"Daca intru acum in Romania, cui vand apoi?"

"Daca intru acum in Romania, cui vand apoi?"Atitudinea investitorilor straini fata de piata imobiliara din Romania s-a imbunatatit in ultimii doi ani, considera Cristian Ustinescu, de la DTZ Echinox.

El spune ca in primavara anului 2009, investitorii din Londra nici nu voiau sa vina in Romania, insa in primavara anului trecut veneau, chiar daca o faceau doar pentru socializare. In prezent, aceiasi investitori poarta negocieri pentru a cumpara proiecte, insa situatia ramane dificila.

“La targurile internationale, investitorii mari, precum GE Money, discuta intre ei si spun «Vrei sa cumperi pozitia mea in Romania? Vreau sa ies de acolo». Ce pot sa inteleaga investitorii de top, precum Blackstone, de aici? Ei se intreaba «Daca intru acum in Romania, cui vand apoi?»", a declarat Cristian Ustinescu.

Retailerii greci se pregatesc sa intre in Romania

Retailerii greci se pregatesc sa intre in RomaniaIn contextul in care Grecia se confrunta cu probleme economice serioase, retailerii analizeaza posibilitatea de a intra in Romania, pe care o considera o piata cu potential de crestere, a declarat Georgiana Andrei (foto), coordonatoarea diviziei de retail a Colliers.

“Grecia are probleme, retailerii de acolo nu au cum sa se mai dezvolte, asa ca analizeaza posibilitatea de a intra in Romania”, a spus Andrei.

Insa chiar si in acest context, sa convingi in prezent un retailer international sa dechida primul magazin in afara Bucurestiului este aproape imposibil, a adaugat ea. “Cand piata crestea si retailerii nu mai aveau loc in Bucuresti, mergeau si deschideau in marile orase din tara, insa astazi acest lucru este foarte dificil de realizat”, a subliniat Georgiana Andrei.

Bucurestiul are mai putin de 10 birouri de calitate

Bucurestiul are mai putin de 10 birouri de calitate“Nici macar 10 cladiri de birouri din Bucuresti nu se califica la standarde europene in ceea ce priveste calitatea. Vanzarea multor astfel de proiecte va fi problematica, intrucat investitorii institutionali nu isi vor compromite standardele”, a sustinut si Chris Bennett, director de investitii in cadrul fondului Europa Capital.

Vezi
care sunt cele mai bune cladiri de birouri din Bucuresti.

Dezvoltatorii nu vor mai construi mall-uri, ci parcuri de retail

Dezvoltatorii nu vor mai construi mall-uri, ci parcuri de retailIn urmatorii ani, in Romania vor fi dezvoltate preponderent parcuri de retail si nu centre comerciale, intrucat nivelul chiriilor este acelasi in ambele tipuri de proiecte, a declarat Klaus Reisenauer (foto), partener in cadrul dezvoltatorului Oasis Development.

“Retailerii platesc aceeasi chirie pentru un retail parc si mall-uri, deci pentru un dezvoltator nu este fezabil sa faca o constructie cu doua-trei etaje de parcare subterana daca stie ca nu va obtine o chirie care sa justifice aceasta investitie”, a explicat Reisenauer.

In proiectele dezvoltate pana in prezent de Oasis, chiria medie se situeaza sub pragul de 10 euro/mp/luna, potrivit oficialilor companiei. In prezent, portofoliul de spatii comerciale detinut de Oasis este de 24.000 mp, cu un grad de ocupare de 100%.

"As investi 5 mld. euro in Bucuresti daca as putea astepta 5 ani"

"As investi 5 mld. euro in Bucuresti daca as putea astepta 5 ani"Intrebat cum ar investi cinci miliarde de euro in real estate, Arpad Torok, CEO al TriGranit, a rapuns ca sunt doua optiuni: Varsovia si Bucuresti.

“Daca as avea cinci miliarde de euro de investit, as alege Varsovia, daca as vrea un profit mic, dar sigur, sau as alege Bucuresti, daca as putea astepta cinci ani pentru a cumpara”, a afirmat Arpad Torok.

La jumatatea lunii aprilie, TriGranit Development Romania, care intentiona sa dezvolte proiectul imobiliar Esplanada din Bucuresti, evaluat la un miliard de euro, si-a suspendat activitatea pentru trei ani, potrivit unui anunt al companiei.

