2008: Cea mai mare tranzactie imobiliara

2008: Cea mai mare tranzactie imobiliaraPrima tranzactie cu o cladire de birouri anuntata dupa momentul Lehman Brothers, cand criza a devenit o certitudine si pe plan local, a fost incheiata de fondul britanic de investitii Danube Property. Acesta a achizitionat cladirea Biharia Office Building, din nordul Capitalei, pentru circa 16,5 milioane de euro, potrivit informatiilor furnizate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox Imobilul are o suprafata de circa 5.200 mp si a fost construit in 2007 de catre dezvoltatorul Victoria Properties.

Tot in 2008, dar inainte de momentul Lehman Brothers, a avut loc cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania. Compania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a achizitionat pentru 340 milioane de euro complexul Upground, care cuprinde un ansamblul rezidential si doua imobile de birouri. Vanzatorul a fost un grup de fonduri de investitii, reprezentat in Romania de Ioannis Papalekas, un om de afaceri din Grecia extrem de discret, care a rascumparat recent centrul comercial City Mall. Pentru prima cladire germanii de la RREEF au platit 60 de milioane de euro, iar pentru cea de-a doua, BOC Tower (foto), peste 120 de milioane de euro.

Acelasi grup de investitii, Upground Estate, a mai vandut in 2008 un imobil de birouri, cunoscut ca fiind cladirea Bancpost, pentru 40 milioane de euro, cumparatorul fiind companiei elena Eurobank Real Estate Investment.

La inceputul lui 2008, firma de proiectare si constructii Art Group a vandut cladirea de birouri Buzesti Business Centre, amplasata in apropiere de Piata Victoriei, catre britanicii de la City Capital, valoarea tranzactiei fiind estimata la circa 20 de milioane de euro, la un yield de 7%, conform DTZ Echinox. Buzesti Business Centre are o suprafata de peste 6.300 mp si a fost construita in anul 2006.

Foto cover: SkyTower, viitorul sediu al Raiffeisen Bank



2009: Doar Patriciu "a avut curaj" sa cumpere

2009: Doar Patriciu "a avut curaj" sa cumpereLa sfarsitul lui 2008, compania Black Sea Global Properties (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, a facut o oferta de 37,8 milioane de euro pentru preluarea fondului de investitii Fabian Romania, la care mai detine deja peste un sfert din actiuni. Fondul Fabian avea, la momentul achizitiei, 92,7 milioane de euro investiti in opt proiecte: sase cladiri de birouri si doua ansambluri rezidentiale.

In luna martie 2009, Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata de catre compania Black Sea Global Properties, tranzactia de preluare a Fabian fiind estimata la 50 de milioane de euro, potrivit DTZ Echinox.

La jumatatea lui 2010, numele companiei BSGP a fost schimbat in Dinu Patriciu Global Properties (DPGP). In prezent, cele mai importante proprietati detinute de Dinu Patriciu in Romania sunt The Lakeview (detinuta in parteneriat cu AIG Lincoln), Romana Offices, Cubic Center (foto), Banu Antonache Offices, Cascade Offices si Baneasa Business Center.

2010: Cel mai activ investitor imobiliar intra pe piata de birouri

2010: Cel mai activ investitor imobiliar intra pe piata de birouriIncrederea investitorilor in piata de birouri a revenit in 2010, cand cea mai mare tranzactie a depasit pragul de 100 de milioane de euro. Anul a debutat cu o tranzactie mai mica, incheiata de operatorul retelei de cinematografe Cinema City, care a platit 1,4 milioane de euro pentru o cladire de aproape 650 mp din Cotroceni. Vanzatorul este reprezentat de firma Comat Auto, controlata de compania de taximetrie AutoCobalcescu.

A urmat apoi achizitia pentru 2,9 milioane de euro a proiectul Decebal Tower, amplasat in apropiere de Piata Alba Iulia, compus din apartamente si spatii de birouri. Cumparatorul a fost firma Autovit, care a achizitionat imobilul de 9.664 mp de la compania Euro Market Services.

Tot in 2010 a fost tranzactionata si cladirea Louis Blanc Offices, amplasata in zona Piata Victoriei. Antreprenorul Augustin Oancea, cu afaceri in domeniul energiei, a platit italienilor de la Cefin circa 6 milioane de euro pentru imobilul de 1.865 mp, potrivit informatiilor furnizate de DTZ Echinox.

