1 / 7

Presiunea bancilor

„Nu putem spune cu certitudine ca bancherii cer rambursarea inainte de data scadentei, insa firmele care nu isi platesc datoriile se justifica prin faptul ca bancile le suspenda finantarea si cer rambursarea banilor inainte de data scadentei”, a precizat Ionescu in cadrul conferintei.

Cu toate acestea, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca o singura banca din Romania, cu o cota de piata mare, „are contract de call-option cu banca-mama, prin care actionarul majoritar poate cere rambursarea anticipata a unui imprumut, dar aceasta clauza nu s-a exercitat niciodata".

Ionescu a mentionat ca aceasta problema o au in special companiile din domeniul constructiilor si cele din distributia de echipamente IT.

Dintre cele 6.500 de companii cliente ale Coface Romania, totalizand o expunere de 350 de milioane de euro doar in Romania, 80% intampina dificultati de plata a datoriilor la timp, au precizat reprezentantii companiei.

„Dintre aceste companii asigurate, 80% au dificultati in efectuarea platilor. Desigur, nu inseamna ca vor intra toate in faliment, dar intarzierile de rambursare a datoriilor ajung in medie pana la 90 de zile”, a explicat la si Andreea Crainic, analist de risc in cadrul Coface Romania.

Accesul greu la finantare, cresterea dobanzilor si majorarea ratelor, ca efect al devalorizarii leului, au condus la accentuarea lipsei de lichiditati.

Apoi, valoarea mare a creantelor neincasate genereaza un efect de domino intre clienti si furnizori, accentuand blocajul de lichiditate, condorm datelor companiei.

„Incidentele la plata cu cec-uri si bilete la ordin au cunoscut o crestere fantastica, cu apropae 70% ca numar si s-au dublat ca valoare fata de inceputul anului trecut”, a subliniat Ionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri