5 / 7

Pachetele de salvare acordate de FMI in ultimele sase luni (I)

Fondul Monetar International (FMI) a realizat, in ultimele sase luni, o serie de programe de ajutorare a tarilor emergente aflate in dificultate din cauza adancirii crizei financiare internationale, acestea fiind prezentate in continuare, potrivit selectiei efectuate de Reuters, citata de NewsIn.

ARMENIA - FMI a aprobat pe 9 martie un credit stand-by de 540 milioane dolari, pe 28 de luni pentru Armenia, din care statul a preluat imediat 240 milioane dolari.

- FMI a aprobat, in noiembrie 2008, un program pe trei ani, de 13,6 milioane dolari, de sustinere a economiei pana in 2011.

BELARUS - FMI a aprobat pe 12 ianuarie un pachet de sprijin financiar de 2,46 miliarde dolari pentru Belarus. Statul a primit deja prima transa a creditului, de 788 milioane dolari, restul banilor urmand a fi deblocati in urmatoarele 14 luni.

EL SALVADOR - FMI a dat acordul final pe 16 ianuarie pentru un imprumut de 800 milioane dolari pentru aceasta tara, dar a spus ca nu se confrunta cu nevoi financiare imediate si nu va prelua fondurile.

UNGARIA - FMI, Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM) au aprobat in noiembrie 2008 cel mai amplu pachet de sprijin pentru o economie emergenta de la declansarea crizei, in valoare de 25,1 miliarde dolari.

- Conditiile Fondului au fortat guvernul ungar sa faca reduceri suplimentare de cheltuieli, inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile sociale si salariile angajatilor din sectorul public, domeniu considerat tabu pana acum.

ISLANDA - FMI a aprobat pe 19 noiembrie 2008 un credit de 2,1 miliarde dolari pentru Islanda, dupa mai multe intarzieri. Principalele banci si moneda nationala s-au prabusit, ca urmare a unor datorii de miliarde de dolari acumulate in timpul extinderii internationale agresive in sectorul serviciilor financiare.

- Acordul cu FMI a fost completat cu imprumuturi ce depasesc 3 miliarde dolari de la tarile nordice, de la Rusia si Polonia, precum si cu credite de cel putin 5 miliarde dolari de la Marea Britanie, Olanda si Germania, intregul pachet financiar cifrandu-se la circa 10 miliarde dolari.

- Analistii au comentat pozitiv decizia noului guvern de coalitie condus de Johanna Sigurdardottir de a mentine acordul cu Fondul.

KENYA - Tara a cerut un credit de la FMI in aceasta luna, de pana la 100 milioane dolari, pentru a sustine moneda nationala si a reduce criza alimentara.

LETONIA - Noul guvern va tinti un deficit bugetar de 7% din produsul intern brut (PIB), dar acesta se situeaza peste nivelul de cel mult 5% din PIB stabilit prin acordul de anul trecut al Letoniei cu FMI si cu Comisia Europeana (CE), pentru un pachet de salvare de 7,5 miliarde euro.

- Pachetul include finantare de la UE, de la tarile nordice, Cehia, Polonia, Estonia si Banca Mondiala (BM). FMI a contribuit cu 1,68 miliarde euro (2,13 miliarde dolari).

MALAWI - FMI a anuntat pe 3 decembrie 2008 ca a aprobat un pachet de 77,1 milioane dolari, prin care sa ajute Malawi sa reduca impactul scumpirii combustibililor si al ingrasamintelor.

MONGOLIA - FMI a ajuns la un acord de principiu cu Mongolia, pentru un pachet de sprijin de 224 milioane dolari, in cadrul unui acord stand-by pe 18 luni incheiat pe 7 martie.

PAKISTAN - Acest stat va incerca sa isi asigure finantare suplimentara de la FMI in cadrul discutiilor ce vor avea loc in aprilie. FMI a aprobat pe 24 noiembrie 2008 un credit de 7,6 miliarde dolari, pentru a evita o criza a balantei de plati si intrarea in incapacitate de plata a guvernului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri