5. Dupa 2010 urmeaza o perioada fara deschideri de mall-uri

5. Dupa 2010 urmeaza o perioada fara deschideri de mall-uriAnul 2010 ar putea fi ultimul an cu mari deschideri de centre comerciale, atat in Bucuresti, cat si in tara, iar previziunile pentru urmatoarea perioada nu sunt foarte optimiste, intrucat, cel putin in Capitala, majoritatea proiectelor anuntate au fost puse pe hold, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

In anul 2010, la nivel national, piata spatiilor comerciale se va imbogati numai cu cinci noi proiecte si doua extensii, cu o sprafata aproximativa de 240.000 mp, se arata in raportul citat.

“In Capitala asteptam deschiderea a doar doua proiecte: Sun Plaza (80.000 mp) si a galeriei comerciale Cocor (10.000 mp). Dupa inaugurarea acestor proiecte va urma o buna perioada fara noi deschideri, avand in vedere ca in Bucuresti, pe termen scurt, toate proiectele au fost amanate si/sau anulate”, sustin consultantii Jones Lang LaSalle.

4. "Vrem sa livram 100.000 mp de birouri in 2010"

4. "Vrem sa livram 100.000 mp de birouri in 2010"Dezvoltatorul britanic Willbrook Management International isi propune sa finalizeze in acest an doua cladiri de birouri, Cathedral Plaza si Platinum Business & Convention Center, cu o suprafata totala de circa 100.000 mp. Pana in prezent, doar 15% din aceasta suprafata a fost inchiriata.

"In Romania, Willbrook a adoptat o strategie de piata similara cu cea din Anglia si Statele Unite, respectiv inceperea activa a marketarii produselor abia dupa conturarea efectiva a proiectelor. De aceea, in prezent cladirile noastre de birouri sunt inchiriate intr-o proportie de 15%, campania de inchirieri incepand efectiv din luna noiembrie 2009”, a declarat Stefan Gheorghiu (foto), director comercial in cadrul Willbrook Management International.

Chiriasii ancora pentru ambele cladiri vor fi anuntati odata cu semnarea contractelor de inchiriere, spune Gheorghiu, acestea fiind inca la stadiul de negocieri.

Afla cat era rata de neocupare pentru birourile din Bucuresti la sfarsitul anului 2009.

3. "Deschiderea Sun Plaza ne va scadea traficul cu 25%"

3. "Deschiderea Sun Plaza ne va scadea traficul cu 25%"Compania britanica Equest Balkan Properties, dezvoltatorul Vitantis Shopping Center din cartierul Berceni, va investi un milion de euro in marketingul proiectulu, pentru a recupera clientii atrasi de Sun Plaza. Reprezentantii Vitantis se asteapta la o scadere a traficului cu circa 25% in prima luna si jumatate.

”Tinand cont de experienta avuta cu Grand Arena, probabil ca in prima luna si jumatate de la deschiderea Sun Plaza traficul proiectului nostru va scadea cu aproximativ 20-25%. Dupa ce va trece perioada curiozitatii deschiderii unui nou mall in Bucuresti, lucrurile vor reintra in normal”, a declarat Vlad Dragoescu (foto), directorul de investitii al Equest.

Anul trecut, din Vitantis s-a retras retailerul Lee Coper, intrat in insolventa, insa au venit Samsonite, Vet Pedia, Sapori by Cici, Outlet, Fox si House of Art.

Sun Plaza va deveni dupa deschidere cel mai mare mall din Bucuresti. Investitia in centrul comercial se ridica la 200 de milioane de euro, inaugurarea fiind anuntata pentru 25 februarie.

2. Cererea pentru locuinte nu revine inainte de 2011

2. Cererea pentru locuinte nu revine inainte de 2011Circa 15% din totalul proiectelor aflate in derulare in 2008 au fost anulate sau amanate si numai jumatate din totalul proiectelor aferente anului trecut au fost finalizate. In plus, doar cateva ansambluri au fost anuntate in 2009, se arata in raportul Jones Lang LaSalle, in colaborare cu polonezii de la Reas.

Chiar daca numarul unitatilor locative noi oferite s-a redus, numarul apartamentelor finalizate si nevandute a crescut, iar acest fenomen va continua si in 2010.

“Considerand ca economia romaneasca isi va reveni in aproximativ 2 ani, o imbunatatire a cererii de unitati locative va putea fi observata la inceputul anului 2011. Acest lucru va determina si o stabilizare a pretului de vanzare pentru locuinte”, sunt de parere consultantii Reas.

1. Nu incerca sa fii mai destept decat piata

Alexander Hergan, seful grupului Avrig 35, dezvoltatorul unor cladiri precum Charles de Gaulle Plaza, spune ca in orice business se ghideaza dupa o regula simpla: asculta piata, nu incerca sa fii mai destept decat ceilalti.

„Nu incercam niciodata sa speculam, sa fim mai destepti decat piata, chiar daca multi oameni din real estate au procedat asa. Nu construim proiecte mari, pentru ca apoi sa ne intrebam cui le vom inchiria. Ar fi un dezastru”, a declarat Alexander Hergan (foto), CEO al Avrig 35, la lansarea proiectului Pallady Shopping Center, din estul Bucurestiului.

La inceputul saptamanii, grupul Avrig 35 si dezvoltatorul Cascade Group au anuntat ca incep un nou proiect, pe locul fostei fabrici Sicomed, in care vor investi circa 80 milioane de euro. Pallady Shopping Center va avea o suprafata totala de peste 100.000 mp si va fi finalizat in a doua jumatate a anului 2012.