2 / 8

Agentiile de rating, puse la zid. Romania este o tara investment grade

Privind efectele negative (scaderea atractivitatii tarii noastre in randul investitorilor straini) asupra economiei datorate retogradarii ratingurilor de catre agentiile de rating Standar& Poor’s (S&P) si Fitch, analistii financiar-bancari au subliniat inca o data ca Romania are toate motivele sa ramana cu un rating din categoria investment grade.

Analistii considera deciziile celor doua agentii ca nefondate, in conditiile in care tara noastra beneficiaza de sustinerea economico-financiara a Uniunii Europene (UE).

"In prezent, Romania are toate motivele sa fie in categoria de rating investment grade, in conditiile in care avem ancora UE, care este extrem de importanta. Scoaterea Romaniei din aceasta categorie este un eveniment fara precedent in Uniunea Europeana", a mai comentat Dumitru.

La randul sau, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca, privind prin prisma pierderii de credibilitate a agentiilor de rating, rolul Comisiei Europene si al Fondul Monetar international (FMI) va deveni din ce in ce mai important.

"In acest vid de expertiza, vom asista la o crestere a influentei Comisiei Europene si FMI, iar Romania trebuie sa acorde foarte multa atentie recomandarilor acestora pe viitor", a spus Anghel.

Radu Craciun (foto), director investitii in cadrul Interamerican Pensii, a dorit sa sublinieze doua aspecte in ceea ce priveste agentiile de rating si recaptarea credibilitatii acestora, cat si decizia lor cu privire la Romania.

In primul rand, Craciun a mentionat faptul ca este nevoie de agentiile de rating, insa acestea sa functioneze in alt cadru, in care sa fie mai putin expuse conflictelor de interese.

Cat despre retogradarea ratingurilor de tara, aceasta decizie este corecta in ceea ce priveste riscurile suplimentare, insa decizia este incorecta prin scoaterea tarii noastre din categoria de rating investment grade.

S&P a scazut cu o treapta calificativul Romaniei la sfarsitul lui octombrie, decizie care a scos tara din categoria investment grade, motivul principal invocat fiind dependenta in crestere de surse de finantare straine din ce in ce mai nesigure.

In data de 10 octombrie, agentia Fitch a hotarat, de asemenea, retrogradarea tarii noastre, coborand cu doua trepte ratingul Romaniei pana la un nivel din afara categoriei investment grade.

In prezent, tara noastra este singura tara din UE care are calificativ din afara categoriei investment grade de la doua din cele trei mari agentii de rating.

Moody's mentine Romania in categoria investment grade si a anuntat, de asemenea, ca nu va lua nicio decizie de rating pana la inceputul lui 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri