Violentele din Egipt

Violentele din EgiptViolentele din Egipt reprezinta in acest moment principala teama a investitorilor de peste glob, iar repercursiunile s-ar putea face simtite nu doar in pietele de actiuni, ci si in pietele marfurilor si cea a petrolului in special.

“Cu toate ca Egiptul nu este un mare producator de petrol, faptul ca tara controleaza Canalul Suez, un important nod de tranzit al petrolului dinspre Orientul Mijlociu spre Orient, creeaza tensiune in piata petrolului. In cazul inchiderii acestei cai de acces, traficul ar trebui deviat prin Sudul Africii, un ocol de peste 2000 de kilometri”, se arata in raportul Bullbrokers Romania.

Cresterea pretului petrolului

Cresterea pretului petroluluiCresterea pretului petrolului, precum si tendinta generala de crestere a preturilor pentru mai multe clase de marfuri reprezinta un alt motiv de ingrijorare pentru investitorii de pe pietele de actiuni.

“Aceste cresteri vor genera intr-un final inflatie, iar o buna parte din tarile emergente, precum si Marea Britanie si zona euro deja dau semne ca sunt pregatite sa renunte la politicile monetare relaxate pe care le-au promovat in ultimii ani si sa se axeze pe combaterea inflatiei”, sustin analistii companiei bulgare.

Pentru moment, Statele Unite stau bine la acest capitol, insa o continuare a cresterii preturilor din energie si agricultura se vor face vizibile si in inflatia din America.

Revenirea turbulentelor din zona euro

Revenirea turbulentelor din zona euroAlte posibile temeri ale investitorilor sunt legate de o revenire in prim plan a turbulentelor din pietele datoriilor din zona euro.

Banca Centrala Europeana a suspendat saptamana trecuta achizitia de bonduri ale statelor din zona euro, intr-o noua actiune care intareste pozitia Guvernatorului Trichet, aceea de a nu fi un actor principal in lupta cu criza datoriilor europene.

“In schimb, este de asteptat ca acesta sa atraga din nou atentia asupra evolutiei recente a inflatiei din zona euro la conferinta de presa de dupa anuntul de politica monetara de joi. Luni, datele preliminare oferite de Eurostat au arata o crestere anualizata a inflatiei de 2.4%, peste tinta BCE, aflata usor sub 2%”, se mai arata in raportul citat.

Masuri de temperare a supraincalzirii economiei Chinei

Masuri de temperare a supraincalzirii economiei ChineiEventualitatea aparitiei unor noi masuri de temperare a supraincalzirii economiei chineze reprezinta un motiv de ingrijorare pentru pietele financiare.

China a raportat in aceasta dimineata o noua scadere a indicelui Manufacturing PMI, care a atins cea mai mica valoare din ultimele 5 luni.

“Datele arata o incetinire a activitatii industriale si manufacturiere ca urmare a masurilor de restrangere a lichiditatii intreprinse de catre autoritatile chineze. Componenta de exporturi a indicelui a continuat sa scada, in timp ce componenta de preturi a crescut, evidentiind o posibila incetinire a economiei chineze, datorata scaderii cererii si cresterii preturilor.”, sustin specialistii Bullbrokers.

Piata muncii si piata imobiliara

Piata muncii si piata imobiliaraPrincipalii factori interni care ridica semne de intrebare continua sa fie piata muncii si piata imobiliara.

In timp ce piata muncii se inscrie deja pe o usoara tendinta ascendenta, insuficienta insa pentru a reduce substantial rata somajului si a asigura o mai buna ocupare a fortei de munca, datele sectorului imobiliar sosite in luna Ianuarie au continuat sa deceptioneze.

“Un studiu recent arata ca peste 10% din imobilele de pe teritoriul Statelor Unite sunt nelocuite, in conditiile in care preturile de vanzare si de inchiriere isi continua trendul de scadere. In aceste conditii nu mira pe nimeni reticenta pe care dezvoltatorii imobiliari o au in a incepe noi proiecte, in conditiile in care multi analisti considera 2011 un an al revenirii sectorului imobiliar”.