1 / 6

Politici prudentiale, situatia creditarii in viziunea brokerilor

Brokerii de credite au observat in ultima vreme tendinta bancilor de a aborda piata intr-o maniera de maxima prudentialitate.

“Procesul de creditare nu este blocat, dar tendinta este de prudenta maxima. Bancile analizeaza mult mai atent clientii ce solicita imprumuturi, punand accent pe situatia domeniului in care activeaza acestia”, a declarat Liviu Andrei, director executiv in cadrul DBSol Consulting.

In ceea ce priveste piata creditarii, Anca Bidian (foto), CEO-ul companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance, considera ca situatia este una relativa. In sensul acordarii de credite, procesul nu este stopat in totalitate, desi mult mai putine decat in urma cu cateva luni, credite inca se mai acorda. Daca insa ne referim la volumele de credite acordate pe intregul sistem bancar, putem spune ca piata este blocata, atat pe segmentul persoanelor fizice, cat si pe segmentul persoanelor juridice.

“Economia este ca un pacient legat la aparate si cineva a pus brusc genunchiul pe perfuzie. Problema este ca toata lumea responsabila cu starea pacientului spune ca asteapta sa-si revina pacientul ca sa dea drumul la perfuzie”, a exemplificat Bidian, pentru Wall-Street.

La randul sau, institutia de brokeraj bancar Ipoteci Direct, desi are incheiate contracte de colaborare cu 15 banci si institutii de finantare, in prezent isi desfasoara activitatea prin doar 2-3 banci.

“Nu putem sustine ca este blocata activitatea de creditare, ca nu mai intermediem credite deloc, insa, intr-adevar, resimtim din plin politica prudentiala a bancilor de finantare” a spus analistul financiar din cadrul IpoteciDirect, Raluca Dobre.

Daca sunteti clientul unei institutii de creditare, trebuie sa stiti este ca oricine se incadreaza la credite mai mici, sau din alt punct de vedere, aveti nevoie de venituri mai mari pentru a obtine aceeasi suma comparativ cu acum cateva luni.

Urmand exemplul unei banci cu care IpoteciDirect colaboreaza, daca solicitantul creditului avea nevoie, in luna decembrie 2008, de un venit mediu de 3.600 de lei pentru a obtine un credit in valoare de 50.000 de euro pe 30 de ani, la aceasta data, pentru aceeasi suma, solicitantul are nevoie sa castige 4.100 de lei.

“In plus, ne-am intors la situatia din 2007 cand bancile solicitau un avans minim obligatoriu de 25% si unul sau mai multi codebitori. Apoi, bancile sunt mult mai selective in acceptarea garantiilor imobiliare. De exemplu, sunt banci care nu accepta in garantie imobile aflate in mediul rural sau case de vacanta. Alte banci nu mai accepta in garantie terenuri”, a explicat Raluca Dobre pentru Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri