Turismul, un business serios in Austria

Turismul, un business serios in AustriaReprezentanti a noua regiuni turistice din Austria s-au reunit in cadrul unui eveniment turistic sustinut in Poiana Brasov, unde, cum turismul reprezinta un business important in Austria, fiecare "birou de promovare" s-a straduit sa-si sustina domeniul in fata presei si a agentiilor de turism din Romania.

Vezi mai jos galerie foto de la eveniment.

Mai mult, cele noua regiuni - Burgenland, Wiener Alpen, Wienerwald, Mostviertel, Donau, Zell am See/Kaprun, Millstatter See, Bodensee Vorarlberg si Bregenzerwald au deschis in orasul Cluj, in luna martie a anului trecut, si un birou propriu de promovare - informare - rezervare, denumit sugestiv Austria Incoming.

“Numarul turistilor romani in Austria este in continua crestere, iar cele noua regiuni – majoritatea foarte putin cunoscute in Romania - au hotarat ca cea mai buna modalitate de a ajunge in atentia turistilor romani este de a deschide un birou propriu aici in Cluj”, ne-a spus Adina Pop, reprezentant departament vanzari in cadrul biroului de turism Austria Incoming.

De la muzica lui Haydn si a lui Mozart la arta culinara si centrele balneare si pana la cel mai mare shopping outlet din centrul Europei, Austria ramane o destinatie de vacanta pentru multi dintre romani.

Continua sa navighezi pe urmatoarele slide-uri pentru a citi informatii despre cele 9 regiuni din Austria.

Burgenland

BurgenlandBurgenland este un taram al cetatilor, situat la portile Vienei, in partea de Sud-Est. Accesul catre aceasta regiune se poate face usor cu masina, fiind prima provincie dupa granita cu Ungaria. De exemplu, distanta de la Oradea la Burgenland este de numai 450 de kilometri.

Dominat de stepa si dealuri, Burgenland se mandreste in special cu hotelurile sale si cu cel mai mare lac de stepa din Europa Centrala, Neusiedler See. Muzica, vinul, cultura si bucataria traditionala vin, de asemenea, sa completeze tabloul turistic. Landul este astazi o regiune curativa, cu o larga paleta de izvoare termale si centre spa.

Alte atractii turistice importante sunt castelele Esterhazy, Halburn, Lackernbach, Deutschkreuz, Kobersdorf, Tabor; precum si cetatile Forchtenstein, Lockenhaus, Bernstein, Schlaining, Gussing si ruinele cetatii Lansee. Nu poate fi omis nici celebrul outlet Parndorf, aflat imediat la trecerea din Ungaria.

De asemenea, in aceasta regiune a trait si a creat compozitorul Haydn, pana la moartea sa in casa memoriala din Eisenstadt, capitala provinciei. Astazi, aici, majoritatea atractiilor culturale se invart in jurul muzicii sale. Festivalul de opera din Sankt Margarethen si festivalul Lacului din Morbisch sunt doua evenimente remarcabile.

Preturile practicate de hotelurile situate in aceasta destinatie incep de la 59 de euro/noapte cu demipensiune si pot sa ajunga pana la 146 euro/noapte, in hotelurile de 4 stele.

Wiener Alpen

Wiener AlpenRegiunea Alpilor Vienezi este amplasata in provincia Austria Inferioara, la o ora de mers cu masina de Viena, in Sud. Distanta de la Oradea la Semmering, asezarea cea mai cunoscuta din Alpii Vienezi, este de aproximativ 587 de kilometri, iar accesul se poate face si cu masina.

Wiener Alpen este deschisa turistilor in orice anotimp, iar printre atractiile turistice de aici se numara orasul Wiener Neustadt, biserica gotica St. Wolfgang din Kircheberg langa Wechsel sau pestera Hermannshole, care este cea mai mare pestera din Austria cu stalagmite.

In regiunea Bucklige Welt, se pot desfasura drumetii de-a lungul traseului cu biserici fortificate, care au fost cladite in jurul anului 1500. De asemenea, constructii cu vechime pot fi gasite in Edlitz, Krumbach, Bad Schonau, Kichschlag, Lichtenegg, Hollenthon, Wiesmath, Hochwolkersdorf, Bromberg si Pitten.

Oferta hoteliera este una destul de variata in regiunea Alpilor Vienezi. Preturile de cazare pornesc de la aproximativ 25-30 de euro de persoana/noapte, cu mic dejun in pensiune si ajung la 110 euro/noapte cu demipensiune.

