Tarom 32,1%

Numarul de zboruri operate de pe aeroporturilor din Romania a crescut cu circa 25% anul trecut.

Compania aeriana de linie Tarom ocupa locul intai pe piata romaneasca dupa frecventa numarului de zboruri efectuate saptamanal, cu o cota de piata de 32,1%.

In ceea ce priveste numarul de rute operate saptamanal de pe aeroporturile romanesti Tarom este pe locul 2 dupa Wizz Air, cu 48 de rute.

Tarom este pe primul loc si la capacitatea de transport cu 25% din totalul pietei.

Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane Tarom isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si este membra a Aliantei SkyTeam din 25 iunie 2010. Compania nationala deserveste 57 de destinatii in sezonul de vara 2011 operand catre tari din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Pentru anul 2011 Tarom estimeaza peste 2.400.000 de pasageri si un grad de incarcare de peste 64%.



Wizz Air 14,6%

Romania este cea de-a doua piata ca marime pentru Wizz Air, dupa Polonia, cu 212 plecari saptamanale de pe aeroporturile romanesti. Romania a depasit Italia si Marea Britanie in ultimul an, fiind piata care creste cel mai rapid.

Operatorul aerian low-cost Wizz Air ocupa pozitia a doua in Romania dupa numarul de zboruri efectuate saptamanal, cu 14,6%.

Wizz Air opereaza de pe patru aeroporturi in Romania, Bucuresti Baneasa, Cluj-Napoca, Targu Mures si Timisoara.

In functie de capacitatea de locuri saptamanale, Wizz Air este pe locul 2 dupa Tarom cu 23,8%. Avand in vedere ca gradul de ocupare este mai mare decat la Tarom, putem spune ca Wizz Air este deja cel mai mare operator aerian de pasageri din Romania.

Wizz Air opereaza in Romania mai multe rute decat Tarom, cu 52 de zboruri impartite intre Bucuresti (20), Cluj Napoca (14), Timisoara (10) si Targu Mures (8).

Compania cu 1.500 de angajati are 15 baze in 8 tari din Europa Centrala si de Est, Ungaria (Budapesta), Romania (Bucuresti, Cluj, Timisoara si Tirgu Mures), Polonia (Katowice, Wroclaw, Varsovia, Gdansk, Poznan), Bulgaria (Sofia), Ucraina (Kiev), Cehia (Praga), Serbia (Belgrad) si Lituania (Vilnius).

Operatorul aerian Wizz Air a implinit in mai sapte ani de la primul zbor din 2004, din Katowice, sudul Poloniei.

Carpatair 13,9%

Compania aeriana de linie Carpatair este pe locul 3 in Romania dupa frecventa curselor operate de pe aeroporturile nationale, cu 13,9% din totalul zborurilor.

Carpatair are 39 de rute pe saptamana de pe aeroporturile romanesti.

La capacitatea de transport, Carpatair este pe locul 4 cu 7,8%, dupa Tarom, Wizz Air si Blue Air.

Operatorul aerian de linie Carpatair opereaza in opt tari, Romania, Italia, Germania, Turcia, Grecia, Ucraina, Republica Moldova si Ungaria. Pe parcursul anului 2010 compania a introdus sase noi destinatii, inregistrand o cifra de afaceri de 74 milioane euro, in crestere cu aproximativ 14% fata de anul 2009.

Infiintata in 1999, Carpatair opereaza pe 10 aeroporturi interne si 19 externe. Numarul total de zboruri regulate efectute de companie depaseste 360 pe saptamana, spre 27 de destinatii din 8 tari. Din 2009 Carpatair a inceput procesul de extindere a operatiunilor in tara prin lansarea de zboruri directe spre Italia din Bucuresti-Otopeni, Craiova si Bacau.


Blue Air - 9,1%

Blue Air - 9,1%Operatorul aerian low-cost Blue Air ocupa pozitia a patra in Romania dupa numarul de zboruri realizate de pe aeroporturile nationale cu 9,1% din totalul curselor aeriene.

Blue Air are 33 de rute pe saptamana cu plecare de pe aeroporturile romanesti.

In ceea ce priveste capacitatea de transport, Blue Air este pe locul 3 cu 12,3%, dupa Tarom si Wizz Air.

Compania Blue Air, infiintata in decembrie 2004, are in prezent 8 avioane Boeing 737 si 400 de angajati. Operatorul aerian a semnat in 2008 contracte pentru achizitionarea a cinci avioane Boeing 737 Next Generation (doua aeronave din seria 800 si trei din seria 900), care vor deservi zborurile Blue Air incepand cu anul 2013.

Pana la sfarsitul anului 2010, peste 6 milioane de pasageri au ales sa calatoreasca cu Blue Air. Anul trecut, afacerile companiei au fost de 150 de milioane de euro.

Operatorul low-cost, detinut de omul de afaceri Nelu Iordache, opereaza peste 50 de rute europene, in 14 state.



Lufthansa 6,6%

Compania aeriana de linie Lufthansa detine 6,6% din numarul de zboruri efectuate de operatorii aerieni de pe aeroporturile romanesti.

Lufthansa, al doilea mare operator aerian din Europa, zboara din Romania catre 6 destinatii si are o capacitate de transport de 6,1% din totalul pietei.

Lufthansa asigura conexiuni din Romania catre destinatii externe prin 104 zboruri saptamanale din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Sibiu. Din Frankfurt si Munchen pasagerii pot alege zboruri de legatura catre peste 200 de destinatii.

Operatorul aerian are centre de operare pe aeroporturile din Frankfurt si Munchen si cu o baza la aeroportul din Dusseldorf.

Germanii mai controleaza si companiile Swiss, Air Dolomiti, Eurowings si operatorul low-cost Germanwings.