Cea mai mare tranzactie cu o cladire de birouri incheiata in criza a fost achizitia proiectului Floreasca Business Park (foto) de catre fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), care a platit 27,6 de milioane de euro dezvoltatorului Portland Trust si preluat un credit de 73,6 de milioane de euro. Prin aceasta achizitie, NEPI, considerat cel mai activ investitor imobiliar din piata locala, a intrat pe piata spatiilor de birouri, anterior avand in portofoliul din Romania doar centre comerciale.


2011: CA Immo isi intareste pozitia pe piata de birouri

2011: CA Immo isi intareste pozitia pe piata de birouriFondul austriac de investitii CA Immo, proprietarul cladirilor Opera Center si Bucharest Busines Park din Bucuresti, a finalizat la inceputul anului 2011 preluarea Europolis, care detine in Romania proiectele de birouri Europe House (foto) si Rivel Place – Sema Parc, valoarea tranzactiei pe plan local fiind estimata la 180,44 milioane de euro, incluzand si portofoliul industrial, potrivit DTZ Echinox. Valoarea de piata a activelor CA Immo in Romania dupa preluarea companiei Europolis, inclusiv proiecte in dezvoltare, a ajuns la 444 milioane de euro.

Tot in 2011, fondul elen de investitii BlueHouse Capital a platit 10 milioane de euro pentru cladirea Astoria Center (4.500 mp) din Piata Romana, cunoscuta ca fiind sediul Gazetei Sporturilor.

Anul s-a incheiat cu achizitia proiectului SkyTower aflat in constructie pe Barbu Vacarescu. Raiffeisen evolution, constructorul turnului, a finalizat pe data de 21 noiembrie vanzarea SkyTower catre Raiffeisen Property InternationaI GmbH, membra a concernului Raiffeisen Bank International AG (RBI), valoarea tranzactiei nefiind facuta publica.

SkyTower (foto cover) va avea 37 de etaje si 137 metri si va fi livrata la sfarsitul anului 2012, urmand sa devina cea mai inalta cladire din Bucuresti. Raiffeisen Bank se va muta in 2013 si va ocupa etajele 2-7 inclusiv, precum si o parte din cladirea de sapte niveluri, Floreasca Office.

In afara Capitalei, in Ploiesti, anul trecut a fost incheiata o tranzactie de 3,25 milioane de euro, potrivit informatiilor DTZ Echinox. Cladirea are aproape 2.500 mp si a fost cumparata de compania CIR Imobiliare, vanzatorul fiind Imobiliare Grande Distribuzione, care detine pe piata locala centrele comerciale Winmarkt.

2012: Cea mai mare tranzactie din afara Capitalei

2012: Cea mai mare tranzactie din afara CapitaleiCea mai recenta tranzactie cu spatii de birouri a fost incheiata de sud-africanii de la NEPI, care au platit 16,55 milioane de euro pentru cele trei cladiri ale proiectului City Business Centre (foto) din Timisoara si s-au angajat sa plateasca cel mult 46 de milioane de euro pentru urmatoarele doua cladiri, ce vor fi livrate in 2012 si 2013.

Pe langa cei 16,55 milioane de euro platiti si cei maximum 46 milioane de euro care ar urma sa fie achitati pentru urmatoarele doua cladiri, NEPI a preluat un credit bancar de 29,29 milioane de euro. Astfel, valoarea tranzactiei s-ar putea ridica la aproape 92 milioane de euro.

Pentru piata spatiilor de birouri, achizitia City Business Centre reprezinta cea mai mare tranzactie din afara Capitalei si una dintre cele mai mari tranzactii incheiate in criza. O alta tranzactie cu spatii de birouri care ar putea fi anuntat in acest an este vanzarea sediului UTI, amplasat in centrul Bucurestiului.

Aceste tranzactii sunt semne ca incet, incet, apetitul investitorilor pentru piata imobiliara locala revine. In acelasi timp, confirma faptul ca doar proiectele de buna calitate, amplasate in zone cu acces facil si avand un grad de inchiriere ridicat reusesc sa atraga cumparatori. Ramane de vazut ce soarta vor avea restul cladirilor de birouri, unde amplasamentul si gradul de ocupare nu sunt tocmai considerate avantaje.