Produse handmade

Produse handmadeConfectionarea de produse handmade este un domeniu in care puteti lucra de acasa. De exemplu, Elena Corlan a fondat in 2003 in una dintre camerele apartamentului in care locuia o afacere de confectionare de ambalaje de lux, Artlux, investitia fiind de doar un milion de lei vechi (100 de lei) si un cutter. Insa experienta antreprenoarei era de aproximativ 25 de ani in domeniu.

Clientii tinta ai firmei sunt agentiile de publicitate si firmele de organizare de evenimente. De exemplu, Artlux a lucrat de-a lungul anilor cu companii precum Ogilvy, McDonalds, Bitdefender, Rompetrol, dar si institutii precum Senatul Romaniei sau Curtea de Apel Bucuresti.

"Estimez ca este nevoie de o investitie de maximum 5.000 de euro intr-un astfel de business. O investitie minima ar consta in achizitia unei masini de taiat manuala (papser), care costa in jur de 3.000 de euro, in cumpararea unei mese normale (de sufragerie) si de materii prime (carton de legatorie, material, aracet etc.) care costa in jur de 500 de euro", afirma Elena Corlan (foto).

In general, productia unui ambalaj poate dura de la 30 de minute la cateva ore, in functie de complexitate.

"Marja de profit poate fi oriunde intre 15 – 75%, in functie de lucrare. Eu am obtinut profit in primele sase luni de activitate, atunci fiind singurul angajat", explica antreprenoarea.

In 2009, Artlux a avut o cifra de afaceri de aproximativ 80.000 de euro si un profit net de 7.000 de euro. De asemenea, compania avea cinci angajati, conform Ministerului de Finante.

Vezi in slide-ul urmator o alta idee de afacere testata. Cunosti si alte idei de afaceri dezvoltate acasa?

Anticariat online

Anticariat onlineO alta afacere pe care o puteti dezvolta de acasa este un business online, de exemplu un blog sau chiar si un magazin. In cazul magazinului insa veti avea nevoie de o persoana care sa se ocupe de aprovizionare si distributie.

De exemplu, Sebastian Enache (foto dreapta) si Andrei Dumitru (foto stanga) au lansat in aprilie 2007 site-ul ColtulColectionarului.ro, un anticariat pe internet, care numara nu mai putin de 40.000 de carti si care pana la finalul anului ar putea ajunge la 45-50.000 de exemplare.

Realizarea site-ului a durat aproximativ jumatate de an, aceasta perioada fiind necesara pentru construirea unei platforme de magazin online si pentru indexarea a peste 2500 de carti.

In 2010, cifra de afaceri inregistrata de ColtulColectionarului.ro si alte doua site-uri lansate de cei doi tineri (anticariat-online.com si alegecartea.net) a fost de 50.000 de euro, iar pentru acest an antreprenorii mizeaza pe un business de 70.000 de euro.

AnticariatOnline, compania care detine cele trei site-uri, are pe langa cei doi asociati si trei angajati. Compania are mai multe sedii in orasul Slobozia.

Vezi in slide-ul urmator o alta idee: Aplicatii pentru telefonul mobil.

Aplicatii pentru telefonul mobil

Aplicatii pentru telefonul mobilDaca sunteti o persoana careia ii place tehnologia, puteti incerca sa dezvoltati aplicatii pentru telefoane mobile. Un astfel de exemplu este Tektronic,o companie vasluiana care in prezent este cel mai mare dezvoltator local de aplicatii pentru telefoanele mobile Nokia. Aplicatiile sunt vandute prin intermediul Ovi Store, magazinul online lansat in 2009 de producatorul de telefoane finlandez.

Lucian Darie (39 de ani) a inceput sa realizeze aplicatii pentru Nokia din 2003, cand si-a cumparat un telefon al producatorului finlandez si s-a gandit daca jocurile si celelalte facilitati sunt realizate doar de angajatii companiei sau si de alte persoane.

