Apartamentele de 100.000 de euro

Apartamentele de 100.000 de euro"Criza isi face tot mai mult prezenta in bugetele romanilor alocate pentru achizitionarea unei locuinte. Noua din zece bucuresteni care se incumeta sa-si cumpere o casa in aceasta perioada aleg locuinte care nu depasesc 100.000 de euro", reiese din datele analizate de portalul imobiliar Imopedia.ro.

Procentul celor care se orienteaza spre astfel de locuinte este in crestere fata de inceputul acestui an.

Concret, daca in primavara trecuta 85% dintre cumparatori alegeau apartamente care nu depaseau 100.000 de euro, acum numarul proprietarilor care cumpara astfel de locuinte este cu 6% mai mare, potrivit acelorasi informatii, se arata in analiza citata.

Locuinte mai scumpe de 150.000 de euro

Locuinte mai scumpe de 150.000 de euroLa polul opus, in cazul apartamentelor scumpe, care depasesc 150.000 de euro, doar 2% dintre cumparatori au bani pentru asemenea locuinte.

In ceea ce priveste tipul de locuinta, cei mai multi cumparatori s-au orientat catre apartamentul la bloc. Astfel, peste 80% dintre cei care au devenit proprietari in toamna au ales sa locuiasca la bloc, fata de 85% in primavara acestui an.

"La capitolul tip imobil nu se inregistreaza miscari notabile. Scaderea preturilor i-a facut pe unii sa se gandeasca mai mult la achizitia unei case in dauna unui apartament, insa variatia este destul de mica, cresterea cererii de case/vile fiind de doar 3%", a precizat Muntean.

Efectul Prima Casa

Efectul Prima CasaProgramul "Prima Casa" a determinat o crestere importanta a cererii pe segmentul apartamentelor care se incadreaza in plafonul stabilit de stat, precizeaza imopedia.ro.

"Scaderea preturilor a dus la o cerere mai mare chiar si in pragul psihologic de 60.000 de euro, unde avem o dublare a solicitarilor. Daca in primavara 5% dintre cumparatori alegeau apartamente sub aceasta valoare, astazi procentul este dublu. E drept ca si preturile apartamentelor au scazut, insa cea mai mare influenta a avut-o programul Prima Casa", a declarat managerul general al portalului imobiliar, Razvan Muntean.


Cel mai afectat segment

Cel mai afectat segmentCel mai afectat segment al pietei imobiliare ramane cel al terenurilor, unde piata este blocata, tranzactiile fiind aproape inexistente.

"Dupa ce ani la rand a fost cea mai speculata piata, cu triplari de preturi de la un an la altul, acum piata terenurilor are cel mai mult de suferit. Nimeni nu vinde, nimeni nu cumpara. Criza domneste linistita in aceasta zona. Doar 1% dintre cumparatorii din piata imobiliara se orienteaza spre terenuri", a conchis reprezentantul portalului imobiliar.

In ceea ce priveste tipul de finantare pentru care au optat romanii, 52% dintre cumparatori achita cash, iar 35% au ales creditul prin programul Prima Casa, potrivit Imopedia.