27 Octombrie 2021

Vremea se răcește. Când trebuie montate anvelopele de iarnă



Temperaturile au coborât sub 7 grade noaptea în unele regiuni din România, prin urmare este momentul să montați pe mașini anvelopele de iarnă. Acestea trebuie montate dacă temperaturile scad sub 7°C întrucât vor avea performanțe mult mai bune decât cele de vară.

Conform Codului Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii în cazul în care vehiculele circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt diferite față de cele de vară fiind create cu ajutorul unui compus mai moale pentru a rămâne flexibile la temperaturi scăzute. În plus, profilul special al benzii de rulare asigură o aderență mult mai bună pe drumuri înghețate sau acoperite de zăpadă oferind un control mai bun asupra direcției.

Frânarea este marele avantaj al pneurilor de iarnă pentru că în comparație cu cele de vară vor reduce cu 50% distanța de frânare.

Cititi si Șoferii vor putea intra la RAR doar în baza certificatului verde

Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede reținerea certificatului de înmatriculare de către poliția rutieră, dacă șoferii sunt depistați cu vehicule cu anvelope de vară pe drumuri acoperite de zăpadă. Așadar, atâta timp cât nu circulați pe un astfel de drum nu sunteți obligați să aveți roți de iarnă.

Valoarea amenzilor pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Șoferii care nu au mașinile echipate cu roți de iarnă și circulă pe drumuri acoperite de zăpadă riscă sancțiuni din clasa IV-a de amenzi. Contravențiile din această clasă sunt penalizate cu 9-20 de puncte de amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru toate vehiculele, în sezonul de iarnă, indiferent de condițiile meteo, în Norvegia, Finlanda, Rusia, Belarus, Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Slovenia.

Cât costă să schimbi anvelopele de iarnă

Schimbarea anvelopelor de iarnă are un cost dictat mai mult de "pretențiile vulcanizării" decât de dimensiunea roților sau de faptul că ai jante de tablă sau aliaj. Prețurile pot fi de două ori mai mari în funcție de zona în care se află vulcanizarea.

Bineînțeles, vulcanizările din zone mai îndepărtate de centrul Bucureștiului sunt cele mai ieftine. Prețurile încep de la 80-100 de lei în Bucurestii Noi sau în Ferentari.

Citiți si 10 SUV-uri plug-in hybrid cu prețuri sub 50.000 euro

La polul opus sunt vulcanizările la standarde europene, unde îți sunt spălate anvelopele și băgate în saci speciali. Aici serviciile costă. Toate operațiunile se tarifează și în final factura este de două ori mai mare pentru schimbarea anvelopelor de iarnă.

Operațiunea de înlocuire a anvelopelor de vară cu pneuri de iarnă pentru toate cele 4 roțile durează în jur de 40 de minute.

Anvelopele de iarnă sunt marcate cu literele M şi S: M+S, M.S. sau M&S. Litera M vine de la nămol, noroi şi litera S înseamnă “snow” (zăpadă).



Citeste si