6 / 7

Viata privata, mai protejata

Potrivit noului Cod penal, fotografierea sau inregistrarea convorbirilor unor persoane in domiciliul lor va fi infractiune. Acelasi lucru se aplica si in cazul difuzarii imaginilor sau convorbirilor. Violarea domiciliului este, in continuare, considerata o infractiune, iar acum se incrimineaza si violarea sediului unei persoane juridice.


Impiedicarea organului judiciar de a efectua un act procedural sau refuzul de a pune actele sau informatiile cerute la dispozitia lui, se constituie in infractiunea de obstructionare a justitiei si este o noutate pe care o aduce Codul penal, de la 1 februarie. Acest lucru se va pedepsi cu inchisoarea de la trei luni la un an.


In acelasi context, intimidarea, amenintarea sau constrangerea unei persoane sau a familiei acesteia pentru a nu da, a da sau a retrage o declaratie data la organele judiciare, va reprezenta infractiunea de influentarea declaratiilor. Pedepsele in cazul acesta variaza intre unul si cinci ani.


Mai mult decat atat, avocatul care face intelegere cu partea adversa pentru fraudarea intereselor clientului sau va fi pedepsit. Acest fapt imbraca forma infractiunii de asistenta si reprezentare neloiala.


Totodata, se sanctioneaza folosirea abuziva a functiei in scop sexual, in cazul unui functionar public care solicita favoruri de natura sexuala la intocmirea unui act.


In plus, intimidarea sau umilirea unei persoane, prin pretinderea de favoruri sexuale nu va reprezenta infractiunea de hartuire sexuala doar in cazul in care aceasta este infaptuita de sefi, ci si atunci cand ea este facuta de colegi.


Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri