Destinatia preferata?

Destinatia preferata?Cea mai "batrana" capitala a lumii, orasul califilor din 1001 de nopti, centru al culturii orientale, Damascul mi-e drag si m-a vrajit dintotdeauna, nu doar pentru ca o parte din mine se trage din aceste locuri, dar mai ales pentru tot ce inseamna acest oras: istorie de peste 5000 de ani, traditie si arhitectura orientala, orasul mirodeniilor, al tutunului de narghilea si al mancarurilor delicioase. În lumea araba, Damascul se cheama Dimashq al-Sham.

M-am nascut in Damasc, dar am plecat de mica urmandu-mi familia. Pastrez din copilarie cateva amintiri, dar imaginea sa mi s-a conturat limpede in mintea dupa ce, recent am facut o calatatorie mai lunga urmand drumul stravechilor negustori din orient: din Beirut la Damasc si Amman.

Cea mai buna perioada in care putem vizita Damascul?

Damascul poate fi vazut oricand, poate mai putin vara, cand aerul e fierbinte, dar umiditatea redusa face atmosfera suportabila; primavara si toamna sunt anotimpurile ideale, e placut insa si iarna, blanda si prietenoasa de obicei.

Trei motive pentru care ar trebui sa vizitam Damascul

Trei motive pentru care ar trebui sa vizitam DamasculIstoria sa bogata si spiritul oriental – le vezi, le simti peste tot: in centrul orasului, pe strazile inguste si pe cladirile vechi, in pietele pline de viata. Multe cladiri (temple, biserici) par ridicate unele peste celelalte – cosntruite, daramate, construite din nou; si vezi amprenta multor civilizatii ramasa peste acest loc: romanii, apoi crestini si musulmanii.

Forfota si agitatia de pe strazi, melanjul de cladiri antice si futuriste, labirintul de stradute inguste, minaretele care te lasa fara rasuflare, vanzatorii ambulanti cu cosurile pline de fructe si mirodenii.

Aerul sau parfumat de de mirodenii si tutunul de narghilea, de aromele de mancaruri pregatite in dupa-amiezele tarzii si mirosul firbinte de paine si lipii proaspat coapte, ce fac din Damasc "orasul parfumat".

PS: pentru cunoscatori sau cei interesati, cea mai buna narghilea este cea de samiya de Damask.

Care este bugetul minim pentru o vacanta aici?

Un zbor dus întors cu Tarom pana la Damasc costa in jur de 300 si ceva de euro. Pentru o camera dubla la un hotel de patru stele platesti aproximativ 150 de euro.

Sursa foto: Flickr

Felul de mancare traditional pe care il recomandati?

Felul de mancare traditional pe care il recomandati?In mod bizar, Ramadanul, luna de post in care musulmanii se abtin de la mancare si bautura de dimineata pana seara, este perioada in care mesele sunt cele mai bogate, fiecare zi terminandu-se cu un adevarat festin: pui la gratar, rodii cu sos, tabbouleh mentolate, kebab de miel cu crusta din condimente, vinete umplute cu alune, varietatea de kibbe specifice Siriei (sunt gatite din grau, carne cu fistic sau cu nuca si muguri de pin, ceapa, condimente) si o varietate de baclavale cu miere si fistic.

Cel mai potrivit loc pentru a va ospata cum se cuvine este si Damascus Gate Restaurant, unde toate aceste feluri de mancare sunt completate perfect de vinurile libaneze. Este un loc remarcabil, inclus in Guiness Book pentru recordul celor 6.000 de oameni ce pot lua masa aici in aceslasi timp in gradina sa generoasa si cele 3 sali.

Mancarea este delicioasa si nu este scump deloc.

Cum sunt localnicii?

Localnicii sunt oameni calzi, saritori, simpli si tare ospitalieri.

Sursa foto: Flickr

Cea mai importanta recomandare pentru cei interesati de destinatie?

Cea mai importanta recomandare pentru cei interesati de destinatie?Sunt atat de multe locuri de vazut: moscheea Omaiazilor, cea mai veche moschee a Islamului, unul dintre cele mai sfinte lacasuri de cult islamice (daca nu poti sa faci pelerinajul la Mecca, moscheea Omaiazilor este considerata o alternativa extrem de buna; aici poti asista la adevarate prezentari de fashion si cultura: femei cu fetele acoperite de voaluri, nord-africani in costume nationale, arabi din Golf in haine rosu cu alb). In apropiere, se afla catacomba lui Salah al-Din ibn Ayyub, un sultan legendar care a infrant Cruciadele, alungand Cavalerii Templieri de langa Ierusalim. Centrul istoric al Damascului, cu stradute intortocheate si case vechi arabesti, in care descoperi tot felul de restaurante frumoase apreciate de turisti.

Sunt multe de spus, dar daca ar fi sa fac un top al primelor 5 “must-see” din Damasc, m-as opri la:
1. Moscheea Omaiazilor (foto)
2. Bab Tuma ( Poarta lui Toma) din cartierul crestin
3. Souq al Hamidiye – cel mai mare bazar din damasc, dar si Souq al-Bizuriyyah (Piata Mirodeniilor), Souq-ul aurului etc
4. Midan – cel mai vechi cartier din Damasc, cu ale sale stradute inguste, romantice, cu muntii de prajituri, muraturi si mirodenii aranjate cu migala pe marginea stradutelor, spre deliciul trecatorilor
5. Si nu in ultimul rand: Beit Al Mamlouka in cartierul crestin, un fel de salon-boutique ascuns in spatele unor usi grele de lemn ale unei vechi case otomane. Descoperi aici o gradina de vis (cu pasari, fantani, flori si parfum de iasomie); in afara magazinului din incinta, se afla si un mini-hotel unde te poti lasa dezmierdat de "hammam" (baia cu abur), un alt rasfat national.

Cea mai placuta amintire de acolo?

Gradinile cu trandafiri de Damasc in cele mai variate culori.

Sursa foto: Flickr


Recomandari de suveniruri

Recomandari de suveniruriIn Damasc, o zi trebuie sa fie dedicata cumparaturilor: saluri, cesti si ibrice traditionale din alama, bijuterii din aur sau din lemn, papuci si mirodenii, chiar si carpete - gasesti de toate pe tarabe, in magazine mari sau mici sau in bazar (souk). Nu sunt de neglijat nici delicioasele dulciurile locale: vata de zahar, inghetata si ciocolata cu fistic.

V-ati muta acolo? De ce da, de ce nu?

Eu m-am nascut la Damasc, insa am crescut in Bucuresti. Nu cred ca m-as muta acolo, intrucat mi-ar fi greu sa ma mai adaptez locului. Dar ca turist, sau pentru o perioada scurta de timp, m-as duce cu placere oricand.

Sursa foto: Flickr