2005: Anuntarea proiectului

2005: Anuntarea proiectuluiCompania indiana Asmita anunta dezvoltarea primul ansamblu de locuinte in blocuri-turn de pe piata romaneasca, localizat langa podul Mihai Bravu din Bucuresti, agentul de vanzare fiind consultantul imobiliar Colliers.

Primele blocuri-turn urmau sa fie livrate in trimestrul al doilea din 2007.

2006: Finantarea si vanzarea partiala a proiectului

2006: Finantarea si vanzarea partiala a proiectuluiIn luna mai 2006, Alpha Bank Romania finanta constructia primei faze a proiectului rezidential Asmita Gardens cu 70 de milioane de euro. "Finalizarea proiectului este programata in luna septembrie a anului 2008", spunea la acea vreme Sergiu Oprescu, vicepresedintele bancii.

Tot in 2006, fondul de investitii Charlemagne Capital a achizitionat 50% din proiectul rezidential Asmita Gardens.

2007: Primul showroom de apartamente la scara reala

2007: Primul showroom de apartamente la scara realaIn aprilie 2007, Asmita lansa primul showroom de apartamente la scara reala din Romania. Showroomul cuprindea o garsoniera, un apartament cu doua camere si unul cu trei camere, complet mobilate.

"Apartamentele din prima faza a proiectului au fost scoase la vanzare anul trecut, in numai opt luni fiind vandute in proportie de peste 50%", spuneau atunci reprezentantii Colliers, care se ocupau cu vanzarea proiectului Asmita.

2008: Vanzari ridicate si preturi cu 60% mai mari

2008: Vanzari ridicate si preturi cu 60% mai mariPreturile apartamentelor au crescut de la 1.000 euro/mp la 1.600 euro/mp din luna mai 2006 si pana in iulie 2008.

„In primul semestru din 2008, am avut vanzari duble fata de aceeasi perioada a anului trecut", spunea in 2008 Atena Tiplic, project manager in cadrul Colliers.

La acea vreme, 60% din proiectul Asmita era vandut, potrivit companiei Colliers. In prezent insa, 55% din apartamente au ramas nevandute.

2009: Asmita incepe livrarea primelor apartamente

2009: Asmita incepe livrarea primelor apartamenteIn luna august 2009, dezvoltatorul Asmita anunta ca apartamentele din prima faza a proiectului vor fi livrate incepand cu sfarsitul lunii iar cea mai ieftina locuinta aflata la vanzare era o garsoniera de 54 mp, cu pretul de 124.000 euro plus TVA.

Tot in vara anului 2009, Ffondul de investitii European Convergence Development Company (ECDC) si grupul indian Asmita au majorat cu 9,4 milioane de euro capitalul firmei Asmita Gardens.

2010: Primii cumparatori se muta

2010: Primii cumparatori se mutaLa inceputul anului 2010, Asmita Gardens a anuntat ca a vandut in luna ianuarie un apartament cu patru camere, in valoare de 286.611 euro.

In martie 2010, compania a lansat inchirierea cu optiune de cumparare pentru 20 de apartamente, chiriile incepand de la 700 euro/luna.

In aceeasi luna, proiectul fost finalizat in intregime si 135 de familii se mutasera deja. Printre cumparatorii apartamentelor din Asmita Gardens se aflau Nicoleta Luciu, Florin Piersic Jr. si Calin Goia, solistul trupei Voltaj.

2011: Problemele incep sa apara

2011: Problemele incep sa aparaIn martie 2011, echipa de vanzari a Asmita, coordonata de Atena Tiplic, a parasit proiectul si biroul de vanzari a fost desfiintat.

In august, proprietarii ansamblului recunosteau ca nu au vandut in trimestrul al doilea nicio locuinta, iar dezvoltatorii continuau discutiile cu finantatorul Alpha Bank, pentru restructurea creditului, aflat din punct de vedere tehnic in default.

In octombrie, Alpha Bank a cerut insolventa proiectului Asmita, finantat cu 70 de milioane de euro.

In noiembrie, Asmita, proiectul de 120 de milioane de euro, a intrat in insolventa. Administratorul judiciar Euro Insol va conduce integral activitatea debitorului, cu o remuneratie de 1.500 lei din averea acestuia. Termenul pentru continuarea procedurii a fost fixat pe 19 martie 2012.

Ce urmeaza?

Ce urmeaza?Administratorul judiciar al companiei, firma Euro Insol, intentioneaza sa incerce sa vanda intregul proiect unui investitor, insa ia in calcul si vanzarea "bucata cu bucata" a apartamentelor nevandute. In cazul in care se va opta pentru vanzarea individuala a locuintelor, pretul ar putea scadea, dupa un an, cu pana la 30%.

"In actualul context economic, cel mai probabil investitorii nu se vor inghesui sa achizitioneze Asmita Gardens la valoarea asteptata in prima faza. In consecinta, credem ca banca creditoare ar putea recurge la preluarea proiectului printr-un vehicul investitional propriu, din care va incerca ulterior sa-l valorifice fie gradual, prin vanzarea individuala a unitatilor, fie prin vanzarea la pachet catre un investitor speculativ, daca are disponibilitatea de a oferi un discount semnificativ", spune Marius Grigorica (foto), senior business analyst in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului este 23 decembrie 2011, iar cel termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante este 13 ianuarie 2012. Prima sedinta generala a creditorilor a fost fixata pentru 19 ianuarie 2012.