5. Recenta listare a Fondului Proprietatea

5. Recenta listare a Fondului ProprietateaListarea Fondului Proprietatea din 25 ianuarie a dublat lichiditatea zilnica a Bursei de Valori Bucuresti comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar analistii Wood se asteapta ca acest procent sa creasca, odata ce free-float-ul FP va ajunge la 100%.

„Aceste efect ilustreaza apetitul pozitiv pentru actiuni, in opinia noastra. Mai mult, administratorul FranklinTempleton va face lobby pentru listarea in viitorul apropiat a companiilor din portofoliul Fondului”, se mai arata in raport.

Wood&Company a urcat zece pozitii in topul brokerilor de la Bursa de Valori Bucuresti, pana pe treapta a doua a podiumului, in februarie.

2. Nevoia de bani a guvernului

2. Nevoia de bani a guvernuluiNevoia de cash a guvernului si presiunile internationale (pe fondul acordului Romaniei cu FMI) ar trebui sa genereze noi listari in viitorul apropiat,

Cele mai importante oferte de vanzare ce vor urma pe bursa sunt la Petrom (unde statul va vinde aproape 10 procente), la Transgaz si Transelectrica (unde se asteapta vanzarea a cate 15%). Toate acestea sunt asteptate in trimestrele II si III.

In plus, cheltuielile vor creste, 2012 fiind un an electoral, analistii considerand ca si nevoia statului de a obine bani din privatizari va fi mai mare.

„Cum un investitor strategic este un subiect constroversat, credem ca listarea pachetelor minoritare la BVB, cu pastrarea controlului, este o varianta preferata”, se mai arata in raport.

3. Piata locala formeaza o baza solida pe viitor

3. Piata locala formeaza o baza solida pe viitorLa fel ca si reforma pensiilor in Polonia, inceputa in 1999, Romania a inceput o reforma a sistemului de pensii in 2008, bazata pe un sistem cu trei piloni.

„Desi este inca la inceput si redus, cu total active in administrare de 4,3 milioane lei, reprezentand 0,8% din PIB-ul Romaniei versus 12% din PIB in Polonia), acest sistem stabileste o baza solida pentru viitorul pietei de capital”, explica Ovidiu Fer (foto), autorul raportului de analiza.

El se asteapta la o crestere a apetitului pentru actiuni (in prezent, doar 12% din active sunt investite), care se va realiza gradual, ca in cazul Poloniei.

2. Managementul nou

2. Managementul nouNoua echipa de management a Bursei de Valori Bucuresti - "tanara si dinamica" - face eforturi semnificative pentru „liberalizarea pietei”, se arata in raport.

Valentin Ionescu (foto) este directorul BVB din septembrie 2010.

Anumite obstacole in accesibilitatea pietei, precum conturile globale sunt indepartate (conturile globale au fost introduse pentru titlurile FP si, in curand, vor fi extinde pentru indicele BET. Mai mult, analistii spera ca intregul mediu corporate va beneficia de puterea exemplului FP.

„Reteta este simpla si orientata pe crestere sustinuta pe termen lung: cu o piata locala al carei apetit pentru actiuni creste, cu mai multe practici liberale si nevoia de cash a guvernantilor, activitatea are toate sansele sa creasca vizibil”, se mai arata in raport.

1. Fuziunea cu Sibex si eventualitatea unei preluari

1. Fuziunea cu Sibex si eventualitatea unei preluariAnalistii Wood identifica si posibila fuziune cu Sibex ca un element ce va ajuta la consolidarea pietei de capital. Acestia se asteapta ca tranzactia sa se finalizeze in urmatoarele 12-18 luni.

„Argumentele sunt clare: este nevoie de consolidarea pietei de capital prin acest proces, mai ales ca entitatile au actionari comuni. Credem ca o asemenea miscare ar aduce beneficii pentru BVB, in sensul diversificarii activitatii si veniturilor (76% din venituri privin din tranzactionarea de actiuni, in prezent)”, se arata in raport.

In plus, cehii de la Wood se asteapta la un divident important de la BVB, pe fondul rezervelor importante de cash ale companiei (63,3 milioane lei la finalul lui 2010). La nivelul actual de pret, randamentul dividendului ar putea fi de 20%.

In plus, procesul de consolidare globala si regionala din acest sector, observabil in ultimii ani, ar putea face ca BVB sa fie un target interesant de preluare, mai ales ca actionariatul companiei este in totalitate privat.

Riscuri

RiscuriCel mai important risc identificat de analistii Wood in dezvoltarea BVB este mentinerea lichiditatii reduse, cauzata de potentiale intarzieri ale listarii.

Un alt risc provinde din comisioanele mari practicate de reglementator si de influenta politica puternica din CNVM, in conditiile in care comisarii sunt numiti pe criterii poliltice.

„Bursa are o evolutie ciclica si dependenta de performanta economiei globale si locale, in conditiile in care reflecta starea companiilor listate”.


Pentru acest an, Comisia Europeana asteapta o crestere a PIB al Romaniei cu 1,5%.