20 Mai 2021

Sondaj: Mai mult de jumătate dintre utilizatorii de carsharing din București vor sa găsească ușor mașini



Peste 53% dintre bucureștenii care aleg carsharing pentru a călători prin oraș preferă carsharing cu mașini electrice, conform unui sondaj inițiat în perioada martie-aprilie de Spark în rândul a peste 3.300 de utilizatori de carsharing.

Distanța scurtă până la mașină este un criteriu important în alegerea serviciului de carsharing, urmată de costul de închiriere, de gradul de încărcare a bateriei și de modelul mașinii.

39,6% dintre cei care închiriază mașinile electrice preferă Renault Zoe, urmat de BMW i3 (23,5%), Nissan Leaf (22%) și Skoda Citigo (14,8%).

„Costul lunar tipic pentru deținerea, asigurarea, combustibilul și întreținerea unei mașini convenționale este egal cu până la 275 de călătorii de cincisprezece minute folosind Spark în fiecare lună, ceea ce înseamnă o medie de 9 drumuri pe zi. În plus, în contextul în care taxele pentru parcări cresc în București, utilizatorii nu au nici grija cheltuielilor cu parcarea, deoarece mașinile electrice pot fi parcate gratuit în parcările publice”, explică Dimitar Stoyanov, Country Manager Spark Romania.

29,8% dintre utilizatori consideră că în acest fel economisesc timp, iar alți 24,6% spun că preferă acest mijloc față de alte tipuri de servicii cum sunt cele de ridesharing pentru plăcerea de a conduce, mai ales când vine vorba de mașini electrice.

Peste 71% dintre utilizatorii frecvenți au sub 34 de ani și aproape 59% sunt angajați full-time, în timp ce 26% au un business propriu. Aproape 62% dintre cei care folosesc serviciul de mobilitate săptămânal sau chiar zilnic dețin o mașină personală dar preferă serviciile de carsharing pentru călătorii pe distanțe scurte prin oraș, deoarece le consideră mai convenabile, confortabile și mai eficiente pentru mediu.

De la debutul pandemiei, 32% dintre respondenții la sondaj spun că închirierea unei mașini prin serviciul de carsharing a fost pentru ei cel mai sigur mod de a se deplasa prin oraș, după mașina personală, comparativ cu alternative precum închirierea de scutere, taxi sau ridesharing sau mijloacele de transport în comun.

Chiar dacă pentru 55,7% restricțiile de mobilitate impuse de contextul pandemic și lucrul de acasă au dus la o nevoie mai mică de a se deplasa, peste 90% spun că deplasările au fost sigure sau foarte sigure.



Citeste si