5. "Criza domneste linistita in piata terenurilor"

5. "Criza domneste linistita in piata terenurilor"Cel mai afectat segment al pietei imobiliare ramane cel al terenurilor, unde piata este blocata, tranzactiile fiind aproape inexistente, arata o sinteza realizata de portalul imobiliar imopedia.ro.

"Dupa ce ani la rand a fost cea mai speculata piata, cu triplari de preturi de la un an la altul, acum piata terenurilor are cel mai mult de suferit. Nimeni nu vinde, nimeni nu cumpara. Criza domneste linistita in aceasta zona. Doar 1% dintre cumparatorii din piata imobiliara se orienteaza spre terenuri", a declarat Razvan Muntean, manager general al portalului imobiliar.

Citeste si Terenurile din Cluj, de doua ori mai ieftine fata de 2007. Negocierile pot reduce preturile cu inca 30%.


4. "Un mall mare nu inseamna obligatoriu un mall plin"

4. "Un mall mare nu inseamna obligatoriu un mall plin"Conceptul unui mall este cel care il diferentiaza de competitie, iar acest concept nu tine in mod neaparat de dimensiunea mall-ului, este de parere Israel Vizel (foto), managerul centrului comercial AFI Palace Cotroceni, dezvoltat de AFI Europe.

„Toata lumea crede ca dimensiunea conteaza. Nu este o regula, un mall mare nu este in mod obligatoriu un mall plin, iar marimea poate fi un dezavantaj. Nu trebui doar sa umpli acel mall, sa atragi cat mai multi vizitatori, ci trebuie sa convingi acei oameni sa cumpere. Sa o faca din mall-ul tau si nu din al vecinului, iar asta nu tine de cat de mare sau de mic este mall-ul respectiv”, a declarat managerul AFI Palace Cotroceni, in cadrul evenimentului „Zilele Biz”.

Vizel crede ca succesul unui mall depinde in egala masura de numarul vizitatorilor, timpul alocat si de bugetul lor, acesta din urma fiind singurul factor care nu poate fi influentat. De aceea, este important ca fiecare proprietar de mall, dar si fiecare retailer, sa se intrebe: Prin ce sunt cel mai bun? Ce am eu si nu au altii? De ce m-ar prefera cineva in fata competitiei?

„Competitia este vitala pentru retaileri, indiferent daca este criza sau nu. Feedback-ul pentru competitie este creativitatea. Nu este suficient sa stii de ce tu esti cel mai bun, ci de ce esti cel mai bun in comparatie cu altii”, a explicat Vizel.

3. "Daca platim penalitatile clientilor nu mai avem bani sa terminam constructia"

3. "Daca platim penalitatile clientilor nu mai avem bani sa terminam constructia"Dezvoltatorul israelian Euro Habitat sustine ca este pe punctul de a primi un nou imprumut de la Piraeus Bank, cu ajutorul caruia ar putea finaliza primele doua blocuri din ansamblul Planorama, amplasat in zona Doamna Ghica.

Reprezentatii Euro Habitat le cer insa cumparatorilor sa renunte la penalitatile datorate pentru intarzierea de peste doi ani a proiectului, pentru ca altfel, imprumutul de la Piraeus Bank este insuficient pentru a finaliza lucrarile de constructii.

“Daca ar trebui platite penalitatile clientilor, imprumutul obtinut ar fi, din start, insuficient. Imprumutul acordat de banca are in vedere continuarea lucrarilor, nu plata unor penalitati acumulate independent de activitatea si vointa sa ”, declara Joseph Etstein, managing director BSR Europe, companie angajata pentru a administra proiectului.

2. "A disparut limitarea geografica pentru investitori"

2. "A disparut limitarea geografica pentru investitori"Daca in ultimii ani, cei mai activi investitori in piata imobiliara erau, in majoritate, fondurile austriace care isi focalizau atentia spre tarile din Europa, inclusiv Romania, acum situatia incepe sa se schimbe, potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

„China devine un jucator foarte important in piata de investitii imobiliare, dar si Brazilia si Africa de Sud. Se strang milioane de euro pentru a fi investiti in Europa, dar si in alte colturi ale lumii pentru ca limitarea geografica a disparut”, a declarat Cristian Ustinescu (foto), seful departamentului de investitii al DTZ Echinox, in cadrul evenimentului „Zilele Biz”

In plus, Romania, Bulgaria si Rusia sunt considerate „campionii riscului”, adauga Ustinescu, in timp ce Ungaria, Cehia sau Polonia sunt mult mai sigure pentru plasarea investitiilor. Astfel, investitori care pana acum isi impuneau bariere geografice, limitandu-si activitatea la anumite regiuni, acum renunta la orice limitare geografica.

1. S-a investit prea mult in onorariile avocatilor si prea putin in conceptele proiectelor

Primul loc este declaratia lui Bogdan Georgescu (foto), presedintele companiei de consultanta imobiliara Colliers International, care considera ca o problema majora a pietei imobiliare este calitatea proiectelor rezidentiale si, mai ales, comerciale.

„S-a investit prea mult in fee-urile (n.r: onorariile) avocatilor, preocupati cum sa structureze mai bine o firma in Cipru sau in Bahamas pentru a vinde cat mai usor la final si prea putin in conceptele proiectelor. Se vindeau platforme industriale de sase-sapte hectare pe zeci de milioane de euro, iar aceste proprietati, cumparate cu finantare bancara, sunt acum blocate, pentru ca nimeni nu mai finanteaza constructia lor”, a declarat seful Colliers, in cadrul evenimentului „Zilele Biz”.

Georgescu este de parere ca in acest moment multe banci au in portofolii proiecte imobiliare cu probleme, pe care nu vor sa le faca publice, insa situatia se va schimba din primavara anului viitor. Astfel, incepand cu aprilie 2010, dupa ce bancile isi vor prezenta situatiile pe anul 2009, vom vedea primele proiecte imobiliare anulate si primele garantii executate.