6 Septembrie 2011

Cadoul perfect pentru vamesul roman: Il lasi singur in tura



Publicatia americana New York Times comenteaza situatia Romaniei si a Bulgariei, tari carora li se refuza intrarea in spatiul Schengen de catre Uniunea Europeana, in ciuda faptului ca aproape toate conditiile impuse initial de autoritatile de pe continent au fost indeplinite.

Cu doar cativa ani in urma, intrarea celor doua tari in zona Schengen era privita de catre experti ca o simpla miscare de rutina, ce facea parte din politica de expansiune rapida a UE.

Mai nou insa, atitudinea conservatoare a Uniunii blocheaza cele doua tari.

“Ne aflam intr-un moment de conservatorism extrem, iar Romania si Bulgaria sufera din aceasta cauza”, spune Heather Grabbe, directorul Institutului pentru o Societate Deschisa din Bruxelles.

O parte din expertii consultati de publicatia americana spun ca refuzul de a permite Romaniei si Bulgariei intrarea in spatiul Schengen este de fapt un rezultat al aderarii premature a celor doua tari la Uniunea Europeana. Practic, autoritatile UE nu mai vor sa repete aceeasi greseala din 2007.

New York Times subliniaza ca problema coruptiei la granite inca persista in cele doua state, asta desi in Romania au fost arestati anul trecut 248 de vamesi, acuzati ca au incasat spagi zilnice de 5.800 de euro. Ziaristii NYT scriu ca problema este atat de cunoscuta incat a devenit subiect de gluma in viata de zi cu zi, cunoscut fiind bancul in care cineva este intrebat “Ce ii oferi unui vames de ziua lui?”, raspunsul fiind “Il lasi singur pe tura”.

Sansele ca Romania si Bulgaria sa intre in spatiul Schengen in aceasta toamna sunt foarte mici. O parte dintre specialisti considera ca pentru a tempera nemultumirile oficialilor din cele doua tari, UE va permite calatoriile fara viza prin intermediul aeroporturilor.

Simeon Djankov, adjunctul premierului Bulgariei, spune ca Uniunea Europeana amana nejustificat aderarea tarii impunand noi criterii care nici macar nu sunt foarte clare.

“Ar fi mai simplu daca ne-ar spune ca lumea s-a schimbat, asa ca va vom impune alte trei noi criterii si iata care sunt acestea”, a declarat Djankov. Oficialul bulgar spune ca tara sa se confrunta cu acuze “vagi” cu privire la crima organizata si coruptia de la granite.

De cealalta parte, ministrul de externe roman, Teodor Baconschi, afirma ca “Romania este mai bine echipata acum decat multe alte state deja membre”.

##SURVEY_FORM_66##

Nu in ultimul rand, si pozitia geografica a Romaniei si Bulgariei pare sa reprezinte un impediment pentru aderarea la spatiul Schengen. Grecia face parte din zona Schengen si se afla in apropierea celor doua tari, exemplul statului elen nefiind unul tocmai pozitiv. Guvernul de la Atena este acuzat ca nu a luat masurile necesare pentru securizarea completa a granitelor, annual circa 80.000 de imigranti ilegali reusind sa intre in Grecia.

Sursa imagine: sxc.hu



Citeste si