1 Noiembrie 2011

Suntem 7 miliarde pe Terra! 10 statistici uimitoare



Populatia Terrei a crescut intr-un ritm ametitor, astfel ca daca in 1800 abia trecea de un miliard, in ultimii 12 ani a sarit de la 6 la 7 miliarde de oameni, potrivit estimarilor Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (The U.N. Population Fund). Earthsky.org explica, impreuna cu demograful Joel Cohen, ce inseamna trecerea pragului de 7 miliarde de locuitori pe Pamant si care sunt cele mai mari probleme cu care ne confruntam la nivel global.

Cati oameni sunt infometati si cati obezi?

In timp ce unii mor de foame, altii sunt obezi. Astfel se face ca la 31 octombrie 2011 exista 1 miliard de oameni flamanzi, iar alti 1 miliard care sufera de obezitate.

"Un miliard de oameni se trezesc in fiecare zi infometati. Nu reusesc sa se alimenteze suficient, desi muncesc la fel ca noi toti, iar multi dintre ei s-au nascut in foamete. La cealalta extrema, un miliard de oameni sunt obezi. Sunt oameni care nu se alimenteaza in mod echilibrat”, spune Cohen.

Cati oameni traiesc cu 2 $/zi?

Aproape jumatate din populatia Terrei de abia pot supravietui de pe o zi pe alta. 3 miliarde de oameni traiesc cu doar doi dolari pe zi. “Aceasta este saracie disperata. Daca vei incerca sa supravietuiesti cu doi dolari/zi multa vreme, vei incepe sa slabesti", este de parere Joel Cohen.




Cati oameni nu au conditii decente de trai?

Un miliard de oameni traiesc in cartiere fara conditii minime de trai. Populatia a crescut, insa nu si standardele de viata pentru cei care isi duc zilele fara instalatii sanitare, electricitate sau apa, explica Joel Cohen.

Sursa foto: www.sxc.hu.


Cate femei nu au acces la metode moderne de contraceptie?

Peste 200 de milioane de femei nu au acces la metode moderne de contraceptie. De aici decurge si lipsa de control a populatiei asupra propriei reproductii, sustine Cohen.

Cati oameni traiesc in tari bogate?

1,5 miliarde de oameni traiesc in tari bogate din Europa, mai ales in partea sa vestica, SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda, Japonia si in unele state asiatice, detaliaza Cohen.

Cati oameni traiesc in tarile aflate in tarile in curs de dezvoltare?

4 miliarde de oameni traiesc in tari cu venituri medii, adica in statele care au trecut de la saracie la economii cu un ritm crescut de dezvoltare, precum China, India, Brazilia si alte state din America Latina, exemplifica demograful.

Sursa foto: www.sxc.hu.


Cati oameni au cele mai mici venituri?

1,5 miliarde de oameni au cele mai mici venituri. Cohen spune ca ei locuiesc in Africa Subsahariana, Haiti, in provincii din Asia de Sud si in Pakistan, Afghanistan, India si Bangladesh.

Sursa foto: www.sxc.hu.


Cine sunt mai numerosi: seniorii sau copiii?

Numarul batranilor este mai mare decat cel al copiilor, iar aceasta tendinta va continua. In ultimii 10 ani, pentru prima data in istoria sa, numarul persoanelor peste 60 de ani a fost mai mare decat cel al persoanelor cu varste cuprinse intre 0 si 4 ani, explica demograful.

Sursa foto: www.sxc.hu.




Cati oameni locuiesc la oras?

Mai bine de jumatate din locuitorii Pamantului locuiesc in mediul urban. “In 2000, mai putin de jumatate din populatia globului traia in orase. In 2007-2008, locuitorii de la orase i-au egalat pe cei de la sate. Pana in 2050, ne asteptam ca doua treimi din populatia Pamantului sa locuiasca la oras”, apreciaza Joel Cohen.

Cum se va asigura perpetuarea generatiilor?

Peste jumatate dintre femeile de astazi au mai putini copii decat numarul necesar pentru a se inlocui pe sine si pe partener in urmatoarea generatie. Tendinta se va pastra, spune Cohen.



Citeste si