1 / 9

Care sunt sansele unei retrageri masive din Rusia?

Multi constructori auto au facilitati de productie in Rusia la care vor renunta cu greu, tinand cont si de marimea pietei ruse, dar firme din IT se pot reloca usor in Romania, care deja poate fi considerata un hub regional in acest sector. Pe de alta parte, gigantii din energie sunt "blocati" in unele investitii comune cu statul rus si au primit chiar scutiri de taxe la exportul de petrol in schimbul investitiilor.


O sa intelegeti ca interesele sunt atat de mari in unele sectoare si sumele vehiculate sunt astronomice, incat optiunea retragerii investitiilor ca parte a sanctiunilor economice este practic imposibila si majoritatea companiilor au anuntat chiar ca isi vor continua proiectele de investitii in pofida sanctiunilor. Aceasta varianta ia in calcul insa scenariul optimist in care conflictul se va rezolva in mod pasnic. Totusi, ultimele declaratii belicoase ale lui Putin nu indica aceasta directie.


Escaladarea conflictului sau inceperea unui razboi ar putea schimba total abordarea gigantilor americani si germani fata de Rusia, iar deciziile de business vor fi cu siguranta altele. Potrivit consultantului fiscal Dan Schwartz, marile companii occidentale vor fi nationalizate in cel mai sumbru scenariu, adica cel al unui conflict deschis intre Rusia si fortele Occidentale.


Dan Schwartz, RSM Scot: Putin este o combinatie de Stalin si Hitler.


Totusi, Schwartz nu crede ca multi investitori se vor retrage din Rusia ca urmare a crizei din Ucraina, cel putin nu dintre cei mari care au investitii de miliarde in Federatie, dar este posibil ca dintre cei mici sa fie oarecare interes, avand in vedere ca "fata de Ucraina si Rusia, Romania este o oaza de liniste". De asemenea, partenerul EY Alexander Milcev sustine ca investitorii care au investit in Rusia si-au asumat constient unele riscuri. "Rusia nu a devenit brusc mai riscanta".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri