5 August 2016

Zece tehnologii high-tech de care ai nevoie in urmatoarea masina



Masinile autonome nu vor fi accesibile prea devreme multor oameni, insa producatorii auto dezvolta o serie de tehnologii inovatoare care vor face sofatul mult mai usor. Unele dintre aceste caracteristici sunt foarte noi si sunt disponibile in prezent numai pe masinile scumpe, dar ne asteptam sa apara curand si pe modele de buget. Care sunt cele mai interesante tehnologii pe care ar trebui sa le ai pe urmatoarea masina afli in slide-urile urmatoare.

Incarcare wireless pentru dispozitive mobile

Constructorii auto introduc incet, dar sigur, sistemul de incarcare wireless pentru dispozitive mobile. Singura nemultumire ar fi ca aceasta caracteristica functioneaza numai cu unele smartphone-uri, care sunt in mare parte Android, scrie techinsider.io.

Desi, in prezent gama iPhone nu accepta incarcarea fara fir, gigantul a promis acest lucru pentru iPhone 8, care este asteptat anul viitor.


Update-uri de software fara vizite la service

Cum masinile devin din ce in ce mai conectate, update-urile de software sunt tot mai necesare. Acestea nu doar vin cu noi trasaturi, precum actualizarea hartilor GPS, ci pot modifica erori de software periculoase.

In prezent, masinile trebuie sa ajunga la dealeri pentru a primi aceste update-uri sau proprietarul trebuie sa le downloadeze si sa le puna pe un stick pentru a le instala. Dar acest lucru nu va mai tine mult, Tesla deja face update-uri in timp ce masinile ruleaza, iar alti producatori auto au acelasi lucru in plan pentru modelele viitoare. Volvo, de exemplu, vrea ca anul viitor si modelele sale sa isi poata face update-uri fara sa ajunga la service.

Americanii se asteapta ca in 2022 peste 32 de milioane de masini sa isi poata face update-uri automate, de la 1,2 milioane in prezent.


Instrumente digitale

Multi producatori de automobile adopta versiuni digitale ale tabloului de bord pentru noile modele, deoarece permit personalizarea afisajului.

Panoul de bord digital poate fi setat sa afiseze harta de navigatie chiar in fata soferului, in locul sau langa vitezometru si turometru.


Parcare automata

Autostrazile nu mai sunt singurele locuri unde masinile sunt lasate pe pilot automat, cateva modele noi pot parca fara sofer. Printre acestea se numara Tesla cu Autopilot, BMW Seria 7, noul Mercedes-Benz Clasa E.


Franare automata de urgenta

Sistemul de franare automata de urgenta este o caracteristica de siguranta, care ajuta soferii sa evite o coliziune iminenta. Sistemul avertizeaza soferii, audio si vizual (daca masina are head-up display), iar daca acestia nu reactioneaza, aplica in mod automat franele.

Aceasta functie devine standard pe tot mai multe vehicule noi. Printre marci se numara Audi, BMW, Ford, General Motors, Mazda, Mercedes Benz, Tesla, Toyota, Volkswagen si Volvo.


Conexiune Bluetooth

Conexiunea Bluetooth devine tot mai populara in autoturismele noi. Bluetooth-ul nu numai ca permite sa redai muzica din telefon in masina, dar, de asemenea, permite tot felul de alte caracteristici noi de lux.

Unii producatori auto lucreaza la conectivitatea Bluetooth care detecteaza automat smartphone-ul utilizatorilor. Acest lucru ne va permite sa fim tot timpul conectati prin intermediul unei aplicatii, care porneste masina si climatizarea.

Prin conexiunea Bluetooth, Volvo vrea sa inlocuiasca cheile cu telefoanele utilizatorilor din 2017.

Sursa foto: Volvo


Conexiune la Internet

O alta facilitate in noile modele de masini este Internetul. In functie de echipare, unele autoturisme vin din fabrica cu un dispozitiv care poate oferi WiFi pasagerilor.


Night Vision

Night Vision este un sistem ce permite o vedere mai buna pe timp de noapte. O camera termica va filma in fata masinii, iar imaginea va fi redata pe ecranul central sau pe parbriz, daca masina are head-up display.


Head-up display

Un Head-up display ofera posibilitatea de a vedea diferite informatii pe parbriz, precum limita de viteza, viteza, indicatii pentru navigatie.


Sistem de conducere semi-autonoma

Tesla si Mercedes-Benz au deja sisteme de conducere semi-autonoma, care pe cruise control (pilot automat) franeaza, accelereaza, mentin directia sau chiar schimba banda.




Citeste si