10 Decembrie 2014

ZECE sfaturi pentru soferi pe timp de iarna



Sugestii utile la care ar trebui sa ne gandim inainte de a pleca la drum pe timp de iarna pentru a avea o calatorie cat mai sigura. WALL-STREET.RO va prezinta zece sfaturi utile pentru soferii care circula iarna.

Farurile

Folositi luminile farurilor pe toata durata calatoriei, atat pe timp de noapte, cat si pe timp de zi. Vizibilitatea redusa poate provoca accidente in trafic, artata un comunicat al Rombat


Franele

Verificati in manualul masinii de ce tehnologii dispune, precum ABS (Anti-lock Braking System) sau ESC (Electronic Stability Control). Invatati cum functioneaza aceste tehnologii si testati-le pe un drum inchis ca sa va obisnuiti cu franarea in conditii meteorologice extreme.


Distanta de siguranta

Distantele de franare sunt mai mari iarna, motiv pentru care trebuie sa franati din timp de fiecare data. Mentineti o distanta cat mai mare fata de masina din fata si nu efectuati manevre care necesita reactii foarte rapide ale masinii.


Fiti la curent

Inainte de a pleca la drum, ascultati cu atentie previziunile meteorologice si fiti la curent cu cele mai noi informatii. Puteti folosi si aplicatii de telefon care monitorizeaza in permanent starea vremii.


Ce sa aveti in portbagaj

Fiti pregatiti de ce este mai rau. Puneti in portbagaj:
a. Un recipient cu combustibil extra
b. Echipament reflectorizant (vesta, triunghi etc.)
c. Incaltaminte de iarna, in cazul in care trebuie sa parasiti masina
d. Lopata, echipament de deszapezire
e. O patura si haine groase, in cazul in care ramaneti inzapeziti si trebuie sa asteptati mai multe ore un echipaj de salvare
f. Lichide si mancare


Parasiti carosabilul

In cazul in care masina cedeaza complet si nu o mai puteti folosi, incercati pe cat posibil sa o mutati in afara carosabilului. Exista posibilitatea producerii unor accidente daca o veti lasa stationata pe carosabil. In orice caz trebuie sa apelati cat mai repede numarul de urgenta 112 si sa semnalizati masina folosind toate mijloacele posibile (triunghi reflectorizant, avarii).


Bateria

Anotimpul rece solicita bateria mult mai mult decat in tot restul anului. De aceea este indicat sa verificati bateria periodic pe timpul iernii. Temperatura scazuta reduce substantial puterea bateriei. La -18°C, bateria functioneaza numai la 40% din puterea pe care o poate da la 20°C.


Vizibilitatea conteaza

Curatati foarte bine geamurile si fiti siguri ca puteti vedea perfect tot ce se intampla pe drum. Deszapeziti stergatoarele si asigurati-va ca sistemele de incalzire functioneaza inainte de a porni la drum.


Incarcati telefonul

In cazul in care situatia o cere, puteti fi nevoiti sa apelati numarul de urgenta si va trebui sa oferiti toate informatiile necesare pentru ca echipajele de salvare sa poata ajunge cat mai rapid. Asigurati-va ca aveti telefonul incarcat atunci cand plecati la drum. Folositi o baterie externa daca drumul dureaza foarte mult.


Nu folositi masina in conditii extreme

Daca vremea este potrivnica, iar deplasarea se poate face si cu mijloacele de transport in comun, nu riscati sa ramaneti inzapezit si sa aveti de suferit.




Citeste si