Apartamente si birouri pe locul fostei fabrici

Apartamente si birouri pe locul fostei fabriciCompania Cyrom Investment, controlata de Sorin Negreanu si Elli Dimitriou, a cumparat in anul 2000 fabrica Textila Grivita, printr-o licitatie organizata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in schimbul sumei de 550.000 de dolari. Fabrica dispunea de un teren de 17.000 mp, pe care dezvoltatorul a construit un proiect rezidential, denumit Domenii Park. Proiectul a necesitat o investitie de 16 milioane de euro, circa 75% din bani provenind dintr-o finantare acordata in 2008 de Emporiki Bank.

Domenii Park cuprinde doua blocuri cu sase etaje, care totalizeaza cu 63 de apartamente. Suprafetele locuintelor pornesc de la 63 mp pentru o garsoniera si ajung la 238 mp pentru un apartament cu patru camere, iar preturile variaza intre 1.200 si 1.400 euro/mp plus TVA. [Vezi cum arata apartamentele]

"Am avut o locatie buna si am vrut sa fac ceva de calitate", argumenteaza Sorin Negreanu, directorul general al Cyrom Investments, decizia de a construi a apartamente spatioase. Aceasta este prima investitie a companie, insa omul de afaceri nu intentioneaza sa mai investeasca si in alte proiecte.

"Mie imi place sa fac lucruri de calitate si in Romania inca nu este momentul sa se construiasca asa, nu sunt apreciate lucrurile la adevarata lor valoare. Din dorinta de a construi ceva de calitate am daramat unele ziduri chiar si de sase ori", povesteste el.

Pe langa cele 63 de apartamente, compania Cyrom detine si o suprafata de 4.000 mp de birouri, inchiriata "aproape in totalitate", printre chiriasi numarandu-se Mega Image si Ferrero.

Cine cumpara apartamente de 1.700 euro/mp

Cine cumpara apartamente de 1.700 euro/mpVanzarile pentru cele 63 de apartamente din Domenii Park au inceput in luna septembrie, dupa ce proiectul a fost finalizat. "Am vrut ca oamenii sa vina si sa vada cum arata proiectul, este altceva fata de ce ii poti arata pe hartie", explica Negreanu decizia de a vinde doar dupa livrarea complexului.

Din cele 63 de locuinte, pana in prezent au fost vandute 11 "prietenilor si apropiatilor". Cei care fost dispusi sa plateasca pana la 1.400 euro plus TVA (peste 1.700 euro/mp construit) sunt medici, arhitecti si ingineri. Unul dintre locatarii Domenii Park este chiar arhitectul proiectului, Vlad Simionescu, care conduce biroul de arhitectura Vlad Simionescu & Asociatii.

In continuare, clientii targetati de dezvoltator sunt "oameni care tin la confort" si care, prin urmare, sunt dispusi sa plateasca pentru acest confort. In plus, proprietarul Domenii Park este de parere ca un om activ nu poate locui in afara orasului, "oricat de frumos ar fi visul de a locui la casa". El da exemplu Parisul anilor '80-'90 cand cei care si-au cumparat vile in zonele invecinate s-au intors in oras si au preferat apartamentele mari, amplasate in zone centrale, intrucat si-au dat seama ca o casa este greu de intretinut. Exemplul nu este intamplator, intrucat Negreanu a lucrat in Paris timp de patru ani, pentru o fabrica de ciment.

Proiectul a fost gandit in perioada dinaintrea crizei, iar in ultimii trei ani a fost luata partial in calcul si redimensionea locuintelor pentru a se obtine apartamente mai mici si mai ieftine. "Am avut odata impulsul de a redimensiona unitatile, dar eu cred ca in viata e bine ca atunci cand te apuci de un lucru sa-l duci pana la capat. Daca ai un cal si-i vopsesti cateva dungi, nu vei obtine o zebra, ci doar un cal vopsit", spune Sorin Negreanu.

Planuri de viitor: renovarea unei hale

Planuri de viitor: renovarea unei haleDupa ce a vandut 11 din cele 63 de apartamente si un spatiu de birouri, Sorin Negreanu estimeaza ca va vinde integral proiectul in cel mult un an.

Tot pe amplasamentul fostei fabrici Textila Grivita el mai are in derulare un proiect de renovarea a halelor existe si transformarea acestora in spatii de relaxare si divertisment, investitia ridicandu-se la 1,5 milioane de euro. Aici, omul de afaceri vrea sa aduca un operator de fitness, sa amenajeze doua terenuri de squash, un salon de gimnastica si recuperare, precum si o spalatorie auto.

"Avem autorizatie si speram sa incepem in primavara anului viitor. In prezent, cautam sa incheiem parteneriate cu jucatori din domeniu", a mai spus Sorin Negreanu.

Compania Cyrom Investments are 21 de angajati si are ca activitati dezvoltarile imobiliare, inchirierile de spatii proprii pentru birouri si servicii, management de proiect si cercetare stiintifica. Pentru anul in curs, compania estimeaza o cifra de afaceri de 3,7 milioane de lei (circa 760.000 euro), in usoara scadere fata de anul trecut, cand a raportat afaceri de 3,9 milioane de lei.