Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionarea in apreciere usoara , cel mai mare avans fiind inregistrat de indicele BET.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,65%, pana la 5.626,23 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a crescut cu 0,56%, la 3.291,20 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 0,40%, la 22.632,82 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 0,27%, la 11.401,74 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,58%, la 497,72 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,50%, la 805,92 puncte.

Cititi mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Bursa de Valori Bucuresti a inceput de astazi discutiile cu intermediarii interesati de a fi market-makeri pe actiunile Fondului Proprietatea, care vor intra la tranzactionare pe 25 ianuarie 2011, a declarat pentru Wall-Street.ro Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

• Activele fondurilor deschise de investitii s-au majorat cu 63% in 2010, fata de anul precedent, ajungand la 5,48 miliarde lei (1,3 mld. euro), potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

• Ministerul Economiei va lansa la tranzactionare la BVB, in perioada iunie-decembrie, actiuni reprezentand cate 15% din capitalul Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Romgaz, trei dintre cele mai importante companii energetice controlate de institutie.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 17.20, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, scadea cu 0,60% la 5.948,33 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, pierdea 1,56%, pana la 6.839,40 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se deprecia cu 1,87% la 3.793,22 puncte.

• Liderii Uniunii Europene ar putea discuta, la summit-ul din februarie, cresterea fondului de 750 miliarde euro destinat sprijinirii statelor din zona euro care au probleme financiare, au declarat surse oficiale germane pentru ziarul Handelsblatt.

• Portugalia nu este presata de Germania si Franta sa ceara sprijin financiar din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, asa cum au facut Grecia si Irlanda, pentru a tempera temerile legate de datoriile statului, a declarat un purtator de cuvant al guvernului de la Lisabona.

• Premierul britanic, David Cameron, a cerut bancilor sa acorde angajatilor bonusuri mai mici decat cele de anul trecut, in conditiile in care primele foarte generoase au atras furia populatiei.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones cobora cu 0,63%, la 11.601,20 puncte, S&P 500 scadea cu 0,47%, la 1.265,55 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq se deprecia cu 0,40%, la 2.692,26 puncte, in jurul orei 17.20.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 0,11%, pana la 10.541 puncte. Indicele extins Topix a crescut cu 0,21%, pana la 926,42 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a coborat cu 0,67%, la 23.527,30 puncte.

• Majoritatea producatorilor de aur intentioneaza sa mareasca volumul de metal pretios extras, iar actualele preturi ridicate se vor mentine pe parcursului anului acesta, potrivit unui raport PricewaterhouseCoopers (PwC).

• Rezerva Federala a SUA (Fed) ar putea incepe in aceasta saptamana sa verifice daca marile banci americane sunt suficient de sanatoase pentru a majora dividendele si rascumpara actiuni.

Vanzarile de retail din SUA au crescut, probabil, in luna decembrie a anului trecut pentru a sasea luna consecutiv, semn ca populatia contribuie tot mai mult la relansarea economei chiar in conditiile in care piata muncii isi revine lent.

Declaratia zilei

Declaratia zilei"Romania va incheia in acest an un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International, dar va semna si un acord, tot de tip preventic, cu Comisia Europeana", a explicat Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• In 2010 companiile au atras sume record prin intermediul Bursei, de peste 550 mil. lei (130 mil. euro), mai mult chiar decat in anii de boom ai pietei, 2007 si 2008, insa deosebirea a fost ca de aceasta data sumele pompate in companii de actionari nu s-au adresat proiectelor de dezvoltare, ci au avut ca scop in special mentinerea in viata a afacerilor. [Ziarul Financiar]

• Cincisprezece actiuni dintre cele listate pe piata principala a Bur­sei de la Bucuresti (BVB) au inre­gistrat cresteri de peste 7% in prima saptamana de tranzac­tio­nare din acest an, in jurul acestui nivel situandu-se in prezent dobanda pe care o ofera un depozit bancar constituit pe o perioada de 12 luni. [Financiarul]

• Continuarea procesului de despagubire dupa listarea Fondului Proprietatea, asteptarile ca statul sa piarda controlul Fondului prin continuarea procesului de despagubire si dilema pretului actiunilor FP dupa listare sunt cateva dintre subiectele despre care Grzegorz Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea. [Bursa]

• Listarea Fondului Proprietatea (FP) se apropie repede, iar in prezent majoritatea stirilor financiare aferente pietei de capital au fost “acaparate” de acest subiect si de speculatiile privind pretul la care actiunile se vor tranzactiona in vederea listarii, dupa cum remarca de altfel si brokerii de la Bursa. [EconomicTimes.ro]