Pana in 2006, cand a lansat Tektronic, Darie a lucrat atat la conceperea aplicatiilor Nokia, dar a fost si angajat pentru o firma din domeniul IT. Astfel, in urma cu cinci ani, cand a devenit antreprenor, acesta avea deja o experienta de circa zece ani in domeniu.

Investitia a constat doar in timpul sau, pentru ca la inceput lucra de la 8 dimineata la 16.00 pentru compania IT, iar de la ora 20.00 pana la 2-3 dimineata pentru aplicatiile Nokia.

”Este o afacere cu venituri constante si se castiga, dar inceputul este destul de greu”, spunea in primavara anului trecut seful Tektronic in legatura cu faptul ca nu exista foarte multi jucatori locali specializati.

Realizarea unei aplicatii dureaza aproximativ o luna, insa la intervale de aproximativ trei luni veti fi nevoit sa adaptati aplicatiile pentru noile modele de telefoane lansate. Venitul mediu obtinut in urma vanzarii unei aplicatii pentru telefoanele Nokia era in 2010 de aproximativ 7.000 de euro pe an, potrivit lui Lucian Darie.

In general vanzarile variaza de la luna la luna, pentru ca, in general, clientii isi cumpara majoritatea aplicatiilor de care au nevoie in primele luni de la achizitionarea telefonului. Cele mai vandute aplicatii sunt cele care se afla in primele trei pagini ale Ovi Store.

In 2009, Tektronic a avut o cifra de afaceri de aproape 40.000 de euro si un profit brut de 23.500 de euro, conform Registrului Comertului.

Haine de-a gata acasa. Vezi detalii in slide-ul urmator.

Haine de-a gata acasa

Haine de-a gata acasaDaca va pricepeti la croitorie puteti incerca sa deschideti o astfel de afacere, in Romania fiind foarte multe persoane care lucreaza ocazional diferite haine pentru rude ori prieteni, acest lucru intamplandu-se in special in orasele mai mici din provincie unde se produc haine pentru companii mari din strainatate.

Pentru a deschide o croitorie este nevoie sa investiti 10.000 euro.

"Totul depinde de cat de mare va fi croitoria respectiva - de cati angajati va avea si, implicit, cate echipamente", arata Cristian Darius Mitrea, manager al proiectului POSDRU/97/6.3/S/60838, cu titlul Femina – cresterea abilitatilor si calificarilor femeilor, cofinantat din Fondul Social European, care urmareste sa imbunatateasca calitatea resurselor umane si sa creeze femeilor din Romania conditii de acces pe piata muncii egale cu barbatii, prin formarea acestora in utilizarea masinilor de cusut casnice si industriale.

Referitor la profitabilitatea acestui business, el adauga ca estimari se pot face dupa un plan de afaceri bine stabilit.

Vezi in slide-ul urmator o idee noua in Romania: consultanta in educatie.



Consultanta in educatie

Consultanta in educatieUn piata relativ noua in Romania, dar care in strainatate are succes este consultanta in educatie, in special in domenii precum alegerea unui program de MBA ori a unei universitati potrivite

Stacy Blackman este o antreprenoare care dupa foarte multi ani in care a lucrat in private equity a fost acceptata la programul de MBA al Kellogg Graduate School of Management la Universitatea Northwestern si de atunci s-a hotarat sa inceapa o afacere prin care sa-i ajute pe cei care isi doresc sa urmeze MBA sa fie admisi.

“Cand am inceput acest lucru, nu voiam sa fac o afacere. Facem ceva ce imi placea", spune Blackman pentru publicatia Business Insider.

In prezent, Stacy Blackman Consulting a devenit o companie de consultanta internationala foarte cunoscuta in domeniul MBA-urilor, iar antreprenoarea a aparut si pe coperta revistei Forbes datorita afacerii sale inovatoare.

Sursa foto: Business Insider