Cererea pentru locuinte nu va creste

Cererea pentru locuinte nu va cresteCirca 15% din totalul proiectelor aflate in derulare in 2008 au fost anulate sau amanate si numai jumatate din totalul proiectelor aferente anului trecut au fost finalizate. In plus, doar cateva ansambluri au fost anuntate in 2009, se arata in raportul Jones Lang LaSalle, in colaborare cu polonezii de la Reas.

Chiar daca numarul unitatilor locative noi oferite s-a redus, numarul apartamentelor finalizate si nevandute a crescut, iar acest fenomen va continua si in 2010.

“Considerand ca economia romaneasca isi va reveni in aproximativ 2 ani, o imbunatatire a cererii de unitati locative va putea fi observata la inceputul anului 2011. Acest lucru va determina si o stabilizare a pretului de vanzare pentru locuinte”, sunt de parere consultantii Reas.

In prezent, in Bucuresti, pretul mediu net de vanzare este de 1.260 euro/mp construit, cu 15% mai mic in comparatie cu sfarsitul anului 2008. Pentru unitatile rezidentiale nou listate pretul de vanzare este cuprins intre 900-1.200 euro/mp, iar aproximativ 60% din oferta este sub pretul mediu de vanzare.


Urmeaza o perioada fara deschideri de mall-uri

Urmeaza o perioada fara deschideri de mall-uriIn anul 2010, la nivel national, piata spatiilor comerciale se va imbogati numai cu cinci noi proiecte si doua extensii, cu o suprafata aproximativa de 240.000 mp, se arata in raportul citat.

“In Capitala asteptam deschiderea a doar doua proiecte: Sun Plaza, cu o suprafata de 80.000 mp, si a galeriei comerciale Cocor (foto), cu o suprafata de 10.000 mp. Dupa inaugurarea acestor proiecte va urma o buna perioada fara noi deschideri, avand in vedere ca in Bucuresti, pe termen scurt, toate proiectele au fost amanate si/sau anulate”, sustin consultantii Jones Lang LaSalle.

In ceea ce priveste chiriile, acestea continua sa scada, dar frecventa si intervalul de reducere a pretului de inchiere a inceput sa se uniformizeze.

Cele mai mari chirii pentru centre comerciale variaza in Bucuresti intre 70-85 euro/mp/luna, in timp ce pentru unitatile comerciale de pe cele mai importante artere comerciale variaza intre 60-70 euro/mp/luna, potrivit consultantilor de la Jones Lang LaSalle. In cazuri exceptionale si pentru unitati comerciale amplasate in zone mult cautate, chiriile pot sari pragul de 100 euro/mp/luna.

Anul trecut, circa 260.000 mp de spatii de retail au fost adaugati stocului national estimat la 1,3 milioane mp, din care 160.000 mp au fost finalizati numai in Bucuresti.

Sursa foto: cocorstore.ro


Rata de neocupare a birourilor nu va scadea inainte de T4

Rata de neocupare a birourilor nu va scadea inainte de T4Pe segmentul de birouri, oferta ar putea ajunge la 260.000-280.000 mp, potrivit raportului Jones Lang LaSalle, cu mentiunea ca sunt luate in calcul numai cladiri aflate in faza de constructie. Pentru anul 2011, proiectele anuntate in Capitala, cu potential ridicat de a atrage finantare pentru dezvoltare, pot atinge 100.000 mp.

Rata de neocupare are o tendinta de scadere, chiar sub 10%, dar nu mai devreme de trimestrul al patrulea 2010, precizeaza specialistii Jones Lang LaSalle. In prezent, rata medie de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti este de 15,5%.

“Exista insa o diferenta semnificativa intre zona centrala de afaceri (5% pentru cladirile de clasa A) si zonele descentralizate (unde a urcat pana la 22%)”, subliniaza reprezentantii companiei de consultanta.

