Cele mai mici scaderi, in zona centrala

Cele mai mici scaderi, in zona centralaCele mai mici scaderi ale chiriilor au fost inregistrate in zona centrala a Bucurestiului, unde oferta nu a crescut asa mult in primul semestru. In total, la nivelul Capitalei, in prima jumatate a anului a fost finalizata o suprafata record de circa 200.000 mp, stocul modern de spatii de birouri ajungand la 1,35 milioane mp, dintre care aproximativ 44% sunt spatii de clasa A.

„CBD (Central Business District), sau asa-zisa zona centrala de afaceri, ramane lider pe piata de birouri, avand un procent de neocupare mai mic de 5%, ce ii permite sa mentina chirii in jurul valorii de 21-23 euro/mp/luna. Aceasta zona estimam ca va avea in continuare chirii peste pragul de 20 euro/mp/luna, in timp ce zona de nord ar putea atinge valori impresionante de sub 10 euro/mp/luna”, a declarat, pentru Wall-Street, Lori Collin (foto), senior consultant in cadrul departamentului de birouri al companiei Jones Lang LaSalle (JLL).

Zona centrala de afaceri a Capitalei intalneste rata cea mai scazuta de neocupare, care a plecat de la aproximativ zero la inceputul lui 2008 si se afla in prezent la circa 4-5%, potrivit companiei de consultanta imobiliara.

„Motivele cererii ridicate sunt atat calitatea produsului finit, birouri de clasa A, cat si locatia, infrastructura, transportul public, accesibilitatea si imaginea de promovarea a chiriasului care alege aceste spatii”, explica reprezentantul Jones Lang LaSalle.

Zona T2 2009
(euro/mp/luna)
T2 2008
(euro/mp/luna)
Pipera Nord 10-12 13-15
Pipera City 11-13 15-17
Floreasca -
Barbu Vacarescu
15-18 16-19




Floreasca Barbu Vacarescu

Scaderi mai mari au fost inregistrate in zona Floreasca – Barbu Vacarescu, pentru cladirile vechi sau de talie medie, unde chiria minima a inregistrat cele mai mari scaderi, coborand de la 16-19 euro/mp/luna in al doilea trimestru din 2008, la 15-18 euro/mp/luna in aceeasi perioada a anului curent, potrivit reprezentantilor Jones Lang LaSalle.

„Daca pentru spatiile de birouri de clasa A din zona de afaceri a Bucurestiului, chiriile au scazut cu circa 9% fata de nivelul din iunie 2008, ajungand la 20 euro/mp/luna, in zonele secundare ale orasului, chiriile au variat intre 16 si 18 euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile de clasa B, chiria medie lunara a fost de 12-15 euro/mp”, sustine Catalina Jigman (foto), coordonatorul departamentului de birouri al companiei CBRE | Eurisko.

In primul semestru, in zona de centru-nord a fost livrata o suprafata totala de 36.000 mp de spatii de birouri, reprezentand 18% din totalul livrat in primele sase luni, arata cel mai recent raport al CBRE | Eurisko. Pe primul loc, dupa suprafata livrata, s-a clasat zona de nord, cu 49% din volumul semestrului, respectiv 102.000 mp.


Cladire Suprafata inchiriabila (mp) Locatie
Cubic Center 27.000 Str. Pipera-Tunari
Excelsior 8.800 Str. Academiei
Floreasca Business Park 36.000 Calea Floreasca
Global City 45.000 Sos. Bucuresti Nord
Multigalaxy Office
Project
15.000 Str. Fabrica de Glucoza
Sema Parc – City
Building
28.000 Splaiul Independentei
Pipera Business
Tower
12.000 Bd. Dimitrie Pompeiu

Pipera City

Pipera CityLocul al doilea dupa scaderea chiriilor este ocupat de zona Pipera City, chiriile scazand de la 15-17 euro/mp/luna in trimestrul al doilea din 2008, pana 11-13 euro/mp/luna in aceeasi perioada din 2009, conform datelor Jones Lang LaSalle.

Alaturi de Pipera Nord si vestul orasului, Pipera City a contribuit cu peste 64% la oferta de spatii noi de birouri livrata in prima jumatate a anului.

„Potentialii chiriasii au acum mai multe alternative, pentru ca piata nu mai este la fel de dinamica, iar polul de putere s-a schimbat. Proprietarii au devenit mult mai flexibili la negociere si facilitatile contractuale acordate chiriasilor au crescut: luni de chirie gratuita, contributii la partitionarea si amenajarea spatiului”, se mai arata in raportul CBRE | Eurisko.

Pipera Nord

Pipera NordPe primul loc in topul celor mai mari scaderi ale chiriilor, se afla zona Pipera Nord, din Voluntari, conform clasificarii companiei Jones Lang LaSalle. Chiriile au scazut de la 13-15 euro/mp/luna in al doilea trimestru din 2008, la 10-12 euro/mp/luna in 2009.

„Zona cea mai afectata este Pipera Nord, care detine cel mai mare stoc de spatii de birouri si cel mai scazut grad de ocupare”, subliniaza Lori Collin, de la Jones Lang LaSalle.

Printre cele mai importante cladiri de birouri din aceasta zona se numara: NorthGate, Nord City Centre, North Center, Global City (foto), Cubic Centre si Executive Business Centre.

Pana la sfarsitul acestui an, suprafata de spatii de birouri livrata va totaliza 270.000 mp, in timp ce pentru anul viitor, estimarile Jones Lang LaSalle se opresc la 180.000 mp de spatii de birouri.