5. Jones Lang LaSalle: 2,32 mil. euro

5. Jones Lang LaSalle: 2,32 mil. euroCompania de consultanta Jones Lang LaSalle, agent co-exclusiv pentru inchirierea mall-ului AFI Palace Cotroceni, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,32 milioane de euro, cu doar 16,5% mai putin fata de anul 2008, cand Jones Lang LaSalle a anuntat afaceri de 2,78 milioane de euro.

Pierderile companiei s-au ridicat la circa 300.000 euro, fata de anul 2008, cand pierderile au fost de peste un milion de euro. Numarul mediu de salariati ai Jones Lang LaSalle in anul 2009 a fost de 24, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.

Consultantul imobiliar a fost implicat in inchirierea mall-ului AFI Palace Cotroceni, fiind responsabil de aducerea unor branduri precum: Inditex (proprietarul Zara), C&A, Mango, Koton, Reserved, Deichmann, Humanic, LC Waikiki, Pure Fitness si Camaieu. Recent, Jones Lang LaSalle a anuntat ca a reprezentat proprietarul mall-ului, dezvoltatorul AFI Europe, in inchirierea unui spatiu de peste 1.000 mp retailerului Hennes & Mauritz (H&M).

La inceputul acestui an, Troy Javaher (foto), directorul departamentului de investitii, a preluat conducerea biroului Jones Lang LaSalle din Romania, inlocuindu-l pe Thierry Delvaux, care a ocupat aceeasi functie in ultimele sase luni din 2009. La jumatatea anului trecut, Charles Krick, seful companiei de consultanta imobiliara a parasit Romania, functia sa fiind preluata de Delvaux, la vremea acea director pe Ungaria.

4. DTZ Echinox: 2,5 mil. euro

4. DTZ Echinox: 2,5 mil. euroCompania de consultanta imobiliara DTZ Echinox, controlata de Mihnea Serbanescu (foto), a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de circa 2,5 milioane de euro, in scadere cu 56% fata de anul 2008, cand afacerile s-au ridicat la 5,7 milioane de euro.

Alaturi de liderul pietei, Coldwell Banker, consultantul DTZ Echinox a fost singura companie de consultanta imobiliara care a raportat profit anul trecut. In 2009, DTZ Echinox a anuntat un profit de circa 3.750 euro si un numar mediu de salariati de 45, cu 11 mai mic fata de 2008.

Diviziile care au avut cea mai mare cota in cifra de afaceri a companiei au fost evaluarile, property management si investitiile, potrivit declaratiilor recente ale companiei. DTZ Echinox a intermediat cea mai mare tranzactie imobiliara a anului trecut, preluarea parcului European Park Braila de catre fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), in schimbul sumei de 63 milioane de euro.

Actionarii companiei sunt Mihnea Serbanescu (66,1%), Tim Wilkinson (17,25%), Cristian Ustinescu (6,66%) si Oana Iliescu, Mihaela Pana si Bogdan Sergentu, fiecare cu o participatie de 3,33%, potrivit datelor de la Registrul Comertului.



3. Colliers: 2,82 mil. euro

3. Colliers: 2,82 mil. euroColliers International, fostul lider al pietei de consultanta, a afisat pentru anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 2,82 milioane de euro, de sase ori mai mica fata de cea raportata in anul 2008, an in care compania anunta venituri de 17,69 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

“Anul trecut, diferentele intre afacerile companiilor din aceasta piata au fost foarte mici, spre deosebire de anii trecuti, cu totii situandu-ne in jurul a trei-cinci milioane de euro. Aceste diferente vor creste vizibil din 2011”, declara recent Bogdan Georgescu (foto), seful Colliers.

Consultantul a trecut anul trecut pe pierderi, care s-au ridicat la circa 710.000 euro, in timp ce numarul mediu de angajati a scazut de la 44 la 31.

Tot in 2009, Horatiu Florescu, vicepresedintele Colliers si directorul departamentului de birouri, a parasit compania, punand bazele unui nou jucator pe piata de consultanta, alaturi de Monica Barbu, fostul sef pe retail al Colliers. Noua companie, The Advisers/Knight Frank, infiintata la jumatatea anului trecut, a raportat pentru 2009 afaceri de circa 425.000 euro si un profit de peste 56.500 euro.

2. Cushman & Wakefied: 3,58 mil. euro

2. Cushman & Wakefied: 3,58 mil. euroCompania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, agent co-exclusiv pentru inchirierea centrului comercial AFI Palace Cotroceni, a raportat pentru anul trecut afaceri de 3,58 milioane de euro, in scadere cu 34% fata de anul 2008, cand compania a anuntat venituri de 5,42 milioane de euro.

Consultantul imobiliar afisat o pierdere de circa 166.000 euro, iar numarul mediu de salariati a scazut de la 98 la 75 in ultimul an, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Cushman & Wakefield, condusa de Razvan Gheorghe (foto), a reprezentat dezvoltorul AFI Europe in inchirierea mai multor spatii pentru retaileri precum: Marionnaud, Twist, Noriel Toys, Vincenti, Porsche Design si Franco Feruzzi. La sfarsitul anului trecut, consultantul a anuntat ca a inchiriat 163 magazine, reprezentand aproximativ 74% din totalul magazinelor contractate pana la acea data in centrul comercial AFI Palace Cotroceni.

1. Coldwell Banker: 3,69 mil. euro

1. Coldwell Banker: 3,69 mil. euroCu o cifra de afaceri de 3,69 milioane de euro inregistrata in anul 2009, Coldwell Banker Affiliates of Romania a devenit liderul pietei de consultanta imobiliara, devansand Colliers. Compania a raportat anul trecut un profit de 611.360 euro, avand un numar mediu de salariati de 120.

"Compania a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 9% in 2009 din activitatile desfasurate, fiind singurul brand international care nu a suferit o scadere a cifrei de afaceri", spunea de curand Valentin Ilie (foto), CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Recent, Coldwell Banker a inaugurat a treisprezecea sucursala din tara, amplasata in imediata apropiere a centrului comercial Atrium Center din Arad, investitia fiind estimata la 120.000 euro.

Consultantul a lansat divizia REO (Real Estate Owned) Experts, specializata in administrarea si vanzarea portofoliilor de active bancare neperformante. De asemenea, compania a anuntat un nou concept de sucursala imobiliara, acesta fiind inaugurat la inceputul lunii iunie.