1 / 3

#1 Fondurile europene

Fara un trecut puternic ca persoana juridica este foarte greu sa accesezi un imprumut bancar. Criza economica si-a spus cuvantul, iar realitatea din piata a demonstrat faptul ca o persoana fizica obtine cu greu un credit de la o banca. In acest caz, mai ramane varianta fondurilor europene.

Fondurile europene raman pentru multi o optiune viabila pe timp de criza, atunci cand vor sa porneasca pe drumul afacerilor. “Programul pentru Start-Up se incadreaza pe masura 312 (sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi) si 313 (incurajarea activitatilor turistice) din Programul National de Dezvoltare Rurala”, spune Adriana Tiris, consultant in cadrul companiei Orior Consulting.

In cadrul Masurii 312 sunt sprijinite investitiile realizate atat de catre micro-intreprinderile existente cat si cele nou infiintate din sectoarele non-agricole, in spatiul rural. Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investitii in active corporale si/sau necorporale din domeniul non-agricol.

In cadrul Masurii 312 se pot realiza urmatoarele tipuri de investitii:

1. Investitii in activitati non-agricole productive: industria usoara (articole de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc, produse odorizante etc.), in activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. Mobila) sau in mecanica fina, asamblare masini, unelte si obiecte casnice, producerea de ambalaje etc.

2. Investitii pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lanii, olaritul, brodatul, confectionare instrumente muzicale traditionale etc.), precum si marketingul acestora (mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati).

3. Servicii pentru populatia rurala cum ar fi: servicii de croitorie, frizerie, cizmarie, servicii de conectare si difuzare Internet, servicii de mecanizare, transport (altele decat achizitia mijloacelor de transport), servicii reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

“Prin Masura 312 intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de pana la 70% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 50.000 euro/proiect daca beneficiarii sunt persoane fizice autorizate, 100.000 euro/proiect pentru micro-intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier sau 200.000 euro/proiect pentru alte micro-intreprinderi”, adauga Tiris.

Pentru investitiile in interes public negeneratoare de profit, intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de pana la 100% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi valoarea de 200.000 euro/proiect, in cadrul masurii 313. Pentru investitiile generatoare de profit, intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de pana la 70% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 70.000 euro/proiect in cazul proiectelor de investitii in agroturism si 50% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 200.000 euro/proiect pentru alte tipuri de investitii in turismul rural.

Cei interesati sa obtina fonduri europene prin programul de incurajare a activitatilor turistice, conform lui Tiris, pot opta pentru investitii in infrastructura de primire turistica, in activitati recreationale, investitii in infrastructura la scara mica precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice etc. sau dezvoltarea si/sau marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural.

Top 3 metode de a obtine bani pentru a deschide o afacereArticole recomandate