5. Mechel Targoviste

5. Mechel TargovisteCombinatul siderurgic Mechel Targoviste (COS) a crescut cu 43,75% in al treilea trimestru al anului, ocupand a cincea pozitie in topul actiunilor cu cele mai mari cresteri.

In primele noua luni ale anului, emitentul a castigat peste 35 de procente, fiind pe locul 14 in clasamentul general.

Compania nu a raportat evenimente spectaculoase in ultimele luni. Mai mult, lichiditatea a fost extrem de scazuta, motiv pentru care aprecierile nu sunt extrem de relevante.

“Este un emitent din industria siderurgica, cu o buna parte din productie exportata, iar rezultatele financiare pot fi usor influentate de economia europeana”, a explicat Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

Compania a raportat afaceri de 374 milioane lei in perioada ianuarie-iunie din 2010, cu 57% mai mari decat cifra din primul semestru al anului trecut.

4. Oil Terminal

4. Oil TerminalOil Terminal ocupa locul 4, dupa cresteri, cu 43,85% in ultimele trei luni.

De la inceputul anului, compania a castigat 10,7 procente, fiind pe locul 28.

“Nu stiu daca aceasta crestere de aproape 44 de procente este justificata in trei luni cu evolutii laterale pe indici, chiar si in cazul unor stiri bune. Probabil ca anuntul intentiei de a creste free-float-ul companiei a fost bine primit de investitori, avand potential de a deveni un emitent mai interesant”, sustine brokerul Intercapital.

Un alt aspect important este ca Oil Terminal SA Constanta este unul dintre cele mai mari terminale din Sud-Estul Europei specializat in vehicularea titeiului, produselor petroliere si petrochimice lichide si a altor produse si materii prime in vederea import/exportului si tranzitului.

“De aici deriva un potential important pe termen lung al companiei”, a continuat Grigoras.

Compania a incheiat primul semestru cu un profit de 2,7 milioane lei (618 mii euro), in crestere cu 83% fata de rezultatul din perioada similara a anului trecut, de 437 mii lei.

3. Bursa de Valori Bucuresti

3. Bursa de Valori BucurestiVedeta ultimelor saptamani, Bursa de Valori Bucuresti, bifeaza a treia cea mai importanta crestere a titlurilor, de 46,74%, in al treilea trimestru.

De la inceputul acestui an, actiunile BVB au crescut cu peste 56 de procente, fiind pe locul 7 in clasamentul general.

“In cazul Bursei de Valori Bucuresti, tranzactiile importante din ultimele luni si raportarile de persoane initiate arata o reasezare a actionariatului. Se tranzactioneaza destul de mult in fiecare zi, este un emitent nou, care a intrat in atentia investitorilor si a actorilor pietei”, a explicat Grigoras.

In plus, se apropie listarea Fondului Proprietatea, care va genera la o lichiditate buna a acestui emitent mare.

“Mai mult, stirile aparute cu intentia statului de a creste freefloat-ul companiilor deja cotate si de a lista Romgaz sunt vesti foarte pozitive pentru Bursa, avand impact si asupra lichiditatii emitentului”, a mai spus brokerul.

2. UCM Resita

2. UCM ResitaProducatorul de motoare si turbine UCM Resita (UCM) ocupa a doua pozitie in topul cresterilor, cu 68,42% in al treilea trimestru.

De la inceputul anului, UCM a crescut cu 65,87%, ocupand pozitia a cincea in clasamentul total.

“In cazul UCM, lichiditatea a fost extrem de redusa in ultimele luni, deci aceasta apreciere nu este prea relevanta. Oricum, UCM este un emitent putin tranzactionat, in general”, a explicat brokerul Intercapital Invest.

Compania si-a adancit pierderile in primul semestru de 2,2 ori, la 43,5 milioane lei, fata de rezultatul negativ de 19,5 milioane lei in perioada similara a anului trecut.

1. Socep

1. SocepIn al treilea trimestru, actiunile Socep (SOCP) au crescut cu 73,33%, fiind compania cu cea mai mare apreciere a titlurilor, din intervalul analizat.
Socep ocupa locul intai si in topul cresterilor de la inceputul acestui an, cu 115,17%.

In afara de modificarile importante din actionariat din ultima perioada, Socep nu a raportat stiri foarte importante.

“Cred aceaste schimbari dintre actionari denota faptul ca exista o lupta intre cei care vor sa detina controlul companiei”, a explicat Nicu Grigoras.

Operatorul portuar a obtinut in primul semestru un profit de 626.900 lei (151.360 euro), de 10 ori mai mare decat rezultatul din intervalul ianuarie-iunie din 2009.