10. "Diferenta dintre un business bun si unul mai putin bun este data de inovatie"

10. "Diferenta dintre un business bun si unul mai putin bun este data de inovatie"Cea mai importanta regula pentru Ovidiu Sandor (foto), CEO al ModaTim Investment si unul dintre cei mai importanti dezvoltatori din piata de birouri, este “a fi fair in relatia cu ceilalti” si incepe cu seriozitate, cu a fi corect fata de partenerii de afaceri, de angajatii pe care ii coordonezi si de bancile cu care lucrezi.

“Consider ca, in anumite situatii, este bine sa renunti la un leu in plus castigat astazi pentru a dezvolta o relatie pe termen lung. Cred in afacerile care se bazeaza pe o strategie si o viziune pe termen lung si nu cred in afacerile care sunt facute pentru astazi, mai ales in domeniul imobiliar, unde durata unei cladiri este, in medie, de 50 de ani”, spunea in luna iulie Ovidiu Sandor.

In opinia sa, diferenta dintre un business bun si unul mai putin bun este data de inovatie. Un manager trebuie sa fie astfel o persoana foarte creativa, chiar daca managementul nu este considerat in ansambul sau o activitate creativa.

Mai mult, un bun manager este definit de spirit de analiza combinat cu creativitate, seriozitate si fair play vizavi de ceilalti, de viziuni si strategii, afirma Sandor.

9. "Romania este o tara bogata, dar nenorocita de guverne"

9. "Romania este o tara bogata, dar nenorocita de guverne"Asher Lax (foto), directorul de marketing si vanzari in cadrul dezvoltatorului Adama, considera ca Romania are prea putine drumuri si prea multe borduri, iar aceste lucruri atarna greu in ochii investitorilor. Nu este vorba de potential, spune Lax, Romania are potential pentru dezvoltari imobiliare sau pentru dezvoltarea turismului, insa fara infrastructura acest potential ramane doar la nivel teoretic.

“Statul ar trebui sa se implice mai mult in crearea unei infrastructuri si mai putin in constructia de sali de sport sau patinoare. Romania este o tara bogata, dar nenorocita de guverne. Toate au contribuit la acest lucru, unul dupa altul”, afirma in iunie directorul de marketing si vanzari al Adama.

Asher Lax are 60 de ani, s-a nascut in orasul Baia Mare, insa a plecat in Israel la varsta de zece ani.

8. "Bancile nu ma lasa sa vand apartamentele mai ieftin"

8. "Bancile nu ma lasa sa vand apartamentele mai ieftin"Andrew Prelea, CEO al dezvoltatorului imobiliar South Pacific, afirma ca multe dintre bancile care au finantat proiecte rezidentiale impun preturi minime de vanzare a apartamentelor si nu lasa dezvoltatorii sa vanda mai ieftin.

“Am negociat noua luni cu o banca pentru a vinde apartamentele mai ieftin, sub valoarea de investitie, asigurand in acelasi timp ca imi voi achita creditul. Am preferat sa vand in pierdere decat sa tin o casa goala, a carei intretinere ma costa destul de mult. Bancile refuza insa sa lase dezvoltatorii sa vanda mai ieftin”, a declarat in luna noiembrie Andrew Prelea (foto), CEO al South Pacific.

Prelea admite ca multe din locuintele construite in perioada de boom nu corespund nevoilor cumparatorilor din prezent, intrucat dezvoltatorii au construit apartamente cu suprafete si preturi mari, care au fost cumparate, in marea majoritate, de fondurile de investitii. Insa chiar daca acum acestia recunosc ca au probleme si incearca sa reduca preturile, bancile impiedica acest lucru.


7. Nu sunt complet stupid ca investesc acum

Dezvoltatorul belgian Atenor Group a lansat in luna noiembrie proiectul de birouri Hermes Business Campus, amplasat pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, din nordul Bucurestiului, zona in care peste 20% din spatiile de birouri stau goale. Chiar si in acest context, seful companiei s-a aratat optimist, argumentand ca intelege situatia actuala a pietei, dar nu este complet stupid ca investeste in aceasta perioada.

