Cine va prelua sefia AFI Europe Romania

Cine va prelua sefia AFI Europe RomaniaReuven Havar (foto) a renuntat in aceasta luna la conducerea AFI Europe Romania, dezvoltatorul centrului comercial AFI Palace Cotroceni, insa a declarat ca va continua sa lucreze in piata imobiliara.

Functia sa va fi preluata temporar de seful AFI Europe Bulgaria, Shimon Ben Hamo.

„Incepand cu luna martie, nu voi mai lucra pentru AFI Europe. Voi ramane in real estate, pe un post mai important decat cel actual, insa este prea devreme pentru detalii. Shimon Ben Hamo, CEO-ul companiei din Bulgaria va asigura interimatul in cadrul AFI Europe Romania”, a declarat Reuven Havar, pentru Wall-Street.

Anterior, Reuven Havar a fost director general al Prigat Romania, iar din 1999 s-a alaturat dezvoltatorului AFI Europe, prima data lucrand in Cehia, iar din 2006, in Romania.

Shimon Ben Hamo, de asemenea originar din Israel, lucreaza in cadrul AFI Europe din anul 2008.

Autoritatea pe care o ai in fata angajatilor trebuie castigata, nu fortata

Reuven Havar, fostul directorul general al AFI Europe Romania, spunea in toamna anului trecut ca este foarte important ca un manager sa nu tipe la angajatii sai. "Esti slab daca tipi la un om care iti este inferior. Autoritatea pe care o ai in fata angajatilor nu trebuie sa fie una fortata, ci castigata”.

Intr-o perioada de criza, concedierile pot devenii obligatorii, insa este foarte important ca un lider sa faca astfel de anunturi direct, fara a se folosi de intermediari.

„Este unul din cele mai neplacute joburi: sa chemi un angajat in biroul tau, sa-l privesti in ochi si sa-i spui ca postul lui nu mai exista. Nu numai ca nu mai are loc in compania ta, dar este posibil sa nu aiba nicaieri loc in urmatoarele luni”.

Pe langa toate aceasta, Havar este de parere ca un bun manager nu trebuie sa impuna distanta intre el si angajati, astfel incat acesta din urma sa stie cand sa se comporte ca un prieten si cand sa se comporte ca un angajat. „Un angajat trebuie sa inteleaga cand spui un banc si cand vrei ceva serios de la el. In cele din urma, toate tin de caracterul managerului”.

"Talentul si educatia nu ajung. Ai nevoie si de experienta

Reuven Havar a lucrat aproape 20 de ani in aviatie, de unde a plecat spre industria IT, „fiind un tanar de 40 ani, care o lua pe un drum cu totul nou”. A lucrat apoi ca director general al Prigat Romania, iar de mai bine de noua ani s-a alaturat dezvoltatorului AFI Europe, parte a grupului Africa-Israel.

„La 40 de ani, multi simt ca sunt la sfarsitul carierei, insa eu atunci m-am angajat intr-un domeniu in care nu aveam deloc experienta. Mizam pe singur lucru, esential in aviatie: capacitatea de a te adapta rapid la orice situatie noua".

Dupa ce a parasit armata, Havar s-a angajat ca director financiar al producatorului de memorii flash M-Systems, o companie israeliana care se pregatea pentru listarea pe bursa Nasdaq din New York.

„Nu ar fi trebuit sa accept jobul, insa tot raul a fost spre bine pentru ca am invatat ceva important: indiferent de talentul si educatia pe care o are, un om trebuie intotdeauna sa se autoevalueze si sa se intrebe daca are suficienta experienta pentru ceea ce vrea sa faca”.


Nu te grabi cu inchirierea unui mall

AFI Palace Cotroceni (foto) a fost inaugurat in luna octombrie a anului trecut, avand o suprafata inchiriabila o de aproximativ 76.000 mp si 250 de magazine.

De inchiriere, s-au ocupat companiile de consultanta Jones Lang LaSalle si Cushman & Wakefield. Una din provocari a constituit-o grupul spaniol Inditex, proprietarul lantului de magazine vestimentare Zara, care a semnat contractul de inchiriere dupa aproape trei ani de negocieri.

„Ca dezvoltator, daca vrei sa obtii un profit bun, nu trebuie sa te grabesti cu inchirierea spatiilor comerciale. Intai semnezi contractul cu constructorul si abia dupa ce iti faci o idee asupra pretului pe metru patrat de constructie poti incepe procesul efectiv de inchiriere”.

De-a lungul anului 2009, AFI Europe a redus chiriile pentru proiectul din Cotroceni cu circa 5%, insa a decis in acelasi timp sa micsoreze parcarile si sa creasca suprafata inchiriabila.

„In piata de retail, ne bazam pe puterea brandului nostru, iar daca nivelul chiriilor este mai ridicat, cu siguranta este motivat”.



"Judeca un om dupa ceea ce face, nu dupa ce spune"

"Judeca un om dupa ceea ce face, nu dupa ce spune"Initial, AFI Europe a amanat inceperea lucrarilor de constructii pentru proiectele AFI Palace Arad si cel amplasat pe terenul fabricii Laromet, din Bucuresti. Ulterior, compania a anuntat ca va incepe dezvoltarea centrului comercial de la Laromet in acest an, investitia fiind estimata la 50 milioane de euro.

“Daca ne uitam in Bucuresti, s-a vorbit despre multe centre comerciale, insa aproape niciunul nu se mai construieste acum. Este o regula universal valabila, nu doar in real estate: judeca un om dupa ceea ce face, nu dupa ce spune, pentru ca de spus se pot spune multe”.

Proiectul amplasat in zona Bucurestii Noi, pe locul fostei fabrici Laromet, va avea o suprafata inchiriabila de circa 20.000 mp si 660 de locuri de parcare. Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in aceast an, dezvoltatorul mai avand nevoie de o finantare de circa 30 milioane de euro.

Cine nu se adapteaza la noua situatie din imobiliare, va disparea din piata

Cine nu se adapteaza la noua situatie din imobiliare, va disparea din piataReferitor la profesionalismul agentilor imobiliari din piata locala, Reuven Havar spune ca atitudinea acestora nu a fost diferita fata de cea a colegilor din Europa, toti facand parte dintr-un trend impus de dinamismul pietei imobiliare.

„A fost un trend si sume mari de bani au fost rulate, insa acum piata imobiliara s-a schimbat iar jucatorii vor trebui sa se adapteze situatiei. Toti cei care au facut parte din trend se vor adapta sau vor disparea din piata”.

Astfel, jucatorii din real estate vor fi mult mai atenti in luarea deciziilor, mai precauti atunci cand va fi vorba de noi achizitii, dar mai ales, vor pune un pret mai mare pe evaluarile proprietatilor.

„Daca pana acum, volumul de munca al arhitectilor era enorm si nimeni nu avea timp pentru toate detaliile, astazi, acest volum a scazut dramatic, iar serviciile arhitectilor s-au dezvoltat vizibil”.