Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionarea in urcare usoara, cel mai mare avans fiind inregistrat de indicele ROTX.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,57%, pana la 5.858,56 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a crescut cu 0,50%, la 3.422,75 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 0,36%, la 23.915,64 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 0,81%, la 12.040,41 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,54%, la 524,01 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,35%, la 814,67 puncte.

Cititi mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI) se va lista lunile urmatoare, cel mai devreme in martie, la Bursa de Valori Bucuresti, inaugurand astfel segmentul Alte Instrumente Financiare Internationale, creat de bursa pentru introducerea Real Estate Investment Trusts (REITs).

• Actiunea Fondului Proprietatea a fost evaluata de catre analistii Tradeville la 0,8 lei/titlu pentru sfarsitul anului 2011, in urma analizei comparative a multiplului P/B al unor fonduri internationale similare din punct de vedere al valorii activelor si structurii portofoliului si dupa aplicarea unui discount de 20% pentru lichiditate si transparenta.

• Bogdan Dragoi, secretar de stat al Ministerului Finantelor Publice, a renuntat la functia de membru in Consiliul de Administratie al Hidroelectrica, in conditiile in care puteau aparea anumite de conflicte de interese cu presedintia in Comitetul Reprezentantilor ai Fondului Proprietatea.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 18.20, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, scadea cu 1,15% la 5.986,96 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, pierdea 0,64%, pana la 7.097,62 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se deprecia cu 0,73% la 3.983,43 puncte.

• Omul de afaceri american George Soros apreciaza ca statele europene ar trebui sa aloce fonduri si pentru recapitalizarea bancilor, nu doar pentru credite destinate tarilor din zona euro afectate de criza, potrivit publicatiei germane Handelsblatt.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones cobora cu 0,11%, la 11.825 puncte, S&P500 scadea cu 0,75%, la 1.285,28 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq se deprecia cu 1,01%, la 2.738,02 puncte, in jurul orei 18.20.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o apreciere de 0,36%, pana la 10.557,10 puncte. Indicele extins Topix a crescut cu 0,57%, pana la 936,87 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 1,10%, la 24.419,60 puncte.

• Profitul net al bancii americane Goldman Sachs a scazut cu 38% anul trecut, la 8,35 de miliarde de dolari, in timp ce veniturile au coborat cu 13%, la 39,16 miliarde de dolari, afectate in principal de rezultatele negative ale operatiunilor de trading si investment banking.

• International Business Machines Corp. (IBM), cel mai mare furnizor de servicii IT la nivel mondial, a inregistrat rezultate financiare peste estimarile analistilor in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut.

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Vrem sau nu, planurile BVB sunt legate si de anumite decizii referitoare la privatizarea companiilor de Stat. Listarea FP ar putea arata o data in plus capacitatea pietei de capital de a atrage si mobiliza resurse financiare importante, ceea ce speram ca va influenta decidentii guvernamentali atunci cand vor analiza demararea si structurarea unui proces de privatizare”, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Companiile listate pe piata RASDAQ au inceput din nou sa atraga interesul investitorilor in ultimele luni, pe masura ce bursa de la Bucuresti a intrat pe o tendinta de crestere, unele actiuni de pe RASDAQ inregistrand de la inceputul anului cresteri de peste 20%. [Ziarul Financiar]

• Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) estimeaza ca va inregistra in acest an venituri de 2,88 miliarde lei (664 milioane euro) din listarea pe piata de capital a unor pachete de actiuni la companii de stat si din privatizare. [Bursa]

• Doar trei dintre cele 65 de societati de brokeraj de pe piata nu au primit avizul tehnic de la Bursa din Bucuresti (BVB) nece­sar pentru a putea tranzactiona ac­tiuni Fondul Proprietatea (FP). [Financiarul]