Contextul extinderii

Contextul extinderii

In perioada de criza, vanzarile retailerilor de fashion au fost printre cele mai afectate, intrucat se bazau pe bunuri la care se poate renunta usor sau a caror achizitie poate fi amanata, nefiind de stricta necesitate, afirma Bogdan Petcu, senior consultant in cadrul departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

“Proprietarii de centre comerciale au intampinat dificultati in a atrage retaileri de fashion in aceasta perioada, dar chiar si asa, operatorii cei mai puternici au continuat expansiunea. Este cazul retailerilor care s-au bazat pe finantare proprie sau care se bucura de o situatie financiara solida: Inditex, C&A sau New Yorker”, spune consultantul, precizand ca, in mare parte, este vorba de retaileri deja prezenti pe piata din Romania cu cel putin o locatie, care au profitat de moment pentru a-si extinde reteaua de magazine.

Retailer Nr. magazine deschise Centru comercial
Inditex 14 Unirea Shopping Center, Bucuresti Mall, AFI Palace Cotroceni, Iulius Mall Timisoara
Tina R 4 Militari Shopping Center, Grand Arena, Galleria Suceava, Galleria Piatra Neamt
Orsay 4 Militari Shopping Center, Grand Arena, AFI Palace Cotroceni, Galleria Piatra Neamt
New Yorker 3 AFI Palace Cotroceni, Militari Shopping Center, Aurora Shopping Mall Buzau
C&A 3 Aurora Shopping Mall Buzau, Militari Shopping Center, AFI Palace Cotroceni
House of Art 3 AFI Palace Cotroceni, Galleria Piatra Neamt, Galleria Suceava
Fox 3 AFI Palace Cotroceni, Galleria Piatra Neamt, Galleria Suceava

Sursa: The Advisers/Knight Frank

Locul 5: Retaileri care au deschis doar un magazin

Locul 5: Retaileri care au deschis doar un magazinPrintre retailerii care au deschis un singur magazin in acest an se numara: Reserved, Cropp Town,
House, Benetton, Marks & Spencer, Calvin Klein, L.C. Waikiki, X-Side, Pimkie, Levis's, Replay si Alb si Negru, cu totii alegand AFI Palace Cotroceni.

Alti retaileri care au mai deschis in 2009 cate un magazin sunt: Tom Tailor (Galleria Suceava), No. 36 (Militari Shopping Center), Yokko (Militari Shopping Center), Tommy Hilfiger (Extinderea Plaza Romania) si Dockyard (Polus Center Cluj).

Selectie retaileri care au deschis o singura unitate in 2009


Retailer Centru comercial
Cortefiel Extinderea Plaza Romania
Pepe jeans Extinderea Plaza Romania
Ipekyol AFI Palace Cotroceni
Twist AFI Palace Cotroceni
S.Oliver Galleria Piatra Neamt

Sursa: The Advisers/Knight Frank

Locul 4: Retaileri care au deschis cate doua magazine

Locul 4: Retaileri care au deschis cate doua magazineLa limita dintre locul doi si locul trei se afla retailerul francez Kiabi, care a deschis deja doua magazine in 2009, in centrele comerciale Grand Arena (cartierul Berceni) si Militari Shopping Center, urmand ca al treilea magazin sa fie deschis pana la sfarsitul anului, in Iris Shopping Center (zona Titan).

Tot doua magazine au deschis si retailerii Kenvelo (AFI Palace Cotroceni si Grand Arena Mall), Motivi (AFI Palace si Grand Arena), Takko (Militari Shopping si Galleria Piatra Neamt), Peacoks (Plaza Romania si AFI Palace Controceni), Big Star (Plaza Romania si Grand Arena), Nissa (Grand Arena Mall si AFI Palace Cotroceni).

