Islanda, combinatie de frumuseti naturale si aventura a explorarii

Islanda, combinatie de frumuseti naturale si aventura a explorariiDestinatia preferata?

Exista atat de multe locuri frumoase si interesante pe glob, incat e greu sa alegi o singura destinatie preferata. Voi alege, totusi, Islanda, un loc in care voi reveni intotdeauna cu placere.

Trei motive pentru care ar trebui sa mergem acolo?

Cu o suprafata putin sub jumatate din cea a Romaniei, dar o populatie de 70 de ori mai mica (320 mii de locuitori), Islanda reprezinta acea combinatie binevenita de frumuseti naturale si aventura a explorarii cu nivel foarte ridicat de civilizatie. Dupa mine acesta este cel mai exotic loc pe care il poti gasi in Europa, dar nu in sensul exotismului exprimat prin cocktailuri servite la umbra pe plaje insorite, care a devenit deja cliseu.

Ca motive de vizitare nu pot da numai trei, pentru ca in Islanda nu ai cum sa te plictisesti: lacuri glaciare si cascade la tot pasul, fiorduri spectaculoase, peisaje vulcanice si plaje cu nisip negru, gheizere (cuvantul insusi provine de la numele localitatii islandeze Geysir), falia tectonica de la Thingvellir (locatie care a reprezentat, de altfel, sediul primului Parlament din lume), bai termale spectactuloase (mai cunoscuta Blue Lagoon este doar una dintre variante), plimbari cu 4x4 pe ghetari, sau zile de relaxare in elegantul Reykjavik urmate de o plimbare prin golful orasului pentru a vedea balenele.

Iar totul se petrece intr-una din cele mai civilizate tari din lume si in conditii de bine-meritata liniste si relaxare - circa doua treimi din populatia tarii traieste in capitala si imprejurimi, iar pe unele portiuni ale singurei autostrazi nationale poate trece si jumatate de ora pana sa vezi o alta masina.

Vara cu temperaturi rezonabile, iarna cu aurora boreala

Vara cu temperaturi rezonabile, iarna cu aurora borealaCea mai buna perioada in care putem vizita?

Vara este probabil cel mai bun moment. Desi tara e situata imediat sub cercul polar arctic, vara temperaturile sunt rezonabile, in jurul a 15 grade.

In plus, lumina zilei este aproape continua cu cateva ore de (semi)intuneric pe noapte, asa ca plimbarile pe lumina la mizul noptii sunt inegalabile. Bineinteles, o tara cu atatea atractii nu putea sa aiba ierni plictisitoare: iarna ai posibilitatea sa vezi aurora boreala sau sa te "bucuri" de noaptea aproape continua, o experienta interesanta in felul ei.

Felul de mancare traditional care ti-a placut cel mai mult acolo? Cel mai bun restaurant?

Mancarea este in general foarte buna, bazata pe peste si carne de oaie. Nu as rata nici deserturile, aduse la stadiul de arta. Desigur, preturile sunt cam mari, insa nimic nu este foarte ieftin pe o insula unde nu se poate planta mai nimic si totul trebuie importat. Totusi, criza financiara a mai redus putin din preturi (prin devalorizarea coroanei islandeze).

Populatia - Demnitate scandinava, amabilitate americana

Populatia - Demnitate scandinava, amabilitate americanaCea mai placuta amintire de acolo?

Sunt prea multe pentru a nominaliza numai una, insa turul intregii insule cu masina reprezinta, probabil, una din cele mai placute si interesante experiente turistice pe care le-am avut pana acum.

Te-ai muta acolo? De ce da, de ce nu?

Nu stiu daca m-as muta definitiv altundeva, dar Islanda sigur ar fi o destinatie pentru o mutare de cateva luni sau chiar cativa ani.

Cum caracterizezi localnicii in comparatie cu alte tari pe care le-ati mai vizitat?

Cultural, ca si geografic, Islanda se afla intre America de Nord si Europa de Vest. Cu influente din ambele parti, islandezii beneficiaza de civilizatia si demintatea scandinave, la care se adauga deschiderea si amabilitatea nord-americane.


Islanda nu este o destinatie de 1-2 zile

Islanda nu este o destinatie de 1-2 zileRecomandari de suveniruri.

Brandurile proprii de haine de iarna/munte mi-au placut foarte mult. Pentru excentrici, specialitatea locala Hakarl (carne de rechin fermentata) poate fi o amintire de neuitat.

Cea mai importanta recomandare pt cei interesati de destinatie?

Inchiriati o masina pentru explorare si alocati suficient timp pentru a vedea macar o parte din frumusetile locului; Islanda nu este o destinatie de 1-2 zile.