12 Iulie 2021

Verificare ITP online. Cum verifici dacă o mașină are ITP



O verificare ITP online puteți face pe site-ul Registrului Auto Român, care are în baza de date toate mașinile care au trecut pe la ITP în România măcar o dată.

Pentru a face o verificare ITP online aveți nevoie de seria Cărții de Identitate a Vehiculului sau de seria caroseriei pentru a căuta în baza de date valabilitatea inspecției pentru mașina respectivă, printr-un program special de verificare ITP.

Pe acestea le introduceti în aplicația pusă la dispoziție de Registrul Auto Român disponibilă aici.

Citiți și TOP: Cele mai căutate mașini hibrid în România

Vehiculele rutiere înmatriculate sau înregistrate în România pot fi menţinute în circulatie numai dacă se face dovada respectării cerinţelor tehnice specifice. Suplimentar, conform prevederilor Ordonanţei nr. 14 din 18 august 2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului.

Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

Termenul pentru efectuarea primei inspectii tehnice periodice se socoteşte de la data primei înmatriculări sau a primei înregistrări în România, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente. Vehiculele noi, înmatriculate pentru prima dată în România, nu se regăsesc pe link-ul "Verificare ITP" deoarece acestea nu au fost supuse unei inspecţii tehnice periodice.

Citiți și TOP: Cele mai economice mașini mici de oraș din România

Valabilitate ITP: ITP-ul se face la trei ani pentru autoturismele noi, la doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani. Șoferii de taxi și de ride sharing vor face ITP-ul la 6 luni. În România, nu se poate circula cu un autoturism dacă nu are ITP.

Amenda ITP expirat 2021

Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat este o contravenție. Șoferii prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi destul de mari. Această contravenție se sancționează cu 9-20 de puncte de amendă.

În 2021, un punct de amendă are echivalentul a 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse, aproximativ, între 1.300 și 2.900 de lei.

Dacă ați fost prinși în trafic fără ITP puteți face o programare RAR pe site-ul instituției sau sunați la numărul de telefon 021.9672, unic pentru toate județele din România.



Citeste si