1 Martie 2018

China testeaza avioane hipersonice. Vor zbura de la Beijing la New York in doua ore



O echipa de cercetatori de la Academia Chineza de Stiinte a testat un avion hipersonic intr-un tunel de vant la viteze de peste 9.000 km pe ora.

Americanii sustin ca China vrea sa devina lider global in aparate hipersonice, iar aceasta dezvaluire confirma acest lucru. Viteza ar permite o acoperire globala mai mare si in acelasi timp ar anula apararea aeriana din prezent. Cu toate acestea, cercetatorii chinezi spun ca proiectul are scopuri pasnice, si ca va permite zboruri Beijing - New York in doua ore, scrie popsci.com.

Avioane hipersonice cu doua seturi de aripi

Avionul hipersonic al chinezilor ar avea o pereche de aripi pe linia centrala a fuselajului si o a doua pereche de aripi delta deasupta in partea din spate. Aripile sunt pozitionate astfel incat undele de soc de la bratele sonice (care pot provoca turbulente si tragere) sa fie redirectionate pentru a imbunatati performanta si stabilitatea zborului. Greutatea suplimentara al celui de-al doilea rand de aripi va necesita motoare mai puternice.

Motorul turbo-asistat de rachete cu motoare de tractiune (TRRE) ar putea fi primul motor cu ciclu combinat din lume. Daca zboara pana in 2025 dupa cum era planificat, in curand ar putea deschide calea pentru avioanele hipersonice apropiate spatiului.

Un alt obiectiv al chinezilor este un tunel cu o viteza a vantului record care va incepe sa functioneze in 2020. Tunelul este proiectat sa produca viteze Mach 36, facandu-l cel mai puternic tunel aerodinamic din lume, depasindu-l pe cel american cu Mach 30 LENX-X din Buffalo, New York. Pentru a intelege ce inseamna acest lucru, un avion Mach 36 ar zbura din China in California in doar 14 minute.

Tunelul de vant va fi suficient de mare incat sa intre aeronave cu anvergura aripilor de 3 metri. In prezent cel mai mare astfel de tunel hipersonic din lume este pentru avioane cu aripi de 2,5 metri. Tunelul ii va ajuta pe chinezii sa testeze si materiale rezistente la temperaturi ridicate generate de Mach 36.

Sursa foto: China Science Press/ popsci.com



Citeste si