Proiectul Hermes Business Campus va fi dezvoltat pe mai multe etape si va absorbi o investitie totala de 150 milioane de euro, insa in prima faza va fi construita doar o cladire , cu o suprafata de circa 18.225 mp, desfasurata pe opt etaje.

“Stiu ca in Pipera rata de neocupare a spatiilor de birouri este de 20-25% si stiu ca nivelul chiriilor din zona este, in prezent, de 11-14 euro/mp/luna, insa nu sunt complet stupid ca investesc acum. Piata a atins pragul de jos si chiar daca mai sunt cateva luni in care lucrurile vor fi la fel de dificile, in urmatorii doi ani situatia se va schimba treptat”, a explicat seful Atenor Group.


6. Sunt multe cladiri maro in portofoliile bancilor"

“Sunt multe cladiri «maro» in portofoliile bancilor, care au un amplasament slab, un grad inchiriere de sub 50% si pentru care bancile trebuie sa gaseasca solutii. Astfel de cladiri pot fi cumparate de companii precum Europa Capital si transformate in cladiri «verzi»”, declara recent Cristian Ustinescu (foto), coordonatorul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

“Un investitor inteligent nu gandeste investitia ca pe o simpla proprietate, cum ar fi o constructie amplasata in Piata Victoriei, ci ia in calcul toate elementele componente ale contractelor de inchiriere”, explica Ustinescu.

Cerintele investitorilor legate de locatie, constructie si venitul generat de cladirile de birouri se vor mentine si in 2011, adauga Ustinescu, iar printre cei care au “iesit la vanatoare” se numara Europa Capital, HSBC sau ING REIM.

5. A trebuit sa aleg intre amicitie si profitabilitatea firmei

Criza a rapit timpul alocat prietenilor si familiei, a cerut sacrificii si luarea unor masuri grele, insa toate aceste eforturi incep acum sa se vada, iar gustul profitului se simte din nou, spunea in luna septembrie Radu Lucianu (foto), managing director al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Romania si unul dintre cei mai experimentati brokeri din piata locala.

“A trebuit uneori sa iau masuri grele, sa aleg intre amicitie si profitabilitatea firmei. Am suparat poate multi prieteni, colaboratori si mi-am suparat chiar familia, sacrificand de multe ori deciziile luate in vederea obtinerii unui profit viitor”, povesteste Lucianu.

Dupa cel mai greu an trait de companie, in 2010 consultantul imobiliar va reveni pe profit, iar afacerile inregistrate in primul semestru le depasesc pe cele afisate pentru intreg anul 2009, cand compania a anuntat o cifra de afaceri de 2,17 milioane de euro si pierderi de 2,38 milioane de euro.

4. In imobiliare, mandria este dusa la extrem

“Multi agenti si-au pierdut locurile de munca pentru ca nu au fost capabili sa se adapteze la noua piata. Au fost prea mandri si prea aroganti pentru a accepta realitatea: ei nu incheiau tranzactii, ci din cand in cand se loveau tranzactiile de ei, ceea ce acum nu se mai intampla. Circa 3.000 de agentii imobiliare «au murit» in ultimii doi ani”, povestea in luna mai Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Valentin Ilie spune ca au fost si oameni pe care i-a luat de la companiile de consultanta imobiliara din top 5, insa asa cum i-a luat, asa au plecat. “Nu am putut sa ii pastrez, multi dintre ei erau foarte slabi. In imobiliare, mandria este dusa la extrem”, afirma el.


3. "Merg pe principiul Lead, dont follow!"