"Piata de birouri din afara Bucurestiului este instabila"

"Piata de birouri din afara Bucurestiului este instabila"Piata spatiilor de birouri din afara Bucurestiului este instabila si nu prezinta incredere pentru investitiri, a declarat Cristian Ustinescu (foto), seful departamentului de investitii al DTZ Echinox, in cadrul forumului organizat de Europaproperty.com.

“In Cluj, de exemplu, au fost doua companii mari (n.r: Nokia si ING) care au plecat, lasand mii de metri patrati de birouri goale. Timisoara, pe de alta parte, are un proiect bun, City Business Centre, insa cu o floare nu se face primavara”, a afirma Ustinescu.

Faptul ca piata din afara Bucurestiului este mai putin atractiva a fost si parerea lui Bryan Jardine, managing partner al casei de avocatura Wolf Theiss Romania, care a dat exemplu compania Mercedes, ce a refuzat sa deschida fabrica pe plan local din cauza infrastructurii precare.

Chiriasii vor calitate, dar fara s-o plateasca

Chiriasii vor calitate, dar fara s-o plateascaChiriasii spatiilor de birouri se uita dupa cladiri de calitate, dar nu sunt inca de acord sa plateasca in plus pentru ea, a declarat Tim Wilkinson (foto), codirector executiv al DTZ Echinox. El este de parere ca importanta spatiilor verzi va creste in urmatoarea perioada si va influenta piata cladirilor de clasa A.



"Am negociat 50 de tranzactii si am incheiat doar 2"

"Am negociat 50 de tranzactii si am incheiat doar 2"In ultimii trei ani, Babis Pandis, managing partner al fondului de investitii Bluehouse Capital, spune ca a purtat negocieri pentru 50 de tranzactii imobiliare din Romania, insa a incheiat doar doua in acest an, cu o valoare cumulata de 20 de milioane de euro.

“In ultimii trei ani, am fost cumparatori, dar a fost dificil sa cumparam ceva. Am negociat 50 de tranzactii, dar am incheiat doar doua tranzactii, in acest an: magazinul Praktiker din Craiova si cladirea de birouri Astoria Center din Bucuresti”, a declarat Babis Pandis, in cadrul forumului Europaproperty.com.

Pe piata locala, fondul de investitii detine turnurile City Gate, impreuna cu GTC, cladirile de birorui Victoria Center si Olympia Tower, dar si spatiu comercial stradal din zona Pietei Romana, cunoscut ca find fostul magazin Eva. Bluehouse Capital mai detine si doua terenuri, in zonele Ghencea si Grivita, motiv pentru care Pandis spune ca nu este interesat de achizitia de terenuri.

15 proiecte incearca sa obtina certificate de cladire verde

15 proiecte incearca sa obtina certificate de cladire verdeSteven Borncamp (foto), de la Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC), a declarat ca poarta 15 discutii cu investitori si dezvoltatori care vor sa obtina certificate BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), sistemul britanic de certificare, sau LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), sistemul american.

in prezent, circa 90% din cladirile birouri de clasa A care vor fi livrate pe piata locala in 2013-2014 sunt in curs de obtinere a unui astfel de certficat, estima recent Horatiu Florescu, seful The Advisers/Knight Frank.

Cladirile de birouri certificate BREEAM, pana in prezent, sunt:
• Crystal Tower, singura care a obtinut BREEAM Excellent – zona Iancu de Hunedoara
• Lakeview, prima cladire care a obtinut BREEAM – bulevardul Barbu Vacarescu
• Euro Tower, prima cladire finalizata cu BREEAM – intersectia Barbu Vacarescu – Lacul Tei
• Swan Office & Tehnology Park – zona Pipera.

Tranzactiile imobiliare, 18% din totalul deal-urilor in T1

Tranzactiile imobiliare, 18% din totalul deal-urilor in T1In primul trimestru, au fost finalizate 55 de tranzactii, dintre care 10 au fost pe segmentul imobiliar, a declarat Adrian Rus, senior tax manager in cadrul Ernst & Young Romania.

“Cele 10 tranzactii imobiliare reprezinta 18% din volumul tranzactiilor totale, ceea ce arata ca a fost un trimestru bun comparativ cu cele precedente. In plus, au fost si incercari de a investi in proiecte distressed”, a adaugat Rus.

Din cele 55 de tranzactii incheiate, doar trei au fost peste valoarea medie 20 de milioane de euro, a mai spus reprezentatul Ernst & Young.

Valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale din Romania, birouri, spatii comerciale si industriale, a totalizat in primul trimestru circa 200 milioane de euro, dublul nivelului din aceeasi perioada din 2010, se mentiona recent intr-un raport al consultantului imobiliar DTZ Echinox.