Wienerwald

WienerwaldWienerwald este un puternic centru cultural al Austriei, dar si un centru de sanatate. In imediata vecinatate a Vienei (la o jumatate de ora de Viena), statiunile Padurii Vieneze, cum e Baden, au gazduit figuri celebre, de la imparati pana la personalitati din lumea muzicii, precum Bethoven, Strauss, Mozart sau Schubert, de aceea Baden este supranumit si orasul muzicii.

Accesul in aceasta regiune se poate realiza facil si cu masina sau cu avionul pana in Viena, Wienerwald fiind in apropierea capitalei Austriei. Distanta de la Oradea la Baden este de 560 de kilometri. In orasul Baden se afla casa memoriala al lui Beethoven.

Landul este presarat cu biserici, manastiri si palate, alaturi de bai termale. Aici, inca de acum 900 de ani, manastirea Klosterneuburg isi indeplineste rolul de centru spiritual al landului. In acelasi timp, manastirea Heiligenkreuz reprezinta una din podoabele aritectonice ale landului federal.

Fostul castel de vanatoare si actuala manastire din Mayerling si cetatea Liechtenstein din satul Maria Enzersdorf, reprezinta, de asemenea, alte atractii pentru turisti, alaturi de lacul din pestera Hinterbruhl - care poate fi vizitat cu barca si parcul natural Sparbach.

In Wienerwald un sejur incepe de la aproximativ 40 euro/noapte, pret pe persoana cu mic dejun inclus la hotel de 3* stele, iar intr-un hotel de 4* ajunge la 220 euro/camera dubla/noapte.

Mostviertel

MostviertelSt. Polten este un reper cunoscut celor care au strabatut autostrada Westbahn dinspre Viena spre Salzburg si mai departe. Numit si Leaganul Austriei, Mostviertel este adiacent autostrazii, iar accesul se poate face usor cu masina, mergand aproximativ 100 de kilometrii in vestul Vienei.

Atractiile de vara pornesc de la Drumul Mustului, cu peisaje montane si trenuletul Mariazell. Iarna, in apropiere de Viena, Alpii din Mostviertel sunt una dintre zonele de schi usor accesibile pentru romani. Drumul Mustului este un traseu tematic de peste 200 de kilometri cu multe obiective turistice.

Tot aici este situat orasul turnurilor, Waidhofen an der Ybbs, alaturi de manastirile Gaming, Herzogenburg, Lilienfield si Seitenstetten, castelul Schallaburg si fosta colonie romana Traismauer.

Pretul unui pachet de 7 nopti de cazare la hotel in Mostviertel ajunge la aproximativ 700 de euro, in camera dubla cu demipensiune si skipass inclus, la hotel de 4 stele.

Donau

DonauDunarea a jucat un rol crucial in istoria civilizatiei acestor asezari, fiind mereu in centrul peisajului cultural. Situata intr-o zona cu traditie viticola, regiunea Donau din Niederosterreich, este o incursiune in istorie si cultura; manastirile Melk si Gottweig fiind doua repere cultural-religioase importante. Regiunea Donau este amplasata in zona de nord a Austriei.

Accesul se poate face si cu masina, iar distanta de la Oradea la orasul Krems este de 660 de kilometri.

Printre atractiile turistice ale acestei regiuni se numara orasul Durnstein (cu cetatea unde a fost tinut ostatec acum peste 800 de ani Richard Inima-de-Leu), manastirea Melk, orasul Krems, castelul Atzenbrugg, cetatea Greifensten, dar si castelele Hof, Niederweiden sau Orth.

De asemenea, tot aici se afla si castelul Artstetten unde, in 1914 dupa atentatul de la Sarajevo, si-au gasit odihna vesnica urmasul la tronul Austriei arhiducele Franz Ferdinand si sotia lui.

Preturile pentru aceasta destinatie incep de la 60 euro de persoana, iar pretul unui pachet depaseste 400 de euro, pentru 5 nopti de cazare cu mic dejun intr-un hotel de 4 stele.

Zell am See - Kaprun

Zell am See - KaprunRenumitele statiuni de schi Zell am See si Kaprun sunt preferate de turistii romani pentru infrastructura bine pusa la punct. Statiunile se afla la 12 kilometrii departare una de cealalta.

Zell am See este un orasel amplasat pe marginea lacului Zell si la poalele muntelui Schmitenhohe, fiind un fost sat de munte, care a devenit de aproximativ 100 de ani o statiune turistica. Kaprun este o statiune, ce pastreaza arhitectura traditionala a fostei asezari rurale alpine.

Accesul se poate face cu masina pe o distanta de 80 de kilometri de la Salzburg si aproximativ 920 de kilometri de la Oradea, dar si cu avionul sau cu trenul.

