Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionarea cu deprecieri usoare, insa doi indici s-au plasat pe teritoriul pozitiv.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a coborat cu 0,03%, pana la 5.154,68 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,06%, la 3.045,72 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 1,04% la 21.207,62 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 0,02%, la 10.661,95 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,30%, la 462,38 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,31%, la 741,87 puncte.

Cititi mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Investitorii straini au continuat sa fie cumparatori neti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in noiembrie, fiind a patra luna consecutiv cand bilantul se mentine pozitiv.

• Fondul Proprietatea a anuntat ieri organizarea unei licitatii pentru vanzarea participatiei de 4,95% din actiunile companiei de leasing financiar Marlin SA.

• Economia va inregistra o evolutie pozitiva cel mai probabil din a doua jumatate a anului viitor, avand in vedere ca doua din trei firme inca se confrunta cu dificultati, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 18.30, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, crestea cu 0,33% la 5.880,19 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, pierdea 0,10%, pana la 7.022,28 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se aprecia cu 0,10% la 3.896,20 puncte.

• Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea cere statelor din zona euro sa majoreze capitalul institutiei, au declarat surse din BCE pentru Reuters, in incercarea de a se proteja fata de eventualele pierderi determinate de programul de achizitii de obligatiuni.

• Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva ratingului Belgiei de la stabila la negativa, indicand posibilitatea unei retrogradari in urmatoarele sase luni, din cauza instabilitatii politice, care ameninta capacitatea statului de a-si administra datoria.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones urca cu 0,53%, la 11.489,50 puncte, S&P 500 se aprecia cu 0,32%, la 1.244,43 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq crestea cu 0,34%, la 2.633,81 puncte, in jurul orei 18.30.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 0,22%, pana la 10.361,80 puncte. Indicele extins Topix a crescut cu 0,50%, pana la 901,89 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 0,49%, la 23.431,20 puncte.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Ar trebui sa ne gandim la efectul pe care listarea FP il va avea asupra portofoliului detinut in prezent de investitorii de retail. Este mai mult decat plauzibil ca in urma listarii piata sa beneficieze de o lichiditate mai buna iar banii noi atrasi sa disponibilizeze sume investite si pe alti emitenti. Cu alte cuvinte este probabil ca Fondul Proprietatea sa produca un efect de antrenare si pentru alti emitenti, in special cei cu lichiditate bursiera si rezultate financiare bune, care ar putea determina o evolutie pozitiva a acestora”, a declarat Alin Brendea, director la Prime Transaction.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat, luni, cu 7.500 de lei pe directorul general al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), Constantin Roibu, pentru ca a indus in eroare investitorii, prezentand o informatie incerta ca fiind sigura, potrivit buletinului saptamanal al Comisiei. [Ziarul Financiar]

• CNVM a alertat, vineri, investitorii ca nu supravegheaza operatiunile desfasurate prin intermediul site-ului fondul-proprietatea.ro intrucat acestea nu se afa sub incidenta prevederilor legii pietei de capital si a regulamentelor Comisiei. [Bursa]

• Cum Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a reusit sa-si indepli­neasca rolul de finantator al eco­nomiei, mai ales in ultimul an, cand criza financiara a atras nevoia de resurse suplimentare, compa­niile listate s-au vazut nevoite sa apeleze la banci, marindu-si astfel datoriile. [Financiarul]

• Investitorii care au ales sa includa titlurile Antibiotice Iasi (ATB) in portofolii stau de mult cu nervii in pioneze. Cotatia a picat in trendul descendent anterior din zona maximelor de 2 lei/actiune, unde a oscilat in anii 2006-2007 catre un minim atins conjunctural la 0,33 lei/actiune pe un varf de criza. [Curierul National]

• CNVM da unda verde conturilor globale si Market Maker-ilor pe actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti. [Money.ro]