu vacanta de vara a constituit motivul principal al declinului lichiditatii, ci aceste riscuri mentionate care tin departe de bursa jucatorii reprezentanti ai capitalului strain”, a explicat Andrei Radulescu, analistul Target Capital.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Titlurile operatorului portuar Socep Constanta (SOCP) au inregistrat cea mai buna evolutie de pe Bursa in acest an, cu o crestere de 128%, dupa ce in ultima saptamana au castigat circa 50%. Cresterile au avut loc pe fondul, unor rulaje ceva mai ridicate decat de obicei, dar nu deosebite, in doua sedinte transferandu-se in piata circa 2,1 milioane de titluri Socep, reprezentand 0,61% din capitalul social, scrie Ziarul Financiar.

• Mai multi antreprenori locali vor cauta finantare pe pietele straine, neincrezatori in potentialul Bursei romanesti. Armax Gaz Medias si Iproeb Bistri­ta, doua dintre cele mai repre­zentative companii tranzactionate in prezent pe piata cu statut incert Rasdaq, ar refuza un even­tual transfer pe Bursa de Valori, fie pentru ca nu au nevoie de capital, fie din cauza ca nu au incredere in potentialul de dezvoltare al pietei romanesti si prefera sa se listeze pe o bursa straina, informeaza Financiarul.