Insasi orasul Zell am See reprezinta una dintre atractiile turistice, fiind un centru medieval, dar si castelul Rosenberg si cetatea Kaprun. Aici se poate schia tot timpul anului, in conditiile in care ghetarul Kitzsteinhorn este in proximitate (3.029 metrii altitudine).

Un sejur de 7 zile in Zell am See, cu skipass inclus, in regim de 3 stele incepe de la 490 de euro. Pentru cazare la un hotel de 5 stele, pretul unui pachet ajunge la aproximativ 1.100 de euro.

Millstatter See

Millstatter SeeMillstatter See este situat in partea sudica a Austriei - in zona Carintia, la aproximativ 80 kilometrii de Klagenfurt si aproape de granita cu Italia. Un punct de atractie il reprezinta lacul Millstatter - bijuteria Carintiei - aflat in centrul partiilor de ski, la aproximativ 20 de minute de partii. Lacul este inconjurat de Parcul National Nockberge, Alpii Millstatt, Goldeck si masivul Mirnock.

Accesul se poate face cu automobilul din est sau cu avionul. Distanta de la Oradea la Spittal an der Drau este de aproximativ 880 de kilometri.

Printre atractiile turistice din Millstatter See se numara muzeul-mina de granat - Granatium, castelul Sommeregg, muzeul Bonsailor - gradina in stil japonez sau castelul Porcia din Spittal. La Granatium, vizitatorii au posibilitatea sa-si extraga propriile pietre pretioase direct din masivul minei.

In jurul lacului Millstatt se afla un numar de 20 de partii de schi din Carintia, cum ar fi Bad Kleinkirchheim, Katschberg, Nassfeld, Gerlitzen Heiligenblut-Grossenglockner.

O vacanta de 7 nopti, cu skipass inclus, la 4 stele, in sezonul de iarna, costa peste 600 euro, in timp ce 7 zile de cazare la pensiune, cu skipass inclus, incep de la 390 euro per sejur.

Bodensee Voralberg

Bodensee VoralbergAmplasat in partea de vest a Austriei, in Valea Rinului, lacul Bodensee este al treilea ca marime din Europa, iar malul sau care masoara 237 kilometri este impartit de 3 tari: Germania, Elvetia si Austria.

Orase istorice precum Konstanz, Uberlingen, Lindau sau St. Gallen, alaturi de centre turistice precum Meersburg, Stein am Rhein, Wasserburg, Insula Reichenau si insula florilor Mainau, sunt atractiile culturale de pe malul lacului. Cel mai important eveniment cultural este festivalul din Bregenz cu opera reprezentata pe scena plutitoare.

Accesul se poate face cu autoturismul (distanta: Oradea-Bregenz: 1164 kilometrii) sau cu avionul, iar de la aeroport spre Bregenz cu trenul, masina inchiriata sau curse de autocar.

Orasul medieval Feldkirch, opera de pe lac (AIDA) - cel mai important eveniment cultural este festivalul din Bregenz cu opera reprezentata pe scena plutitoare - , muzeele Rolls-Royce, Zeppelin, dar si cetatea Meersburg, castelul Salem, Inatura, Minimundus reprezinta principalele atractii turistice din Bodensee Voralberg.

Preturile practicate de hotelurile situate in aceasta destinatie ajung la peste 550 de euro, pentru 7 nopti de cazare cu demipensiune si skipass inclus la un hotel de 4 stele.

Bregenzerwald

BregenzerwaldSituata in provincia Voralberg, in partea de vest a Austriei, Bregenzerwald este o regiune de munte cu vechi traditii culturale, gastronomice si turistice. Arhitectura caselor combina sticla si lemnul. Bregenzerwald este o regiune montana si submontana (inaltimea Alpilor nu depaseste 2500-2600 metri), cu o salba de 22 localitati.

Bregenzerwald se afla in vestul Austriei, in landul federal Vorarlberg, in apropierea granitei cu Germania si Elvetia, la doar cativa kilometri departare de Bodensee. Ca land al schiorilor si snowboarderilor, Vorarlbergul se remarca prin cele 93 de instalatii de cablu care faciliteaza accesul spre 259 de kilometri de partii. De asemenea, exista o multitudine de partii de sanius si patinoare.

Accesul se poate face cu cu masina sau cu trenul, distanta fiind de aproximativ 60 kilometri de Bregenz.

Printre atractiile turistice din Bregenzerwald se numara posibilitatile de drumetii pe cei 2.000 de kilometri de trasee marcate, Abenteuerpark din Schroecken, drumul branzei - Kaesestrasse, dar si arhitectura traditionala.

Oferta hoteliera in regiunea Bregenzerwald porneste de la aproximativ 360 de euro de persoana, pentru 7 nopti de cazare cu mic dejun si skipass inclus.