“Merg pe principiul «Lead, don’t follow!», imi vad de treaba si la sfarsit trag linie. Ca si companie, in fiecare an am incercat sa venim cu ceva nou, sa schimbam modul in care prezentam informatia catre client, in care analizam piata, iar concurenta, de obicei, are o intarziere de 6-12 luni”, spunea in luna aprilie Bogdan Georgescu (foto), presedintele Colliers.

Din filosofia sa de business face parte si modul de recrutare a personalului, Georgescu argumentand ca oamenii buni, cu experienta, sunt greu de gasit si de aceea, de multe ori, angajeaza tineri, pe care ii formeaza in cativa ani pentru a incepe sa lucreze in piata. “In general, nu am angajat de la concurenta”, subliniaza el.

In ceea ce priveste educarea si analiza pietei imobiliare, sunt putini cei care incearca acest lucru, este de parere Georgescu.“Foarte rar am vazut in presa economica o atentie spre educarea pietei, spre analiza sau intelegerea unui fenomen”, mai spune Bogdan Georgescu, adaugand ca citeste cu placere Harvard Business Review, o revista lunara, prin care incearca sa “stea la curent cu trendurile la nivel de management si strategie economica”.

2. "Primul lucru la care ma gandesc dimineata sunt ratele la banca"

2. "Primul lucru la care ma gandesc dimineata sunt ratele la banca"Desi vanzarea nu este o solutie, omul de afaceri Iulian Dascalu (foto), cel mai mare proprietar de mall-uri, recunoaste ca ratele la banca sunt uneori o povara grea. “Cand ma trezesc dimineata, primul lucru la care ma gandesc sunt ratele celor patru mall-uri”, declara in septembrie Dascalu.

Ieseanul detine o suprafata de 426.346 mp, desfasurata in centrele comerciale din Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Suceava. La acestea se adauga proiectul Palas Iasi, cu 50.000 mp de spatii comerciale, 20.000 mp de birouri si 100 de apartamente, care va fi livrat in luna septembrie 2011. Pana in prezent, in Palas Iasi au fost investiti circa 150 milioane de euro.

Cu un portofoliu de 130.000 mp de birouri, in care lucreaza peste 10.000 de angajati, Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de birouri, spunea ca “este mai fericit” decat Iulian Dascalu, datorita tipului de chiriasi pe care ii are in cele doua parcuri de birouri.

“Am avut noroc ca am prins chiriasi buni si nu am facut-o pentru vanzare. Am ales companii multinationale, care au semnat contracte de inchiriere pentru o perioada de cel putin cinci ani. In cazul lui Dascalu, lucrurile stau altfel pentru ca el are mai multi chiriasi, unii mai mici, altii mai mari si este firesc sa se intrebe daca vor avea cu ce sa-si plateasca chiria”, explica Tudor.

1. Nu e vina Guvernului daca afacerile noastre nu merg

Discretul Liviu Tudor, considerat cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri, este de parere ca mediul politic este judecat gresit de oamenii de afaceri, care dau vina pe Guvern pentru modul in care business-urile lor evolueaza si considera ca fiecare jucator ar trebui sa isi adapteze afacerile la realitatea pietei.

“Imi pare rau sa aud atatea critici la adresa Guvernului din partea oamenilor de afaceri. Nu cred ca trebuie sa le spunem politicienilor ce sa faca, ci trebuie sa ne adaptam business-urilor noastre. A spune ca ceva nu merge doar pentru ca politicienii nu fac ce vrem noi nu este un mod de a face business. Trebuie sa-ti adaptezi produsul la piata, fara a astepta ca altcineva sa-ti usureze munca”, a declarat in septembrie Liviu Tudor, presedintele companiilor ID Grup si Genesis Development.

Prin intermediul Genesis Development, Liviu Tudor detine circa 130.000 mp de birouri, fiind cel mai mare proprietar roman din piata spatiilor de birouri. Printre chirisii cladirilor sale se numara Garanti Bank, Siemens, Renault, Citi Bank si Accenture.