In prezent, stocul modern de spatii de birouri este estimat la 1,52 milioane mp, dupa ce aproximativ 125.000 mp au fost finalizati in ultimele trei luni ale anului trecut. Tot in aceeasi perioada a fost finalizata cea mai mare cladire din Bucuresti, Upground Corporate faza II, cu o suprafata inchiriabila de 60.000 mp si un etaj curent de aproximativ 7.000 mp.

In total, pe parcursul anului 2009 au fost livrati 385.000 mp si 140.000 mp au fost inchiriati.

“In trimestrul al patrulea chiriile cele mai mari au ramas tot la 21 euro/mp/luna, la fel cu chiria raportata in trimestrul precedent. Totusi, acest pret de inchiriere are o tendinta de scadere prin cresterea impusa a stimulentelor, incluzand contributia proprietarului la amenajarea spatiului precum si luni libere de plata chiriei. Chiria neta in aceste locatii centrale poate scadea pana la 17-18 euro/mp/luna”, se mai arata in raportul mentionat.

Citeste si Piata birourilor, intr-un moment de cumpana: Va fi 2010 un an mai bun?.

Creste volumul investitiilor

Creste volumul investitiilorVestile bune ar putea veni din piata de investitii, intrucat pentru anul 2010 se estimeaza o crestere cu 7-10% a volumului de investitii straine, in timp ce un volum si mai mare este asteptat in 2011. Recent anuntatele proiecte de infrastructura, precum inceperea lucrarilor la autostrada A3, extinderea liniei de metrou, vor contribui, pe termen mediu, la cresterea volumului investitiilor straine.

Investitorii din real estate sunt puternic axati pe sustenabilitatea venitului si analizeaza cu atentie fundamentele proiectelor, precum locatia, accesul, calitatea constructiei si eficienta cladirilor.

“Chiar daca 2010 ar putea fi un alt an dificil, ne asteptam ca activitatea investitionala sa creasca peste nivelul mic inregistrat in 2009. Totusi, o piata tranzactionala robusta necesita o mai mare flexibilitate in acceptarea unor tranzactii cu structuri complexe, o mai mare presiune din partea bancilor asupra imprumuturilor neperformante si o mai mare claritate in ceea ce priveste tendintele din piata inchirierilor”, precizeaza consultantii Jones Lang LaSalle.

Cererea pentru spatii logistice revine din T3

Cererea pentru spatii logistice revine din T3Stocul modern de spatii logistice este in continuare estimat la 950.000 mp, in timp ce preluarea anuala de spatii logistice este aproximata la 65.000 mp. Chiriile variaza intre 4-4,5 euro/mp/luna, preturi mai mici de inchiriere fiind inregistrate pentru cererile mari. De exemplu, 30.000 mp s-au inchiriat la un pret de 3,5 euro/mp/luna, potrivit raportului citat.

“Suntem de parere ca economia nationala va arata primele semne de revenire in trimestrul al treilea, ceea ce va determina si cresterea cererii de spatii logistice de calitate. Totusi, va exista o discrepanta intre cererea si oferta de spatii, avand in vedere ca dezvoltatorii au oprit lucrarile pentru majoritatea proiectelor logistice. Acest lucru va face ca pretul de inchiriere sa ramana stabil, cu foarte mici fluctuatii”, sustin reprezentantii Jones Lang LaSalle.

Cererea va veni din partea retelelor de retail locale si internationale care se extind la nivel national, la acestia adaugandu-se clientii internationali care se orienteaza catre Romania, unde costurile de baza sunt mai mici.

In plus, planurile pe termen lung de a dezvolta autostrada care include Romania in coridorul 4 european vor determina dezvoltari de spatii logistice in Constanta si de-a lungul autostrazii A2.

Nu in ultimul rand, necesitatea de a reduce impactul negativ asupra mediului inconjurator, in special in tarile cu legislatii mult mai restrictive in ceea ce priveste poluarea si emisia de CO2, va determina dezvoltarea unor proiecte nepoluante, spun cei de la Jones Lang LaSalle.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, cu venituri de 2,78 milioane de euro pentru anul 2008.