Lor li se alatura Veromoda & Jack & Jones (Plaza Romania si Baneasa Shopping City), Desigual (Plaza Romania si Baneasa Shopping City), Mango (AFI Palace Cotroceni si Unirea Shopping Center), Debenhams (Baneasa Shopping City si Plaza Romania), Promod (Liberty Center si AFI Palace Cotroceni), Cavaliere (AFI Palace Cotroceni si Grand Arena Mall), Benissimo (Grand Arena Mall si AFI Palace Cotroceni), Lee Cooper (AFI Palace Cotroceni si Grand Arena Mall), Adam's (Grand Arena Mall si Militari Shopping Center), Celio (AFI Palace Cotroceni si Baneasa Shopping City) si GAP.

“Marinopoulos Group si-a imbogatit portofoliul de branduri din Romania cu GAP, unul dintre cei mai mari jucatori pe partea de fashion in lume, si a inaugurat deja doua magazine in Baneasa Shopping City si Plaza Romania”, a adaugat consultantul The Advisers/Knight Frank.

Locul 3: New Yorker, C&A, House of Art si Fox

Locul 3: New Yorker, C&A, House of Art si FoxPe locul al treilea se afla patru retailerii care au deschis in acest an cate trei magazine: New Yorker, House of Art, Fox, C&A, acesta din urma intrand in 2009 pe piata din Romania.

“Pe segmentul de young fashion, New Yorker este printre putinii retaileri prezenti pe piata si datorita acestui fapt, in ultima perioada, a castigat notorietate si a securizat trei noi locatii, cea mai importanta fiind in AFI Palace Cotroceni”, explica Bogdan Petcu, de la The Advisers/Knight Frank.

Pe langa magazinul deschis in Controceni, New Yorker a mai inaugurat doua unitati in Militari Shopping Center si Aurora Shopping Mall Buzau.

House of Art si Fox au deschis in acest an noi magazine in AFI Palace Cotroceni, Galleria Piatra Neamt si Galleria Suceava.

“C&A, un alt jucator cheie de fashion de pe piata internationala si-a facut intrarea in Romania, numarand trei unitati: Aurora Shopping Mall Buzau, Militari Shopping Center si AFI Palace Cotroceni. In total, retailerul a deschis pe piata locala peste 6.000 de metri patrati in 2009, ultima deschidere, cea din AFI Palace Cotroceni fiind si cea mai importanta”, mai spune Petcu.

In Cotroceni, C&A a inaugurat un magazin reprezentativ de 3.000 mp, cel mai mare de pe piata din Romania.

Locul 2: Tina R si Orsay

Locul 2: Tina R si OrsayPe locul al doilea in functie de numarul magazinelor deschise in acest an, se numara retailerii Orsay si Tina R, fiecare cu care patru magazine.

Retailerul german Orsay a deschis noi unitati in centrele comerciale Militari Shopping Center, Grand Arena (cartierul Berceni), AFI Palace Controceni si Galleria Piatra Neamt.

Tot patru magazine a inaugurat si brandul romanesc Tina R, in Militari Shopping, Grand Arena, Galleria Suceava si Galleria Piatra Neamt, potrivit studiului The Advisers/Knight Frank.

Locul 1: Inditex

Locul 1: InditexCel mai activ operator de fashion in 2009 a fost grupul Inditex, care si-a continuat agresiv expansiunea si si-a consolidat pozitia pe piata.

“Datorita succesului de pe piata locala pe care l-a cunoscut cu Zara si Pull& Bear, deschise initial in Plaza Romania, Inditex a luat decizia de a se extinde in continuare cu brandul sau cel mai de succes, cat mai ales cu celelalte branduri din portofoliu: Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti, Zara Home, pe care incearca sa le faca la fel de cunoscute pe piata din Romania”, a incheiat Bogdan Petcu.

In acelasi timp, 2009 a adus o premiera pentru retailerul spaniol, prin deschiderea primei unitati stradale in cadrul Unirea Shopping Center, aceasta fiind prima locatie de acest gen deschisa de un operator de fashion important in afara unui centru comercial din Romania.

In total, in 2009, grupul Inditex a deschis magazine care insumeaza peste 11.000 de metri patrati in Bucuresti Mall, AFI Palace Cotroceni, extinderea Iulius Mall Timisoara, si la parterul magazinului Unirea Shopping Center.