Liberty Center: 5 mil. euro

Liberty Center: 5 mil. euroCentrul comercial Liberty Center, amplasat in cartierul Rahova din sudul Bucurestiului, a afisat anul trecut o cifra de afaceri de 5,07 milioane de euro si o pierdere de 28,4 milioane de euro. In 2009, afacerile mall-ului s-au ridicat la 7,53 milioane de euro.

Centrul comercial Liberty Center a fost inaugurat de catre dezvoltatorul Mivan in toamna anului 2008, dupa o investitie de 70 milioane de euro. Printre chiriasii mall-ului se numara: The Light Cinema, Altex, Sprider, Billa, Hervis, Marks and Spencer, Sephora, Next, Reserved, Kenvelo, McDonald’s, KFC, Starbucks si TCM.

Sun Plaza: 11,6 mil. euro

Sun Plaza: 11,6 mil. euroMall-ul Sun Plaza (n.r: prin firma Societate Dezvoltare Comerciala Sudului), amplasat in zona Piata Sudului, a afisat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 11,6 milioane de euro si pierderi de 22 de milioane de euro. Centrul comercial a fost deschis in luna februarie 2010, dupa o investitie de circa 200 milioane de euro.

Sun Plaza are o suprafata inchiriabila de 80.000 mp, printre chiriasi numarandu-se: Cora, Baumax, Mobexpert, Flanco, Cinema City, C&A, Zara, New Yorker, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, Deichmann, Promod, Orsay, Bamboo, Oxygen Club, Pizza Hut si KFC.

Plaza Mall: 14 mil. euro

Plaza Mall: 14 mil. euroCentrul comercial Plaza Romania, detinut de turcii de la Anchor, a afisat anul trecut o cifra de afaceri de 14,03 milioane de euro si o pierdere de 3,66 milioane de euro. In 2009, mall-ul a avut afaceri de 19,41 milioane de euro.

Plaza Romania s-a clasat pe locul al patrulea in topul celor mai performante mall-uri, fiind devansat de "fratele sau", Bucuresti Mall, precum si de Baneasa Shopping City si AFI Palace Cotroceni, potrivit unui studiu realizat de consultantul imobiliar Colliers International.

Pe piata locala, Anchor Grup a mai finalizat proiectele Bucuresti Mall, Anchor Plaza si InCity Residences.

Bucuresti Mall: 17,58 mil. euro

Bucuresti Mall: 17,58 mil. euroBucuresti Mall, proiectul dezvoltat de Anchor Grup in cartierul Vitan, primul mall din Bucuresti, a afisat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 17,58 milioane de euro si un profit de 5,68 milioane de euro. In 2009, centrul comercial a raportat afaceri de 19,12 milioane de euro.

Mall-ul din Vitan ocupa, alaturi de Baneasa Shopping City, pozitia a doua in topul mall-urilor cu cele mai mari vanzari inregistrate de retaileri, potrivit Colliers.

Unirea Shopping Center: 20,44 mil. euro

Unirea Shopping Center: 20,44 mil. euroCentrele comerciale Unire Shopping Center, detinute de familia Adamescu in Bucuresti si Brasov, au inregistrat anul trecut afaceri de 20,44 milioane de euro si un profit de 1,41 milioane de euro. Anul trecut, cele doua proiecte au afisat afaceri de 23,12 milioane de euro.

La sfarsitul anului 2010, Unirea Shopping Center din Bucuresti si Brasov si terenurile aferente acestora au fost reevaluate in scadere cu aproape 11 milioane euro, la circa 101 milioane euro, fata de valoarea din 2009.

Compania Unirea Shopping Center este controlata de sotii Dan si Carmen Adamescu, prin intermediul The Nova Group Investments Romania, care detine 74,16% din titluri. In structura actionariatului se mai regaseste SIF Muntenia (SIF4), cu 10% din titluri, in timp ce 15,8% din capital este detinut de alti actionari.

AFI Palace Cotroceni: 23,38 mil. euro

AFI Palace Cotroceni: 23,38 mil. euroCentrul comercial AFI Palace Cotroceni (n.r: prin firma Cotroceni Park), deschis de israelienii de la AFI Europe in toamna anului 2009, a afisat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 23,38 milioane de euro si o pierdere de 69,42 milioane de euro. In 2009, mall-ul a afisat afaceri de 4,15 milioane de euro.


Centrul comercial AFI Palace Cotroceni, singurul proiect finalizat de dezvoltatorul israelian in Romania, este evaluat la 350 de milioane de euro. AFI Europe a avut in primele sase luni venituri din inchirierea centrului comercial AFI Palace Cotroceni de 11,5 milioane de euro, in scadere cu circa 4% fata de incasarile realizate in aceeasi perioada a anului trecut.

Baneasa Shopping City: Aproape 30 mil. euro

Baneasa Shopping City: Aproape 30 mil. euroCentrul comercial Baneasa Shopping City, dezvoltat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, a afisat anul trecut venituri de 29,9 milioane de euro si un profit de 0,22 milioane de euro. In 2009, afaceri mall-ului (n.r: prin firma Baneasa Developments) au fost de 31,37 milioane de euro.

Topul celor mai permante mall-uri din Bucuresti nu a inclus si parcurile de retail, precum Militari Shopping sau IRIS Shopping Center.

"Diferentele dintre un centru comercial si un parc de retail sunt date, atat in Romania, cat si la nivelul tarilor din regiune, de tipul chiriasilor, de amplasament si de tipul constructiei. Intr-un parc de retail predomina retailerii cu produse cu preturi mai mici, care ocupa suprafete intinse, de obicei, in cladiri individuale", afirma George Patrascu, senior associate in cadrul diviziei de retail a Colliers International, specializat pe segmentul parcurilor de retail.

Spre deosebire de parcurile de retail, mai spune consultantul, mall-urile sunt amplasate in interiorul orasului, au un nivel al chiriilor mai ridicat si ancora de food poate fi absenta sau adaptata pe suprafete micsorate.