1. Bucurati-va de ceea ce faceti

1. Bucurati-va de ceea ce facetiIntrucat deschiderea unei afaceri presupune depunerea unei cantitati uriase de munca grea, ar trebui macar sa va bucurati de ceea ce faceti. “Cand am lansat Virgin, business inceput in subsolul unui apartament din Londra, nu m-am gandit ca voi construi de fapt un imperiu, ci ca voi crea ceva care imi place si care, in acelasi timp, ma va ajuta sa imi platesc facturile”, povesteste antreprenorul, citat de Entrepreneur.

Acesta nu a pornit la drum avand un plan maret sau o strategie anume. Chiar si numele companiei, Virgin, a fost ales intamplator. “In urma unor discutii cu cativa prieteni, la un pahar, am decis ca grupul pe care il infiintam sa se numeasca in acest fel deoarece cu totii ne aflam la inceput de drum in acest domeniu, al afacerilor”, explica el.

Pentru Richard Branson, construirea unei afaceri presupune aducerea laolalta a unor persoane talentate si crearea unui lucru de care sa fie mandru, care sa aduca o diferenta reala in viata altora. O femeie de afaceri sau un antreprenor nu se deosebesc foarte mult de un artist, crede el, deoarece in momentul in care acestia incep un business, totul este o necunoscuta, asemenea unei panze albe, care trebuie umpluta. Diferenta este ca o afacere trebuie dezvoltata constant.

2. Construiti ceva care sa atraga atentia

2. Construiti ceva care sa atraga atentiaIndiferent ca aveti un produs, un serviciu sau un brand de vanzare, nu este deloc usor sa incepeti o afacere care sa supravietuiasca si sa prospere in zilele noastre. De fapt, pentru ca start-up-ul pe care il lansati sa devina o companie de succes trebuie sa faceti ceva cu adevarat spectaculos pentru a iesi in evidenta.

Luati ca exemplu cele mai de success afaceri din ultimii 20 de ani. Microsoft, Google sau Apple au zguduit o industrie – IT-ul – prin crearea a ceva ce nu a mai fost facut pana la momentul respectiv si inovand continuu.

3. Creati o companie de care sa fie mandri toti cei care lucreaza in cadrul ei

3. Creati o companie de care sa fie mandri toti cei care lucreaza in cadrul eiBusiness-urile, in general, se bazeaza pe oameni, pe forta de munca. "Angajatii sunt cele mai importante active ale unei companii, astfel ca incercati sa creati ceva de care sa fie mandri toti salariatii pe care ii aveti", spune Richard Charles Nicholas Branson.

In 1984, acesta a lansat compania aeriana Virgin Atlantic Airways, in 1999 Virgin Mobile, iar in 2000 Virgin Blue in Australia.

Potrivit topului Forbes din 2008, Branson este a 236-a cea mai bogata persoana din lume, cu o avere estimata la 4,4 miliarde de dolari.


4. Fiti un bun lider

4. Fiti un bun liderCa si lider, ar trebui, in primul rand, sa fiti un bun ascultator, afirma Branson. Trebuie sa va cunoasteti foarte bine si sa stiti ce vreti, dar, totodata, este de preferat sa evitati sa va impuneti punctul de vedere fara o dezbatere prealabila.

“Ascultati ce spun oamenii din jurul vostru, incercati sa-i atrageti de partea voastra si sa invatati de la ei. Un lider nu ar trebui sa isi critice angajatii in mod direct sau sa ii laude excesiv. De asemenea, un lider nu trebuie sa-si piarda cumpatul niciodata”, arata fondatorul Virgin.

Totodata, daca un angajat nu isi face treaba cum trebuie, acesta nu trebuie automat concediat. O companie ar trebui sa fie ca o familie mai mare, considera Branson. De aceea, daca angajatul respectiv s-ar descurca mai bine pe un alt post, oferiti-i oportunitatea de a prelua acea functie.

5. Fiti vizibil

5. Fiti vizibilUn sef in adevaratul sens al cuvantului nu sta ascuns in spatele unui birou. Spre exemplu, Richard Branson nu a lucrat niciodata la un birou aflat la sediul companiei, ci acasa. “Insa calatoresc des. Si am foarte multe intalniri, cu diverse persoane. In plus, daca ma aflu la bordul unui avion al Virgin Atlantic, fac cunostinta cu membrii echipajului sau chiar cu multi dintre pasageri. Astfel, pot afla ce problem au acestia, ce sugestii”, declara antreprenorul.

Seful imperiului Virgin se asigura ca si managerii pe care ii are compania pe care a fondat-o au aceleasi valori si aceeasi filosofie ca si el.

“In acest fel, putem conduce un grup mare de companii in acelasi mod in care am conduce un business de familie.”

Daca afacerea pe care o aveti nu supravietuieste, spune Branson, amintiti-va ca majoritatea companiilor nu rezista, iar cea mai buna lectie de antreprenoriat se invata, de obicei, din esec. “Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa incercati din nou.”